Witam forumowiczów, Kupiłem niedawno Hondę Civic Tourer IX gen. z 2015 roku. Silnik benzynowy, wolnossący 1.8 (142KM, 174Nm), przebieg 43 000km, serwisowany w ASO zgodnie z książką serwisową. Na nowe auto przesiadłem się z Hondy Civic 4d IX gen. z identycznym silnikiem i od początku zauważyłem subiektywnie nieznaczną różnicę w sposobie przyśpieszania auta. Umówiłem się na wizytę w hamowni, a przed wizytą auto przegoniłem na lepszym paliwie po autostradzie w pełnym zakresie obrotów silnika, co przyniosło odczuwalny efekt (subiektywnie ). Na hamowni okazało się, że auto ma fabryczną moc, a moment obrotowy jest o około 5% niższy. Natomiast Pan na hamowni zwrócił mi uwagę, że oba wykresy: mocy i momentu są nieregularne, poszarpane (zdj. 1). Pogrzebałem w necie i znalazłem wykres tego samego silnika i faktycznie widać, że tam krzywe rosną/maleją łagodnie (zdj. 2). Czy ktoś z Was jest w stanie powiedzieć jaka może być przyczyna i czy jest to początek jakiegoś poważniejszego problemu? Czy jest jakiś sposób, żeby przywrócić fabryczny moment?
Wartość rezydualna, czyli co zrobić, żeby jak najmniej stracić Samochody tracą na wartości najbardziej w ciągu pierwszych trzech lat eksploatacji. Po tym okresie cena auta spada nawet do 40 proc. jego wartości początkowej. Jeśli jest to intensywnie eksploatowany samochód firmowy, który ...
Najlepsza taksówka na świecie? Hybryda! Był czas, gdy w Polsce, Niemczech i wielu innych krajach Europy na ulicach dominowały taksówki z silnikami Diesla, a jednym z najczęściej wybieranych samochodów był Mercedes W124. Dziś taksówkarze na ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.