FREELANDER --OGRZEWANIE

27 Lis 2008, 21:07

WITAM -- PO JAKIM CZASIE U KOLEGóW GRZEJE---DMUCHA CIEPłYM POWIETRZEM---U MNIE TO JAKIEś CO NAJMNIEJ 10 MIN.---TROCHę DłUGO----JAK SIę ROZGRZEJE TO TERMOSTAT TRZYMA RóWNO NA POłOWIE WSKAżNIK
radek5277
Początkujący

27 Lis 2008, 23:57

po okolo 4-6 minut juz grzeje ladnie. jak jade odrazu szybko to po 3 minutach ale przewaznie 5-6
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

28 Lis 2008, 13:04

W moim Dieselku jest tragicznie jeśli chodzi o nagrzewanie się kabiny. Do pracy mam jakies 10km. A dopiero tak gdzieś po przejechaniu 7km wskaźnik temp wskazuje połowę czyli normalna temperaturę silnika - wtedy dopiero leci naprawdę ciepłe powietrze.
Teraz jest i tak o niebo lepiej, dodam że miałem płukany cały układ chłodzenia silnika wraz z nagrzewnicą odpowiedzialna za odprowadzenie ciepła do ogrzewania kabiny.
SIVON
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

28 Lis 2008, 14:00

rafciuch napisał(a):po okolo 4-6 minut juz grzeje ladnie. jak jade odrazu szybko to po 3 minutach ale przewaznie 5-6

I to jest normalne przecież nie zacznie od razu dmuchać ciepłym.J a mam tak jak Sivon ok 10 km i mniej więcej w połowie zaczyna dmuchać ciepłym no i jak zaczęły się w tym roku przymrozki to rano włączyło mi się webasto czym byłem bardzo zaskoczony bo nie zorientowałem się początkowo co to jest a zaczęło się dymić z pod przedniego błotnika i maski jak z lokomotywy myślałem ,że się samochód pali ale od następnego razu nie było już dymu wcale.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

28 Lis 2008, 15:34

a co to jest webasto
rafciuch
Aktywny

28 Lis 2008, 16:14

rafciuch napisał(a):a co to jest webasto

Webasto - ogrzewanie postojowe - niezależne ogrzewanie od systemu chłodzenia silnika, tzn możesz ogrzewać auto lub je dogrzać bez włączania silnika samochodu. Ogrzewanie postojowe do prawidłowego działania potrzebuje jedynie paliwa pobieranego z baku auta oraz zasilania z instalacji elektrycznej.
SIVON
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opony letnie gwarancją bezpiecznej jazdy
    Opony letnie należy założyć wtedy, gdy średnia temperatura przekracza 7 stopni. Tym samym warto już teraz umówić się na zamianę, aby później uniknąć stania w kolejkach. 1. Czy opłaca się samemu zmieniać opony? ...

28 Lis 2008, 19:16

dzieki za wytlumaczenie, a jakie sa koszta tego webasto tzn ile paliwa zuzywa i jak sprawdzic czy mam to u siebie.
rafciuch
Aktywny

28 Lis 2008, 19:48

U mnie włączyło się automatycznie jak temperatura spadła i włącza się teraz już cały czas jak silnik jest zimny bo dogrzewa go żeby szybciej złapał odpowiednią temperaturę więc pewnie spalanie będzie większe z tego powodu ale skoro jest to pewnie jest potrzebne.Przed przednim lewym kołem tym od kierowcy ze zderzaka od dołu wystaje rura wydechowa do odprowadzenia spalin to pewnie gdzieś tutaj musi to być.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

01 Gru 2008, 00:35

MCARTUR napisał(a):
rafciuch napisał(a):po okolo 4-6 minut juz grzeje ladnie. jak jade odrazu szybko to po 3 minutach ale przewaznie 5-6

I to jest normalne przecież nie zacznie od razu dmuchać ciepłym.J a mam tak jak Sivon ok 10 km i mniej więcej w połowie zaczyna dmuchać ciepłym no i jak zaczęły się w tym roku przymrozki to rano włączyło mi się webasto czym byłem bardzo zaskoczony bo nie zorientowałem się początkowo co to jest a zaczęło się dymić z pod przedniego błotnika i maski jak z lokomotywy myślałem ,że się samochód pali ale od następnego razu nie było już dymu wcale.
- w moim po 30 min. od uruchomienia dmucha letnie powietrze, podejrzewam że to wina nagrzewnicy /pomimo że pokrętło ustawione na MAX./ -TYLKO NIEWIEM JAK SPRAWDZIĆ -PROSZĘ O POMOC i poradę. LAIK.
stanisław tołłoczko
Początkujący

Miejscowość: pomorze

01 Gru 2008, 00:54

WEBASCO to jest ogrzewanie pomocnicze
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

01 Gru 2008, 08:49

KOLEGO MAC-PAW ----POWIEDZ NAM JAK SIę DOSTAć DO NAGRZEWNICY--Z GóRY DZIęKUJEMY
radek5277
Początkujący

01 Gru 2008, 20:53

sciagnij srodkowy panel
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

01 Gru 2008, 20:59

JAK ZAWSZE POMOCNY---NIE WIESZ CZY GO SIę PODWAżA - CZY JAKIEś WKRęCIKI MA UKRYTE ?
radek5277
Początkujący

01 Gru 2008, 22:37

jest parę śrubek normalne wkrety
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Gru 2008, 19:07

SIVON napisał(a):W moim Dieselku jest tragicznie jeśli chodzi o nagrzewanie się kabiny. Do pracy mam jakies 10km. A dopiero tak gdzieś po przejechaniu 7km wskaźnik temp wskazuje połowę czyli normalna temperaturę silnika - wtedy dopiero leci naprawdę ciepłe powietrze.
Teraz jest i tak o niebo lepiej, dodam że miałem płukany cały układ chłodzenia silnika wraz z nagrzewnicą odpowiedzialna za odprowadzenie ciepła do ogrzewania kabiny.
- jakim środkiem płukałeś układ chodzenia i czy są efekty lepszego grzania auta?. stanisław.
stanisław tołłoczko
Początkujący

Miejscowość: pomorze