Honda Civic-B1?

23 Cze 2014, 02:21

Witam!
W dniu dzisiejszym zakupiłem wstępnie Honde Civic o wadze 549kg.
Samochód rzecz jasna był zakupowany z myślą o jeździe na kategorii B1.
Poprzedni właściciel mówił iż nigdy nie miał problemów w czasie kontroli jadąc nim posiadając prawko B1.
Jednakże zaniepokoiło mnie wczytanie się dokładniej w temat prawa B1.
O ile się nie mylę waga własna musi wynosić nie więcej niż 550kg,co oczywiście takowy samochód spełnia,natomiast w papierach samochodu jest "typ samochodu:samochód osobowy".
Z tego co się orientuje Prawo jazdy kat.B1 upoważnia tylko do jazdy "czterokołowcami".
Pytanie jest proste czy po przerejestrowaniu samochodu na siebie i posiadając prawo jazdy na B1 będę mógł spokojnie prowadzić według AKTUALNYCH przepisów takowej kategorii?
Prosiłbym o wypowiedzenie się tylko i wyłącznie osób posiadających pojęcie na ten temat,bo czytałem wiele tematów z for,oraz przepisów jakie weszły w życie i niestety ciężko jest jednoznacznie mi wywnioskować odpowiedź na takowy problem.
Z góry dziękuje za odpowiedzi!
true
Nowicjusz

Auto: Nie mam

23 Cze 2014, 23:26

true napisał(a):Z tego co się orientuje Prawo jazdy kat.B1 upoważnia tylko do jazdy "czterokołowcami".

Kategoria B1 prawa jazdy uprawnia do kierowania :
- czterokołowcem rozumianym jako pojazd samochodowy przeznaczony do przewozu osób lub ładunków, z wyłączeniem samochodu osobowego, ciężarowego i motocykla, którego masa własna nie przekracza:
a )w przypadku przewozu rzeczy 550 kg,
b) w przypadku przewozu osób 400 kg,
- pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM

A więc zerknij, co jest wpisane w DR w rubryce G. Jeżeli jest tam wpisane 400 kg to osoba, kóra ma B1 może jeździć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000