GOLF 4 1.4 16V 1998r. Problem z wentylatorem

01 Cze 2019, 10:20

Witam mam problem z samochodem, autko się przegrzewa po jakimś czasie jazdy, najpierw dobija 90 st, potem chwilę stoi tak i zaczyna przekraczać, w takiej sytuacji natychmiast się zatrzymywałem i starałem się go schłodzić delikatnie odkręcając korek od zbiorniczka wyrównawczego. Pytanie, dlaczego może się przegrzewać, termostat niedawno wymieniałem na nowy, także wątpię, żeby to on był winowajcą. Nie zauważyłem też w ogóle, żeby chodziły wentylatory chłodnicy. Zwarłem je wczoraj na krótko przy wtyczce od termowłącznika i chodzą, Może sam termowłącznik walnięty? Proszę o poradę i z góry dziękuję :)
bodek98
Nowicjusz

02 Cze 2019, 12:02

bodek98 napisał(a): w takiej sytuacji natychmiast się zatrzymywałem i starałem się go schłodzić delikatnie odkręcając korek od zbiorniczka wyrównawczego.

Otwieranie korka z gorącym płynem nie jest dobrym pomysłem...Pisaliśmy o tym wiele razy, a i w instrukcji samochodu na pewno też jest taka informacja.
Do ilu wzrasta temperatura podczas jazdy? Wentylator powinien włączyć się na 1 biegu między 92 - 97 stopni, drugi bieg 100 - 105 stopni. Wersja temp dla silnika bez klimy i jednego wentylatora. Termostat zaczyna się otwierać przy około 85 stopni, a całkowite otwarcie jest przy 105 stopniach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Cze 2019, 12:26

Wyciągnąłem termostat i sprawa raczej rozwiązana, trzpień termostatu po prostu wypadł i był wciśnięty w tą dziurkę na której powinien się opierać cały termostat. Czyli winowajcą był ten pan, tylko dziwi mnie to, gdyż był to nowy świeżo kupiony termostat. Z kodem silnika i nr VIN się zgadzał, mimo że od poprzedniego wyglądem się mocno różnił... Jaki kupić termostat zeby była pewność, że bedzie sprawny?
bodek98
Nowicjusz

02 Cze 2019, 13:04

Termostat najlepiej kupować wg numeru VIN albo jeszcze lepiej wg kodu silnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Cze 2019, 15:38

MotoAlbercik napisał(a):jeszcze lepiej wg kodu silnika
Tak chyba jest najlepiej. Czyli wyszukać po VIN i sprawdzić czy zgadza się z kodem silnika. Wtedy powinno być ok.

@bodek98 Wymieniłeś już ten termostat i ten nowy działa poprawnie?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

07 Cze 2019, 22:35

Jeszcze tego nie zrobiłem, znajomy jeszcze mi doradził, żebym wymienił cały króciec bo może być ułamany czy gdzieś uszkodzony i dlatego trzpień wypadł
bodek98
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odśnieżarka? Zachowaj bezpieczny odstęp!
    Niskie temperatury i opady śniegu powodują, że na ulicach często pojawiają się odśnieżarki i posypywarki. Chociaż nie są pojazdami uprzywilejowanymi, zachowanie pewnych środków ostrożności przez innych uczestników ...
    Bolid R.S.17 Renault Sport Formula One Team
    Zespół Renault Sport Formula One zaprosił do Londynu przedstawicieli międzynarodowych mediów i swoich partnerów na premierę bolidu R.S.17, w którym kierowcy zespołu będą ścigać się w nadchodzącym ...

11 Cze 2019, 09:28

Ok, daj znać jak to zrobisz czy pomogło. Warto by było dociągnąć temat do końca :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!