Honda Civic VI VTEC/VTi do 10 tyś

24 Sty 2015, 11:41

Cześć, od jakiegoś czasu poszukuje swojego pierwszego samochodu, przeszukałem tutaj forum, ale nie znalazłem nic konkretnego na temat civica z tymi silnikami. Tematy jakie znalazłem są z 2008/09r. trochę te samochody się postarzały od tej pory, ale do rzeczy. Najlepiej wysłuchałbym opinii o tych samochodach od właścicieli. Oczywiście jeśli macie jakieś propozycje innych samochodów to zapraszam, a jeszcze jeśli chodzi o 1.4 90KM to chciałbym się dowiedzieć czy można nim na obwodnice wyjechać?
michSTG
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.9 TDI 110 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

24 Sty 2015, 13:06

1.4 do spokojnej jazdy wystarczy ale vtec i tak lepszy :mrgreen: całkiem przyzwoita moc a przy tym niedużo pali bo około 8-9l po mieście. Za 10k znajdziesz bardzo wychuchany egzemplarz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Sty 2015, 13:38

a jest coś w tym typie lepszego od civica?
michSTG
Nowicjusz

24 Sty 2015, 13:46

Może Mazda 323F BJ?
[link do oferty na Olx wygasł]
tylko mały błąd w mocy bo 1.6 miało 98km.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

24 Sty 2015, 14:57

Myślę ,że za DYCHĘ szukał bym już VTEC'a czy VTi a jak chcesz 1.4 to spokojnie 8k wystarczy.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - coś się chyba z przodem działo.
[link do oferty na Allegro wygasł]

Nawet ciekawe egzemplarze te powyżej.

Są to samochody które dają sporo frajdy z jazdy. :ok:
Poradził bym żebyś szukał również na klubowym forum Civic'a to tam perełki się trafiają.

Z Japońców to dorzucił bym Toyotę Corollę 1.6SI
[link do oferty na Allegro wygasł] np
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

24 Sty 2015, 15:20

Dzieki za odpiwiedzi, a z niemieckich coś polecacie? 1.4 wlasnie raczej nie chce bo wole cos bardziej dynamicznego, aktualnie jezdzilem golfem iv 1.9 tdi 2000r. fajne auto, ale dla mnie troche zamulone.
michSTG
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Filtry powietrza i wszystko co musisz o nich wiedzieć
    Filtry powietrza stają się coraz bardziej popularne i można je stosować nie tylko w samochodach czy specjalistycznych pomieszczeniach, ale nawet w domu. Różne rodzaje takich filtrów mogą być montowane w przeróżnych ...
    Toyota Sports 800 - 1965 rok
    W 1962 roku Toyota zaprezentowała prototypowy model Toyota Publica Sports z dwucylindrowym silnikiem 697cc o mocy 28 KM. Dopiero w 1965 samochód trafił do produkcji, już jako Toyota Sports 800 z silnikiem typu bokser ...

24 Sty 2015, 15:35

Szukasz czegoś małego,szybkiego dającego radość z jazdy. Czy bardziej takiego od A do B przejechać?
Kieł
Stały forumowicz

24 Sty 2015, 15:55

Bardziej pierwsza opcja

Wazne dla mnie jest tez, zeby nie wydac drugie tyle na naprawy.
michSTG
Nowicjusz

24 Sty 2015, 16:13

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Saab 9-3 Coupe

Citroën Saxo VTS 1.6

Wszystkie linki oczywiście przykładowe.
Ostatnio edytowany przez Kieł, 24 Sty 2015, 16:17, edytowano w sumie 1 raz
Kieł
Stały forumowicz

24 Sty 2015, 16:16

Może Opel Astra II lub Vectra B po lifcie z 1.8/2.0 pod maską?
Barol
Awatar użytkownika

25 Sty 2015, 08:15

Golfy raczej nie, 106 trochę mały przypomina tico, najbardziej jestem za clio, ale teraz podstawowa kwestia awaryjności. Chyba jednak lepiej zaufać japońcowi. Honda logo, szczerze pierwszy raz spotkałem się z tym modelem, więc nic nie wiem. MG ZR nawet fajna cena za 2002 rocznik i ma moc, ale jak ze spalaniem? Vectry mi się podobają, ale nie wiem czy dam radę ją utrzymać. Astra bardzo fajna, ale jak się ma do civica VI 1.6 VTEC?

Trochę z tej wypowiedzi wynika jakbym był anty wszystkie propozycję, bo civic, ale tak nie jest. Szukam alternatywy, żeby mieć większy wybór i może pomożecie mi wybrać coś zupełnie innego, lepszego w tym przedziale cenowym.

edit: co do mazdy jestem bardzo za, bo ogólnie chciałbym Mazdę 3, ale to nie mój budżet, a to co podesłałeś jest w sumie już jak 3.
michSTG
Nowicjusz

25 Sty 2015, 15:00

Bierz VTI nie będziesz zalowal, części wcale nie są drogie, silnik jak używany dobrze i pilnowany olej (VTEC'i,lubia chlapnąć trochę oleju) to silnik posluzy Ci dlugie lata. Najgorzej z buda, ale reperaturki wstawisz i będzie OK :) najgorzej tylne blotniki i ew. progi - na to zwracaj uwagę. No i najlepiej szukaj np. na civic klub forum ;) autko fajne do szybkiej jazdy, trochę niskie, do tego jeszcze rozporka na przód (nie wiem czy nie jest w serii), VTI ma tez stabilizator, na twardszych sprężynach np. Eibach'a lub gwincie będzie jak przyklejone do drogi ;)
Mialem kiedyś EJ9 z 1.4 90KM, potem chcialem swapowac na B-serie ale trafil mi sie D16Z6 - 1.6 125 KM i zalowalem. Robilem i powymienialem dolot, wydech, przepustnice, krótsza skrzynie i osiągami lekko robilem VTI ale i tak zalowalem ze nie wsadzilem od razu B16A2 - 1.6 160 lub B18C4 - 1.8 169 z 5d, B-seria zaj****cię wyje bo to DOHC - na 2 walkach :) D to SOHC.
Bierz EK4 ! :D pozdrawiam
Belol
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 11 03 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ibiza 6J
Silnik: 1.9 TDI BLS 105+CHIP
Rok produkcji: 2008

25 Sty 2015, 17:46

Ja na Twoim miejscu szukałbym civic-a opcjonalnie tojki chociaż dla młodej osoby średnio wizualnie :D ponieważ w tamtych latach żaden samochód EU populusowaty nie da Ci prawdziwego 16V i odczuć z tym związanych :ok:

p.s.

Przewijała się tojaka Si jak masz możliwość to przejedź się tym autem będziesz zaskoczony :twisted:.
Ta konkretnie z linka ma zderzak od innego rocznika.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

25 Sty 2015, 23:42

Dzięki wielkie, czyli będę szukał Civica. Tylko jeszcze jedno pytanie mam, bo Kieł wrzucił tutaj MG ZR --> [link do Otomoto wygasł] jest lepszy wizualnie od hondy, ale zasadnicze pytanie - jak z częściami?

edit: chyba z tymi 10 tyś będę celował w D, bo B poniżej tej kwoty jakieś takie nieciekawe.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] --> co myślicie i tym? :unsure:
michSTG
Nowicjusz

26 Sty 2015, 08:10

Napisz do kirin88 on tutaj dobrze zna temat Roverów i MG.
Civic ładny ale przedni prawy błotnik w innym odcieniu,tylna klapa jakoś krzywo spasowana,na 6 zdjęciu wydaje mi się jakby połowa boku miała inny odcień lakieru.
Barol
Awatar użytkownika