Honda Civic V Sedan ?

02 Kwi 2012, 18:11

Witam,
ostatnio sprzedałem swojego Galanta. Miałem z nim sporo problemów jeśli chodzi o zawieszenie - notorycznie padały wahacze z przodu, a że były drogie to finansowo mnie to auto zniszczyło.
Mam na auto odłożone ok 8tyś. zł. jednak miałem nadzieję, że może tym razem kupię coś tańszego. Wielu moich znajomych posiada Hondy (Civici i Accordy) i bardzo je sobie chwalą. Zarówno te z początku lat '90 jak i z końca (V i VI).
Na początku rozważałem Lanosa z 01-02r, ale te auta wizualnie mnie odpychają.
Wpadłem na pomysł, czy nie byłoby dobrym pomysłem kupić coś starszego, zaoszczędzić sporo kasy i pojeździć takim wozem 'aż padnie'.
Myślałem np. o czymś takim [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Zdaję sobie sprawę że to już wiekowe auto i korodować na potęgę.

Nie ukrywam, że rozważam tylko opcje z gazem. Silnik 1,8 to maksimum, ale chciałbym, żeby auto jeszcze miało jakąś moc. Po doświadczeniach z Galantem chciałem coś, co ma tanie części. Zakładam, że i tak będzie się mniej lub bardziej psuć, ale niech chociaż to będzie tańsze.
hair of the dog
Nowicjusz

Miejscowość: łódź

02 Kwi 2012, 19:45

Rozważ tą opcję na poważnie,kolega miał przez rok taką V tylko HB. Kupił za 4 k na wiosnę zeszłego roku,sprzedał w tym. Auto spisywało się bardzo dobrze,części tanie,jedynie spalanie było nie do przyjęcia ok 10 litrów na 100 przy 1.3 75 KM,ale przy mocniejszym motorze nie trzeba będzie też tak super wysoko kręcić do normalnej-dynamicznej jazdy.
A co do korozji,trzeba trafić,w jego egzemplarzu na prawde jej nie było,przynajmniej nie była widoczna.
Ostatnio edytowany przez cezzar, 02 Kwi 2012, 19:47, edytowano w sumie 1 raz
cezzar
Nowicjusz

Miejscowość: KIELCE
Prawo jazdy: 01 01 2001

02 Kwi 2012, 19:47

Główną bolączką tych Civiców to rdza (progi,tylne nadkola i klapa) ale jak znajdziesz zdrowy egzemplarz to warto sie zastanowic.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Kwi 2012, 21:05

Spalanie na poziomie 10l/100 mogę jeszcze znieść - Galant też tyle palił. Teraz jeżdżę zastępczym Matizem z LPG, który spala ok. 7l, no ale to ciężko przebić czymkolwiek :D
A jak wygląda sprawa z zawieszeniem ? Z tego co słyszałem tam jest tzw. multilink czyli wielo wahaczowe ?
hair of the dog
Nowicjusz

03 Kwi 2012, 01:11

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] albo co powiecie na to ?
hair of the dog
Nowicjusz

03 Kwi 2012, 08:39

Almera jak najbardziej tak ale trzeba uważać na blachy bo lubią rdzewieć.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003