Honda Accord 1.8 -zepsuty Immobilizer?

23 Lis 2009, 11:23

Witam. Mam problem z odpaleniem samochodu . Jest to Honda Accord rocznik 2000 sedan.Objawy są takie -przy próbie uruchomienia auta slychac jedynie rozrusznik a na desce zaczyna migać lampka z kluczykiem.Wcześniej kilka razy samochód zgasł podczas jazdy i wtedy tak samo migala kontrolka z kluczykiem. Próbowałam drugim zapasowym zapalić ale objawy są takie same ,słychać jedynie rozrusznik . Wczoraj znajomy przeczyścił przewody i podłączył inny akumulator i za 10 razem auto odpaliło przy czym musiał dodawać gaz jak próbował go zapalić. Ujechał 3 metry i stało sie to samo ,kontrolka zaczeła migać i auto zgasło. Prosze o jakąkolwiek rade. Dziękuje z góry. :smile:
Ostatnio edytowany przez ywonnewojt, 23 Lis 2009, 18:02, edytowano w sumie 1 raz
ywonnewojt
Nowicjusz

Miejscowość: Antwerpia
  • 23 Lis 2009, 11:54

Najprościej i najkrócej będzie,jak pojedziesz do mechanika i podłączysz się pod komputer.Jeżeli nie dasz rady zajechać ani zaholowac,to zadzwoń,a mechanik może przyjedzie z laptopem do ciebie.Wygląda to na moduł immo i sam za bardzo nic nie zdziałasz.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

23 Lis 2009, 12:17

Będąc w Polsce byłam u mechanika ale nie mógł znaleźć gniazda by podłączyć komputer i odesłał mnie mówiąc że w tym aucie nie ma komputera. Jeśli to jest prawda to czy po przyjeździe mechanika bedzie on potrafił zdiagnozować w inny sposób że to immobilizer? p.s. dodam tylko że sama nie dojade do serwisu bo nie można uruchomić auta a holowanie będzie ostatecznościa.
    ywonnewojt
    Nowicjusz

23 Lis 2009, 12:28

Dobry ten mechanik, nie ma co... Komp jest na 100% Na początek sprawdź akumulator. Przy braku zasilania immo lubi robić różne cyrki.
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

23 Lis 2009, 12:36

Wczoraj zamieniłam akumulator na inny i za 10 razem odpalił , po ujechaniu kilku metrów zgasł i już sie nie dało go odpalić.

[ Dodano: Pon Lis 23, 2009 11:44 ]
    Chce jeszcze dodać że jak gasiłam auto zawsze migała kontrolka z kluczykiem (to normalne) a teraz jak chce zapalić auto to też miga co nigdy sie nie zdarzało wcześniej by przy uruchamianiu też się świeciła.
    ywonnewojt
    Nowicjusz

23 Lis 2009, 21:28

Jeżeli rozrusznik kręci normalnie,a tak z pewnością jest,ponieważ jak piszesz kręciłaś 10 razy,to akumulator nie ma nic do tego.Poprostu prawdopodobnie nawalił lub rozkodował się moduł immo lub sam kluczyk nawalił.
    Co do komputera - jak przekręcisz kluczyk w stacyjce w pierwszą pozycję,to jakie kontrolki ci się zaświecają?
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

23 Lis 2009, 21:54

wiec po przekręceniu kluczyka wszystkie kontrolki się zapalają po 2 sekundach zostaje tylko ta od akumulatora,oleju i poduszek. Dosłownie 5 minut temu próbowałam odpalić auto ale nawet rozrusznik nie zadziałał jedynie kontrolki migały.
    ywonnewojt
    Nowicjusz

23 Lis 2009, 22:02

Ale jakie to są te kontrolki,które gasną?Od czego?
    A tak na marginesie - kontrolka od poduszek też powinna zgasnąc.A gaśnie po uruchomieniu silnika?I miga po przekręceniu kluczyka w stacyjce,czy świeci cały czas?
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

24 Lis 2009, 23:21

Chce podziekowac wszystkim za pomoc ,problemem okazal sie kluczyk(lub stacyjka) to dokładnie ustali się jak już będe w kraju ,najważniejsze że mogę jeździć autem a w razie gdy powtórzy się problem muszę delikatnie poruszać kluczykiem bo tam tkwi problem. Pozdrawiam :razz:
    ywonnewojt
    Nowicjusz