Golf 3 1.9TD 92r. - PISZCZĄCY PASEK

02 Sty 2008, 16:03

Witam - Mój problem wygląda mianowice tak - kiedy samochód dłużej postoi np.(po nocy) to rano po zapeleniu gdy dodaje gazu, spadają mi obroty i strasznie piszczy chyba na pasku. Ponadto dodam że pasek wymieniłem klinowy wymieniłem około mieciąca temu i na początku było troszkę spokoju a teraz odnowa zaczyna piszczeć - jaka może być przyczyna wycierania się paska
Michal833
Nowicjusz

Miejscowość: Busko - Zdrój
  • 02 Sty 2008, 16:46

Możliwe że pasek jest za słabo naciągnięty.
    tomss20
    tomss20
    Początkujący

Miejscowość: kraków

02 Sty 2008, 20:50

jezeli byl troche za slabo naciagniety i z takim piszczeniem pracowal to bedzie do wymiany moze nie pomoc uciagniecie bo prawdopodobnie jest przypalony
    artekk
    Początkujący

Miejscowość: k-kozle

03 Sty 2008, 00:03

Sprawdź koło pasowe na alternatorze jest zrobione z blachy i się rozchodzi.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

05 Sty 2008, 19:39

Aby na pewno to pasek? Bo jeśli ktoś naciągnął go za mocno to mogło uszkodzić łożysko na alternatorze, lub rolkę napinającą.Najlepiej to sprawdzić spryskując WD40 a łożysko lup rolki.
    Badbit
    Początkujący

05 Sty 2008, 21:31

Jak uruchomisz silnik,dodawaj gazu i obserwuj dlaczego pasek piszczy - czy obracają się oba koła pasowe,czy któreś staje w miejscu lub zwalnia swoje obroty względem drugiego.Jak obracaję się oba koła pasowe,a ich obroty sa takie same,a piszczy,to sprawdzić naciąg paska.Jak zatrzymuje się koło alternatora,to łożysko w alternatorze.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Największy rozpraszacz kierowcy? Jazda na zderzaku
      Co najbardziej rozprasza kierowców podczas jazdy? Brytyjscy kierowcy twierdzą, że jest to widoczny we wstecznym lusterku samochód, który jedzie zbyt blisko nich. Jazda na zderzaku to problem również ...