Ford S-MAX 2.0 Ecoboost benzyna dławi się

14 Wrz 2020, 09:55

Dzień Dobry
posiadam Ford S-MAX 2.0 Ecoboost benzyna z 2014 r, ostatnio pojawił się następujący problem- podczas wolnej jazdy, praktycznie bez dodawania gazu auto dławi się i gaśnie, po ponownym przekręceniu kluczyka odpala i jedzie jak gdyby nigdy nic. Sytuacja od czasu do czasu się powtarza - standardowo nie pojawia się żaden błąd - zdarzyło się to w przeciągu ostatnich dwóch miesięcy około 6-8 razy - raz jeden udało się odczytać błędy. Były to błędy o następujących kodach:

P254022 odczytany jako: Low Presure Fuel System Sensor Circuit Range / Performance
P263664 odczytany jako: Fuel Pump B low Flow/Performance
Czy miał ktoś z Was podobny problem, co może być konkretną przyczyną takiego zachowania mojego S-Maxa ?
z góry dziękują za pomoc.
Grzegorz
Grzegorz1701
Nowicjusz

• 14 Wrz 2020, 12:51

Błędy wskazują na pompę paliwa. Warto by było sprawdzić filtr paliwa i ciśnienie jakie daje sama pompa paliwa.

Sprawdź jeszcze samo zasilanie które jest podłączone do pompki paliwa czy tam czasem styki nie są zaśniedziałe / zardzewiałe. Masz tam wiązkę między modułem paliwa, a pompką z wtyczkami po obu stronach.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Wrz 2020, 13:20

ok, dziękuję za odpowiedź. W międzyczasie próbowałem diagnozować problem bezpośrednio w Serwisie Forda i dostałem sugestię iż może to być jeszcze czujnik ciśnienia na przewodzie paliwowym, z tym że niekoniecznie.

pozdrawiam
    Grzegorz
    Grzegorz1701
    Nowicjusz

14 Wrz 2020, 16:37

Mam jeszcze pytanie odnośnie tego modelu - czy posiada on Filtr paliwa który można standardowo wymienić, wyczyścić - tak się zastanawiam gdyż mam wrażenie że problemy zaczęły się po tankowaniu na pewnej stacji gdzie paliwo mogło byc słąbej jakosci lub zanieczyszczone .. Orientowałem sie w serwisie w którym zwykle robię serwisy mojego forda i nie mogli zlokalizować takiego filtra? Ford S-max Ecoboost 2.0 benzyna 203 KM, 2014 r?
    Grzegorz1701
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie parkować? Niebezpieczeństwa parkowania!
      Parkowanie to jedna z podstawowych umiejętności, jakie kierowca powinien nabyć w czasie kursu nauki jazdy. Jednak nawet gdy ktoś wykona ten manewr prawidłowo podczas egzaminu, nie ma pewności, że będzie w stanie równie ...