Ford Mondeo Mk1 Sedan

14 Maj 2010, 08:06

Witam. :)

Otoz jestem szczesliwym posiadaczem w/w samochodziku i wszystko bylo by pieknie, gdyby nie to iz od pewnego czasu auto musze zostawiac na biegu, poniewaz zaciagniecie recznego nic nie daje... Chcialbym to naprawic, tylko nie bardzo wiem jak, dlatego pisze ten temat.

Moje pytanie to, co moge zrobic w tym samochodzie samemu zeby poprawic ten hamulec?
I co tak naprawde moglo sie stac, poluzowala sie linka od recznego?

Prosilbym o jakies sensowne rady. :)

Pozdrawiam.
mielczar161
Nowicjusz

Miejscowość: Cze-wa

14 Maj 2010, 21:21

To tak na pierwsze próbowałeś linką od środka regulować ..ale na 99% masz samo regulatory (rozpieracze) do wymiany a przy okazji bębny szczęki..dzisiaj robiłem taki zestawik takie same objawy..dodam nie kupuj samych rozpieraczy bo koszta 200zł z same rozpieracze..a za 240 zł to kupisz na allegro lub w niektórych sklepach tak jak ja całe komplety z cylinderkami nawet gotowe do założenia ale w tym zestawie nie ma bębnów a przydało by się nowe.koszt bębnów 2 szt około 180zł tylko musisz zmierzyć jaki rozmiar masz bębna są 2 rodzaje..masz linka jak to wygląda tutaj ten większy rozmiar 228mm a drugi to 203mm bodajże
http://www.ford-esklep.pl/index.php?pro ... at_id=1174
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

14 Maj 2010, 21:58

Dzieki bardzo za podpowiedz. :)

Czyli tak jak myslalem, troche trzeba zainwestowac. A w takim przypadku jeszcze jedno pytanie co do tych komponentow, co jaki czas powinno sie je wymieniac? Jest na to jakas regula? czy dopiero gdy stanie sie tak jak u mnie?
mielczar161
Nowicjusz

Miejscowość: Cze-wa

15 Maj 2010, 08:33

Myślę że jak wymienisz teraz komplecik to troszkę pojeździsz i długo będziesz miał spokój.. zależy od stylu jazdy ..to tylko szczęki wymieniasz i będzie git..
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

System wypożyczania samochodów na minuty w Warszawie
    Bezobsługowy system wypożyczania samochodów na minuty, który już od 3 lipca dostępny jest w Warszawie. Może z niego skorzystać każda osoba, która posiada prawo jazdy przynajmniej rok oraz kartę bankomatową. ...
    Toyota Hilux 1968 rok
    Projektanci pierwszego Hiluxa raczej nie byli świadomi, że to właśnie ta nazwa stanie się synonimem niezawodności. Hilux jest znany z tego, że nie sprawi zawodu w najtrudniejszych warunkach terenowych na świecie. W 2003 roku ...