Honda Civic VIII 1.8 - ocena ogłoszenia

17 Gru 2018, 20:54

Dzień dobry.
Jeżdżę od 6 lat Civikiem VI 1.6 z 97r. Auto jeszcze mnie nigdy nie zawiodło i jakoś tak przywykłem do niego. Niestety odkąd zacząłem myśleć nad zmianą samochodu, coraz więcej rzeczy zaczyna mi w nim przeszkadzać.
Trzeszczące plastiki, głośno w środku już od 70km/h i wiecznie zaparowane szyby.
Autem robię tylko 10k km rocznie, praktycznie sama trasa bo praca na obrzeżach małego miasta.
Nie uważam siebie za hondziarza, ale przeglądam to forum już od ponad miesiąca i z aut jakie polecacie innym osobom, najbardziej wpadł mi w oko Civic VIII 1.8.
Między innymi dlatego, że ma dużo miejsca w środku/bagażniku, prosty silnik (brak turbo, przyzwyczajony jestem do wkręcania silnika) i jest w miarę niezawodny.
Niestety ceny trochę odstraszają, dlatego chciałbym Was zapytać co sądzicie o tym ogłoszeniu? Czy na pierwszy rzut oka warto?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
absenn
Nowicjusz

Miejscowość: Lubartów

17 Gru 2018, 21:36

Grill nie od tej wersji (to jest 1-y polift a grill pochodzi z 2-giego poliftu), ale może podczas tego lakierowania.
Alufelgi też nie od Civica VIII, ale może na zimówkach? - stąd takie.
tomekdk

18 Gru 2018, 07:11

tomekdk nie było czegoś takiego jak 2gi polift. Taki grill miała wersja 3d oraz GT (jak moja). Bardzo popularna zmiana, bo wielu nie podobają się grille typu akwarium i tymi małymi otworami w 5d po liftingu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Gru 2018, 19:01

Edit: A, no chyba, że chodzi o sam grill ...

GT w Danii:
https://www.bilgalleri.dk/galleri/storb ... ?n=3161428

Dlatego ja to nazywam drugi polift ... ze względu na zmieniony grill (trzeci typ) jak i różne inne rzeczy (np. plastiki na nadkolu w kolorze nadwozia), gdzie na różnych rynkach te rzeczy funkcjonują w innej postaci (np. w DE często nie ma takiej tapicerki "a la skóra + alcantara" tylko jest materiałowa, jak i inne felgi), np:
[link do mobile.de wygasł]
tomekdk

21 Kwi 2019, 10:50

Trochę sobie odpuściłem szukanie na jakiś czas, ale ostatnio zainteresowałem się tym: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Sprawdziłem go po numerze rejestracyjnym i samochód miał 13 właścicieli. Czy bać się tego?
Poza tym na ich profilu FB jest napisane, że 4 elementy były ponownie malowane.
Raport VIN:
[Raport z historii pojazdu jest przeterminowany. Sprawdź VIN ponownie]

Czy warto się tym zainteresować i czy cena wydaje się adekwatna?

PS. Żeby nie było nie jaram się felgami i kamerkami.
absenn
Nowicjusz

Miejscowość: Lubartów

21 Kwi 2019, 11:56

absenn napisał(a):Sprawdziłem go po numerze rejestracyjnym i samochód miał 13 właścicieli. Czy bać się tego?

Najpierw poszukaj sobie informacji jak to działa w Szwecji, czyt "wpisy"
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW X4 Concept nowy Sports Activity Coupe
    Każde BMW X wyznacza nowe standardy w swojej klasie. Pierwszy model BMW X – BMW X5 – zadebiutował w 1999 roku, tworząc segment aut typu Sports Activity Vehicle (SAV), w którym od lat królują modele ...

22 Kwi 2019, 09:56

W zeszłym roku sprzedałem swojego Civica GT z 2011 ze 100 000 km przebiegu za 34k i pół roku sprzedawałem, lakier cały w oryginale + konserwacja podwozia, zainteresowanie słabe.
Generalnie Civic VIII ... im nowszy, tym mniej opłacalny, ze względu na to, że ta konstrukcja na rynku już trochę jest. Lepiej kupić rocznik 2009-2010 (polift), który od wersji GT znacząco się nie różni (głównie to przedni grill i tapicerka w środku, do tego alufelgi - choć niektórym te z 1 polifta nawet bardziej się podobają), a cenowo można zejść poniżej 30k ... tym bardziej, że ten tutaj egzemplarz ma 150k przebiegu i 4 ponownie malowane elementy (weź później sprzedaj na polskim rynku takie auto i niech ma ponad 200000km przebiegu).
tomekdk