REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Nie wiem jaki przebieg mają tarcze i jakiej są grubości względem nowych. Generalnie hamując z wysokiej prędkości dosyć mocno, tarcze nagrzewają się do wysokiej temperatury przez co w końcowej fazie można wyczuć czasem lekkie drgania. Przy słabszych już tarczach i klockach możliwy nawet jest wyczuwalny spadek hamowania.FilipBonn napisał(a):Natomiast ostatnio na trasie zauważyłem że przy mocnym hamowaniu z większej prędkości pod koniec wyczuwalne są delikatne drgania hamulca - czyli coś tam jeszcze jest "" nierówno".
Ewidentnie widać że problemem jest tu wina tarcz i ewentualnie klocków. jeżeli rdza była na tarczach przez dłuższy czas, a nie zostały one potem przetoczone i tylko zostały przeszlifowane (nie wiemy w jaki sposób odbyło się to dokładnie) to nie koniecznie jej powierzchnia musi być idealna stąd mogą pochodzić te drgania przy hamowaniu z wyższych prędkości.FilipBonn napisał(a):Moje pytanie czy zostawić tak jak jest i się nie przejmować, czy wymieniać tarcze na zupełnie nowe? Dodam że głównie jeżdżę po mieście gdzie przy jeździe tego nie czuć, z drugiej strony auto klasy premium i nie chciałbym aby dodatkowo coś od tego miało się zepsuć. Obecnie przejechane jakieś 1000km od tego dwumiesięcznego przestoju od którego zaczął się problem.