Golf Mk3 GT Variant zakup

01 Sie 2018, 12:08

Witam wszystkich forumowiczów,

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zakup pojazdu jakim jest Golf III w wersji GT Variant z silnikiem 1.9 TDI 90KM. Auto w posiadaniu od początku w jednej rodzinie więc znany mi, miał tam jakieś drobne przygody związane z kolizją chyba nawet jedną jedyną, która przyniosła niewielką stratę w postaci zbitego reflektora i uszkodzonego błotnika... Przejdę do sedna sprawy auto wymaga zrobienia blacharki, przy szybie czołowej, jeden błotnik z prawej strony do wymiany, progi obydwie strony ponieważ dopiero coś na nich widać ( podłoga jest cała ) i jedno drażniące już chyba najbardziej miejsce spoiny mocowania kielichów z przodu, na nich pojawił się purchelek mały bo mały ale jest. W związku z tym moje pytanie czy warto takie auto odkupić ponieważ cena jest mniejsza niż 1000 PLN a silnik jest zdrowy ponieważ miał on wymieniane wszystko na czas ze względów, że samochód cały czas jeździ i licznik dalej bije. Mój plan na ten samochód jest taki generalnie żeby go odnowić i pójść z nim w jakieś przeróbki.

Może ktoś się na temat tej blacharki wypowiedzieć jak jest z tymi Golfami i czy warto? :(

Dzięki z góry za pomoc
94Venom994
Nowicjusz

Auto: Mercedes-Benz E63 AMG S 4Matic
Silnik: 4.0 V8 BITURBO 612KM
Rok produkcji: 2018

01 Sie 2018, 18:18

94Venom994 napisał(a):Może ktoś się na temat tej blacharki wypowiedzieć jak jest z tymi Golfami i czy warto?

Jeśli masz kogoś kto zrobi Ci to porządnie i chcesz wtopić kasę to tak. Ale trzeba to zrobić raz a dobrze, bo jak wymienią Ci progi byle jak to po pierwszej zimie rdza znowu wyjdzie (testowane na własnej skórze...).

Generalnie to nie będzie tanie, progi, szyba, kielichy, pewnie podłoga też do połatania... Nie wiem ile to wyjdzie, ale sądzę że jak chcesz to porządnie zrobić i wszystko na raz to z 2-3 tyś zapłacisz. Czy jest sens to sam sobie odpowiedz.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Sie 2018, 23:34

Podłoga podobno jest cała.. progi jeśli chcę mieć dobrze zrobione to na mniej jak 700-900zł bym nie liczył,mocowania kielichów no bez zdjęcia się nie obędzie bo ciężko stwierdzić jak to może wyglądać,tak samo jak okolice szyby. Porób jakieś zdjęcia to wtedy będziemy oceniać ale krótko mówiąc Golf III i ruda to normalna rzecz :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Sie 2018, 21:48

No budżet na zrobienie pojazdu od zera zakładam minimum 5 tyś złotych, mam osobę, która siedzi w blacharce bardzo dobrze ale tylko i wyłącznie grupa VAG. W sobotę zrobię zdjęcia, wrzucę je tutaj na post i sami zobaczycie. Jedyna rzecz, która jeszcze mnie męczy to hak na przyczepę w nim... Nie lubię tego i najchętniej bym to na stałe usunął.
94Venom994
Nowicjusz

02 Sie 2018, 22:04

94Venom994 napisał(a):mam osobę, która siedzi w blacharce bardzo dobrze ale tylko i wyłącznie grupa VAG.
czy ta osoba jest z wykształcenia np piekarzem :mrgreen:

Bez obrazy, ale jeśli ktoś jest ekspertem tylko w danej marce (mechanicy to trochę inna sprawa), to jest chyba samozwańczym fachowcem. No bo czy blacha w Fordzie czy BMW jest mniej blaszana od tej ze Skody czy VW? :unsure:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

02 Sie 2018, 23:07

No własnie też mnie to trochę rozśmieszyło i zastanowiło :o
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

03 Sie 2018, 06:49

Do takiej osoby nigdy w życiu nie pojechałbym, bo to nie jest blacharz...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

03 Sie 2018, 13:03

Nie no owszem inne pojazdy robi również takie jak Kia, Toyota itd itd. Tylko on jest miłośnikiem grupy VAG to myślę, że temat powinien ogarnąć. Nigdy nie było z nim problemów jak robił nawet pojazdy moim klientom. Co by nie było i tak zrobię te zdjęcia i podrzucę na post. :D
94Venom994
Nowicjusz