Freelander 2.0 diesel 98KM sprzęgło, skrzynie wyciągnąć

10 Lis 2009, 13:24

Dzień dobry.
Uszkodziło mi się sprzęgło w Freelanderze 2.0 diesel 98KM z 1999roku. Skrzywiła mi sie ta dzwigienka i nadłamała, która wychodzi ze skrzyni biegów i wyskoczył wysprzęglik. Mam go. Leżał na osłonie. Co mogło mbyć powodem? Łożysko oporowe stanęło? Docisk poszedł? Przed Tą usterką sprzęgło przy wciskaniu grzechotało delikatnie jak pedał się wciskało i było sporo luzu na pedale.
Jak prosto wyciągnąc skrzynię? Da się ją samą wyciągnąć, czy trzeba razem z zawieszeniem i silnikiem???
Pozdrawiam
Stefan02
Stefan02
Nowicjusz

Miejscowość: Opole

12 Lis 2009, 12:17

też by mi się przydała informacja na ten temat bo szykuje mi się wymiana sprzęgła.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

12 Lis 2009, 18:03

Witam. najprawdopodobniej zatarła się dzwigia w obudowie skrzyni. miałem coś podobnego. Aby wyciągnąć skrzynie musisz wyciągnąć reduktor,silnik zostaje.
Józek752
Nowicjusz

Miejscowość: -------

13 Lis 2009, 00:36

hej hej nie kombinujcie przecierz do wymiany sprzegla nie trzeba zwalac reduktora toc to jest z drugiej strony.
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

13 Lis 2009, 12:16

rafciuch mógł byś po krutce opisać wymianę sprzęgła? Ty masz diesla czy benzynę?
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

13 Lis 2009, 20:25

no proste w benzynie wyglada to tak ze sciagasz oslone silnika, spuszczasz ze skrzyni olej skrzynie masz po lewej stronie, odczepiasz wysprzegliki i elektronike, no wlasnie nie zapomnihj aku odpiac. bo komputer moze wywalic blad silnika. nastepnie odkrecasz oslone sprzegla nic trudnego, zakladasz nowe, do benzyny pasuje od hondy civic 2.0 diesel i jest tansze o polowe. zakladasz nowe, skrecasz mozesz potrzebowac podnosnika zeby lekko uniesc obudowe albo ze 3 chlopa my nie moglismy wcisnac ale weszlo. potem zalewasz olejem i skrecasz potem elektryka no nic trudnego prosta rzecz w benzynie a w dieslu pewnie tez.
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zaproszenia na TTM i Motor Show 2022
    Rozpoczął się właśnie konkurs dla aktywnych użytkowników naszego forum (konkurs trwa do 3 kwietnia włącznie). Tym razem mamy dla Was dwa podwójne zaproszenia na "Vip Day" i pięć podwójnych zaproszeń na ...

14 Lis 2009, 11:14

rafciuch napisał(a): pasuje od hondy civic 2.0 diesel
o ile dobrze kojarzę to ten civic ma silnik rovera czyż nie?
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika