Golf vs Bora?

23 Maj 2010, 19:33

Witam wszystkich forumowiczów, jestem tu nowy ;)
W niedalekiej przyszłości zamierzam kupić autko do 15 000 zł.
Najpierw myślałem o golfie III, ale jako że to już troszkę starsze auto i naprawdę ciężko znaleźć dobrze zadbanego, więc postanowiłem, że jednak kupię coś nowszego.
I teraz zastanawiam się nad Golfem IV i Borą. Ewentualnie Passat, ale Bora jakoś bardziej przypadła mi do gustu.
Teraz mam pytanie co będzie lepiej kupić? Jak jest z awaryjnością tych samochodów? Bardzo proszę o pomoc
wirus
Nowicjusz

Miejscowość: Przemyśl

23 Maj 2010, 20:18

W awaryjności różnicy nie ma, przecież Bora to sedan Golfa. Diesel 110KM i awaryjność niewielka :)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

23 Maj 2010, 20:21

Bo gdzieś na innym forum (nie samochodowym) wyczytałem, że lepiej nie kupować Bory bo jest strasznie awaryjna, a części drogie :|
A kupi za 15 k coś dobrego czy raczej nie za bardzo?
wirus
Nowicjusz

24 Maj 2010, 19:50

Bierz golfa :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

24 Maj 2010, 19:59

wirus napisał(a):Bo gdzieś na innym forum (nie samochodowym) wyczytałem, że lepiej nie kupować Bory bo jest strasznie awaryjna, a części drogie :|
A kupi za 15 k coś dobrego czy raczej nie za bardzo?

Chyba na jakimś forum kucharskim albo coś bo pisał to ktoś kto z motoryzacją ma niewiele wspólnego.
Silniki, płyta podłogowa i wiele innych elementów są te same co w Golfie. W jednym forum znalazłem tylko opinię o jednostce 110 koni TDI że ma dość awaryjną turbosprężarkę.
Kup to co będzie w lepszym stanie bo samochody te są niemalże bliźniakami tyle że różnią się pupą. To wszystko. A co do ceny to zarówno na Borę jak i Golfa TDI za 15 tyś radzę uważać, to dolna granica aby kupi coś porządnego i nie wpakować się w złoma, których u nas nie brakuje. Często lepiej kupić rok, dwa lata starszy niż dwa młodszy i wyciągnięty spod jakiegoś tira.
Co do Passata to silniki dalej te same ;) dochodzi jedynie zainteresowanie złodziei i aluminiowy wielowahacz z przodu.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

26 Maj 2010, 19:40

Właśnie 15 tys to taka górna granica jaką mogę przeznaczyć na autko. Zastanawiałem się jeszcze nad Oplem Astrą albo Vectrą. Co myślicie? Ewentualnie powiem tak co proponujecie do 15 tys ? Żeby było ładne, ekonomiczne, i coś z nowszych roczników >1999 nie jakieś golfy II ;P
wirus
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga rower
    Kiedy sezon rowerowy w pełni, warto wiedzieć parę rzeczy. Tym bardziej, że niektóre przepisy pozwalają rowerzystom na zbyt wiele, co naraża samego rowerzystę na niebezpieczeństwo. Ale to jest właśnie Polska - ci, którzy ...
    Dlaczego kierowcy ignorują znaki drogowe?
    Według informacji płynących z Komendy Głównej Policji najczęściej wystawiane mandaty dotyczą przekraczania dozwolonej prędkości oraz za wykroczenie względem pieszych. Najnowsze badania pokazały, że prowadzący pojazdy ...