Golf 2 jako pierwsze auto.

12 Cze 2008, 14:46

Witam...

Od jakiegoś czasu rozglądam się z pierwszym autem dla siebie jednocześnie staram sie zarobić trochę gotówki na nie. Czytałem już wiele wypowiedzi i rozmawiałem z wieloma ludźmi na ten temat.

Ostatnio znajoma zwróciła moją uwagę na golfa 2. Powiem szczerze że owe autko bardzo mnie zaintrygowało... Chciał bym kupić sobie golfa 3 ale może mnie na niego po prostu nie być stać :( .

Interesuje mnie Golf 2 opcja z instalacją LPG, 5-cio drzwiowa. Ile bym musiał dać za w miarę dobre auto sprawdzałem ceny na allegro ale chcę się dowiedzieć jak , na co uważać podczas zakupu części, chciał bym też zapytać o awaryjność tego samochodu oraz koszty części. Przyznam się że w tych kwestiach jestem zielony.
andziom89
Nowicjusz

Miejscowość: Domasłów

12 Cze 2008, 19:06

Otóż Golf 2 to świetny wybór, powiedziałbym lepszy niż trójeczka ze względu na trwałą karoserię i silniki. Ja polecam Golfa 1.8 GT, albo RP to jest 66k mocy czyli 90KM. Bardzo dobra jednostka silnikowa. Kupiłem dwa lata temu i jedyne co wymieniane to płyny, rozrząd,, opony i te części które się zużywają, takie jak klocki hamulcowe itd. Świetnie się prezentuje mimo tego że nie znajdziesz młodego Golfa. (1983-1992r.) Wadą są psujące się klamki w tylnych drzwiach, szczególnie w zimę jeśli auto stoi pod chmurką oraz słaba widoczność w lusterkach, szczególnie w seryjnym lewym., ponieważ nieznacznie powiększa, a to utrudnienie przy cofaniu. Pozatym widzę same zalety. Idealny samochód dla kogoś młodego kto nie ma za dużo pieniędzy na zakup i utrzymanie samochodu. No pomijając oczywiście ubezpieczenie OC, które bez współwłaściciela który ma kompet zniżek jest kosztowne. Kosztuje w granicach 3000-5000zł, zależy od roku produkcji. Zwróć uwagę przy zakupie na jakość blacharki, widać gołym okiem. Mój ma 19 lat i nie ma na nim śladu rdzy. Samochód jest mało awaryjny, niskie koszty naprawy i łatwo dostępne części. . Polecam szczególnie. Spalanie z silnikiem 1.8, przy spokojnej jeździe ok 9,50litra gazu, więc niedużo. Prędkość maksymalna piszą że 178 mimo że ja swoim jechałem 190km/h (na kołach 175/65 R14)
Pozdrawiam.
Jest ryzyko, jest zabawa...
Smakoszek
Aktywny

Miejscowość: WPN

12 Cze 2008, 20:10

I tu się zgadzam z kolegą w 100 ba w 200 procentach z kolegą . Golf III pod względem blacharki , to szajs , bubel niemiecki , worek bez dna . :cry:
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

12 Cze 2008, 20:27

No z tym ubezpieczeniem to nie jest tak do końca. Zależy w jakiej firmie się ubezpiecza i gdzie się mieszka. Za takiego golfa to można zejść nawet do 1500 zł
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

13 Cze 2008, 00:18

aha no fajnie mówicie że golf 2 lepszy od 3 hm fajnie a macie może jakieś alternatywy dla tego auta? :?:
andziom89
Nowicjusz

13 Cze 2008, 09:03

Ubezpieczenie wiadomo że zależne od miejscowości bo inne w małym miasteczku a inne w Warszawie, ale bez zniżek nigdy nie rejestrowałem samochodu i nie mam zamiaru, no chyba że nie byłoby wyjścia. Roczne ubezpieczenie czasem przewyższa wartość samochodu. A z cena 3000-5000zł to chodziło mi o cenę samochodu a nie ubezpieczenia :)) A o jakie alternatywy dla Golfa Ci chodzi? Tuning?
Smakoszek
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Drift kontrolowany z najwyższą prędkością
    Nissan ustanowił rekord świata Guinnessa w kategorii driftu z najwyższą prędkością. Specjalnie przygotowany NISSAN GT R NISMO z roku modelowego 2016 wszedł w poślizg kontrolowany przy prędkości 304,96 km/h. Masato Kawabata, ...

