Golf 3 TDI problem z turbina

14 Lut 2011, 23:23

Witam

Mam problem z turbina , przy gwałtownym przyspieszeniu nie słychać tego " świstu " turbinki no i ten wężyk zauważyłem ze jest urwany (podaje zdjęcie) co to jest? jakie ma za zadanie to miejsce gdzie jest urwany wężyk?

Golf 3 TDI problem z turbina
akak
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

15 Lut 2011, 10:59

Zapoznaj się z regulaminem i temtyką poszczególnych działów na forum. Przeniesiono.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Lut 2011, 12:12

Masz urwany przewód od tzw. "gruchy". Podciśnieniowy przewód który reguluje kąt łopatek w turbinie. Najprawdopodobniej przeładowało i odcięło Ci turbo dlatego nie słyszysz "świstu" turbinki.
Pozdrawiam, Maciek.
Protech-Micro
Nowicjusz

Miejscowość: Jelenia Góra

15 Lut 2011, 14:53

Protech-Micro napisał(a): Najprawdopodobniej przeładowało i odcięło Ci turbo dlatego nie słyszysz "świstu" turbinki.

Wężyk juz został podłączony nowy ale nadal nie słychać tego świstu turbiny

co to oznaczy ze przeładowało i odcięło turbo ? czyli turbina mi nie chodzi ? jak to naprawić?
akak
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

16 Lut 2011, 09:51

[quote="Protech-Micro"". Podciśnieniowy przewód który reguluje kąt łopatek w turbinie. .[/quote]
W VW Golfie turbina nie ma regulacji kąta łopatek. Posprawdzaj wężyki podciśnienia do zaworu sterowania turbiną .
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

16 Lut 2011, 12:28

akak napisał(a):co to oznaczy ze przeładowało i odcięło turbo ? czyli turbina mi nie chodzi ?
Kiedy turbina generuje zbyt duże ciśnienie, komputer ją odłącza żeby nie uszkodziło silnika lub innych części. Silnik pracuje wtedy w trybie awaryjnym i zachowuje się jakby w ogóle nie było turbo. W moim przypadku pomocne były informacje z VAGa.
Pozdrawiam, Maciek.
Protech-Micro
Nowicjusz

Miejscowość: Jelenia Góra