Freelander gwizd turbiny problem

15 Mar 2009, 00:49

witam wszystkich.mam mały problem (a może duży).mianowicie pewnego dnia autko zaczeło gwizdac przy dodawaniu gazu.zaczął powoli się wkręcac na obroty i stracił sporo mocy. gdy ruszam i dodaję gazu to słychac świst turbiny (dośc głośny jak nigdy) oraz coś takiego jakbym miał włączoną dmuchawę na czwartym biegu i wiało by pod kokpitem.dziwne dzwięki. od czego zacząc? czy to turbina? zawór ciśnieniowy turbiny? a może "tfu tfu" reduktor. z zaworu ciśnieniowego poleciał olej :shock:
raffi
Nowicjusz

16 Mar 2009, 19:34

Reduktor na pewno nie.Raczej obstawiłbym wersję turbiny.Mi jak się zepsuła to poszło dużo oleju w wydech i ostro kopcił.Ale powiem że po wymianie na nową zaczęła gwizdać jak nigdy dotąd i dopiero wtedy zobaczyłem że tak ma gwizdać.

P.S.Jak dodajesz gazu to tyrbina ma większe obroty i będzie świstać.
Opisz dokładniej jakie to są dźwięki.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

17 Mar 2009, 01:02

hmm...... pojawiło się kopcenie.jest olej w zaworze tym obok turbiny,jest olej w kolektorze.na bitej drodze zrywają sie tylko przednie koła.hmm......co jeszcze? wcześniej tak nie gwizała turbawka. i mam wrażenie że gdzieś mi ucieka ciśnienie z układu spalinowego.coś na zasadzie jak by mi ktoś kompresorem (powietrzem) psikał pod maską.
raffi
Nowicjusz

17 Mar 2009, 16:58

Może spadł Ci jakiś przewód/wąż?Albo coś się urwało/odkręciło.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

17 Mar 2009, 21:32

problem rozwiązany :) . przyczyna ??? zerwana poduszka olejowa spowodowała przesunięcie się silnika co spowodowało pęknięcie i dzisiejszego dnia oderwanie sie rury wydechowej w okolicy 30-40 cm. za torbiną na łączeniu. był spadek mocy,gwizd turbiny no i dzisiaj spaliny w kabinie.
raffi
Nowicjusz

23 Mar 2010, 16:43

Witam! Miałem identyczne objawy w swoim freelanderze,na szczeście po zdjęciu pokrywy silnika i krótkich oględzinach okazało sie że pękła gumowa rura(ta krótsza z lewej strony)
tekila
Nowicjusz

Miejscowość: Irlandia