13 Cze 2008, 09:48

No to teraz mnie oświeciłeś ;) a tak nawiasem mówiąc to za takiego golfa w warszawie też można zapłacić 5000 zł :D - sprawdzałem na kalkulatorze oc :D
Koledze andziom89 pewnie chodzi ogólnie o jakieś auto, które mógłbym kupić zamiast golfa. Możesz rozejrzeć się za polo II coupe, chociaż tych autek jest coraz mniej :(
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

13 Cze 2008, 10:08

No dokładnie o jakieś inne w miarę dobre i tanie auto. wiadomo nie chce cudów tak tylko żeby pojeździć trochę swoim pierwszym autem... hehe :D

podajcie linki do tych kalkulatorów OC ale do jakichś dobrych co???
z góry dzięki za wszystko :)
andziom89
Nowicjusz

13 Cze 2008, 17:35

Kalkulatorów nie korzystam bo nie mają wszystkich funkcji takich w jakie ja bym miał co wpisać, np. współwłaściciel. A samochody to Opel Astra F 1.8GT, tylko tu problem blacharki większy niż w Golfie III. Słaby ocynk i korozja szybko dopada ople. Opel Vectra A 1.8, 1.6 16v. Miękkie zawieszenie seryjne w Oplach mi nie odpowiada, gorzej trzymają się w zakrętach niż Golf II 1.8 czyli w standardzie gazowe amortyzatory.Przypuszczalniej est niedaleko mnie taki zakręt na którym Golfem wchodzę przy prędkości 140-150km/h a Oplem Vectrą 110-120km/h. Różnica jest spora
Smakoszek
Aktywny

15 Cze 2008, 20:21

zawsze jeszcze mozesz wziasc jette zamiast golfa(roznica taka ze wiekszy bagaznik) ja moja jetta Gt dobijam do 8l 95Pb jak jej niedeptam. Radze uwazac na te egzemplarze na ktorych wychodzi rdza bo czesto byly w przeszlosci bite(tak jak moj niestety:(
krzysio
Nowicjusz

17 Cze 2008, 16:24

Polecam, co prawda auto nie jest super nowoczesne a raczej proste to właśnie to decyduje o jego pozycji auto mało awaryjne a jeśli już coś się stanie to można samemu sobie z tym poradzić lub oddać w ręce mechanika bez obawy, że stracimy majątek. Autko naprawdę godne uwagi mam golfa 2 od 3 lat i nie narzekam.
amigo25
Nowicjusz

10 Mar 2009, 21:49

Teraz cos dla kolegi Smakoszka a wiec golf 1.8 gt ma 139 KM 90 KM ma golf 1.8 CL i spalanie to jest tak naprawde ponizej 11 na gazie nie ma takiej opcji zeby zszedl. Po co kolege ktory chce kupic samochod wprowadzac w błąd ja osobiscie polecam koledze golfa 1.8 z automatyczna skrzynia biegów auto NIE DO ZAJECHANIA
Rafał090988
Nowicjusz

10 Mar 2009, 21:52

ja np ostatnio miałem w golfie 2 maglownice do wymiany koszt 1200 zł takze zalezy co sie zepsuje :D
Rafał090988
Nowicjusz

10 Mar 2009, 22:04

a po co odnawiasz temat ktory zalozony był w czerwcu 2008 :/
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

11 Mar 2009, 10:04

Z dobrym Golfem II-ką ciężko się rozstawac. Ja swoje auto sprzedałem dopiero jak miałem pewnośc,że zostanie u mnie w rodzinie...
No i jezdzi dalej pomimo zagazowania w 2004r. i przebiegu ponad 400 tys...Golf 89-1300 na gazniku... :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna