Górne mocowanie amortyzatora

17 Sty 2020, 18:16

Witam. Mam pytanko. Czy uszkodzone łożysko lub element gumowy Górnego mocowania amortyzatora może powodować sciaganie auta przy ruszaniu???
Aabrakadabra
Nowicjusz

17 Sty 2020, 18:48

raczej nie, bardziej będzie winny temu wahacz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Sty 2020, 19:52

Kao napisał(a): bardziej będzie winny temu wahacz
Wahacz jak wahacz ale tuleje w tym wahaczu to jednak prędzej... :!:
Ps. A jak się zachowuje przy hamowaniu... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Sty 2020, 20:51

Migi60 napisał(a):Wahacz jak wahacz ale tuleje w tym wahaczu to jednak prędzej...
no to chyba logiczne że metal nie ma luzu tylko tuleja metalowo gumowa
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Sty 2020, 10:26

Tylko przy ostrym ruszaniu zapala się kontrola trakcji i auto ciągnie w prawo . Wahacze żadnych luzów . Wymieniłem dla świetego spokoju tylne tuleje wahacza ale nic to nie pomogło. Wczoraj byłem u mechanika podniósł auto do góry i jak kręciłem kołem lewo prawo to były takie trzaski . Założył stetoskop i stwierdził ze to górne mocowania amortyzatora. Jedno kosztuje 250 i ciekaw jestem czy możliwe jest zeby ściągało tak auto. Motor 3,6 na przód napęd prawie 300 km.
Aabrakadabra
Nowicjusz

01 Lut 2020, 15:14

Jednak górne mocowania okazały się w porządku . Byłem u człowieka który zajmuje się tylko zawieszeniem. Stwierdził ze tuleje wzdłużne na tylnym wahaczu maja luz i ze zaczął by od tego. Ale 100% nie da ze to może być przyczyna ściągania auta. Jak uważacie??? Dodam ze jak ruszam auto ściąga w prawo a jak jadę do tylu to w lewo.
Aabrakadabra
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Moc zamknięta w żelu
    Pierwsze powstały jeszcze w połowie ubiegłego wieku. Obecnie znajdują coraz szersze zastosowanie także jako akumulatory samochodowe. Choć po dziś dzień niektórzy nie potrafią sobie wyobrazić elektrolitu w innej postaci ...

01 Lut 2020, 17:15

Aabrakadabra napisał(a):Stwierdził ze tuleje wzdłużne na tylnym wahaczu maja luz i ze zaczął by od tego
Co ma piernik do wiatraka... :?: Niech będzie jak największy luz ale nie będzie cię nigdzie ściągalo... :!:
Aabrakadabra napisał(a): Dodam ze jak ruszam auto ściąga w prawo a jak jadę do tylu to w lewo.
Moze jednak dogadajmy się na 100% i pewne sprawy sobie wyjaśnimy w końcu:to jest ściaganie czy po prostu przestawia się kierownica... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

01 Lut 2020, 18:02

Kierownica skręca w prawo i samochód skręca w prawo.
Aabrakadabra
Nowicjusz