Ford Fiesta 1.8i - Dodać turbinę/turbosprężarkę czy nie?

23 Maj 2010, 21:19

Witam.
Mam Forda Fiestę 1.8 na Elektronicznym Wtrysku Paliwa (EFI) z podwójnym wałkiem rozrządu, 16 zaworów. Moc 105km. Rok Produkcji 1992.

Otóż chciałbym zainstalować Turbinę bądź Turbosprężarkę, lecz nie mam pojęcia czy silnik wytrzyma - swoje lata ma nie? :mrgreen: Jeżeli Turbosprężarkę to od Mitsubishi Lancer EVO 5, a turbinę z Mitsubishi Eclipse G1 GSX. Chciałbym wiedzieć co będzie lepiej zainstalować.

Dziękuję z góry
Krzysiek
NViderman
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

23 Maj 2010, 22:58

NViderman napisał(a):Turbinę bądź Turbosprężarkę,

a bądź skłonny nam wyjaśnić czym różnią się owe ustrojstwa?
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

24 Maj 2010, 09:16

bodziokardasz napisał(a):
NViderman napisał(a):Turbinę bądź Turbosprężarkę,

a bądź skłonny nam wyjaśnić czym różnią się owe ustrojstwa?

Otóż Turbina jest zasilana spalinami z kolektora, te które opuszczają silnik, co nakręca turbinę powodując Powietrze które jest dodawane do komory spalania. To powoduje bardzo duży przypływ Energii. A Turbosprężarka ma takie same działanie, lecz nie jestem pewnie, napędzana jest osobnym silnikiem bądź ma swój napęd z Paską Rozrządu. :roll:
NViderman
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

24 Maj 2010, 12:32

do benzynki lepszy kompresor, niskie ciśnienie dołądowania, i doładowanie od najniższych obrotów, mniejsza rzeźba przy zakłądaniu, z drugiej strony wiąksza strata mocy do napędzania kompresora
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

25 Maj 2010, 00:08

Witam pamiętaj o tym o czym dużo ludzi zapomina o fakcie że przy montażu turbiny lub turbosprężarki należy wymienić szereg innych części miedzy innymi:
przykładowe:
Uszczelka pod głowicą na wzmocnioną
wałki rozrządu
kolektor ssący
to podstawa a jest jeszcze jaszcze pare tych rzeczy tych wiec zastanów sie czy ci się to opłaca do tego rocznika zakładać albo zakładaj turbo albo kąpresor i ciesz się mocą aż silnik padnie i wtedy będziesz miał dopiero problem :shock: Zrobisz jak uważasz Pozdro :roll:
azpawel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brzeg

08 Sie 2013, 16:17

Turbosprężarka czy turbina to jest to samo a różnica polega w nazwie jak to wszyscy lubimy sobie skracać pewne rzeczy ale ogólnie wszyscy w potocznym języku uzywają mniej wiecej tak:
turbosprężarka
turbina
turbo
może to są i błędy w nazewnictwie ale wszyscy wiedzą o co chodzi :)
a wracająć do tematu to tak po zamontowaniu tego wszystkiego to czkamy aż padnie turbina/turbosprężarka lub silnik bo coś na pewno nie wytrzyma zbyt długo
i jeśli padnie nam turbo to mozna kupić nowe lub dać do zregenerowania np w Mielcu firma [...] i daje gwarancje
a jeśli padnie nam silnik to jż poważniejszy problem bo tam części jest dużo więcej i wtedy idziemy do mechanika i to dobrego mechanika żeby wszystko wróciło do normy
takie są następstwa takich rzeczy dlatego ja bym polecał zaopatrzyć się w silnik już fabrycznie wyposażonym w turbo
pozdro
ramdaisy
Nowicjusz

Auto: nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Supersamochód Lexus LFA sprzedany w Krakowie
    To drugi egzemplarz supersamochodu Lexus LFA w Polsce . Pierwszy znalazł swojego entuzjastę w Poznaniu, drugi będzie jeździł w Krakowie. Uroczyste przekazanie kluczyków do samochodu, z udziałem przedstawicieli Lexus ...

15 Sie 2013, 15:03

W roli wyjaśnienia...

Turbosprężarka potocznie nazywana turbo lub turbiną. A tak naprawdę turbina jest "dolną" tzw. gorącą częścią turbosprężarki. Turbina i sprężarka, część gorąca i zimna, dolna i górna.

Podstawowy montaż Turbosprężarki obejmuje odprężenie silnika, zwykle przez grubszą UPG, najlepiej metalowa. Konieczna modernizacja kolektorów, zmiana filtrów i oleju, często mocniejsza pompa oleju. Dodanie IC, często dodanie chłodnicy oleju. Modernizacja kanałów olejowych itp. itd.

I mówimy tu o tzw. Soft Turbo. Napędzany paskiem i to tak jakby klinowym, a nie rozrządu jest kompresor czyli sprężarka mechaniczna.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

20 Sty 2014, 15:44

Myślę, że warto dodać. Ja kupowałam swoją w renomowanej firmie od razu z montażem i gwarancją na ewentualną naprawę.
bmotrak
Nowicjusz

Auto: Ford Focus

25 Sty 2014, 12:10

Brawo za odkop.. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra