Huczenie po uderzeniu w krawężnik

16 Lut 2024, 11:02

Witam, problem dotyczy BMW X5 E53 polift z 3.0 i automatem, odkąd uderzyłem zimą w krawężnik, dosłownie wjeżdżając na niego kołem skręconym w przeciwną stronę, w aucie pojawia się dziwne huczenie. Jest ono najbardziej intensywne gdy auto stoi np kilka godzin, przejadę z 400/500m i cichnie, ale nie znika i nie ma zależności czy jadę prosto czy skręcam. Żadnych kontrolek nie mam, napęd działa normalnie, żadnych szarpnięć itp nie ma. Mechanik twierdzi, że to nie łożysko, a raczej coś ze środka auta, a więc moje pytanie brzmi co mogło się uszkodzić? Czy to jednak może być łożysko? Czytając fora w innych autach stawiali też na półoś, piastę, ale nie spotkałem się z tym żeby one huczały. Skrzyni raczej nie wchodzi w grę, po doraźnym sprawdzeniu oczywiście, chciałbym raczej zacząć od najtańszych rozwiązań, zamiast od razu wymieniać most. Na co jeszcze zwrócić uwagę?

nie mogę dodać nagrania, dlatego dodam link do YT z moim nagraniem:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

malaficusss
Nowicjusz

16 Lut 2024, 11:40

jeśli mechanik twierdzi, że to nie łożysko, a coś z wnętrza auta, to może warto zwrócić uwagę na inne części. Może to być coś z zawieszeniem, jak półoś czy piasta, ale tak jak mówisz, to dziwne, żeby one huczały.

Czy sprawdzałeś półoś czy piastę? To mogłoby być wartościowe wskazówki. A jeśli nie, to może warto zacząć od tego, zanim sięgamy po większe naprawy.

Może też warto sprawdzić jakieś inne rzeczy związane z zawieszeniem lub układem napędowym. Trudno powiedzieć na pewno, co się uszkodziło, ale lepiej być ostrożnym i wyeliminować różne możliwości.
Mateusz199
Nowicjusz

16 Lut 2024, 11:55

do tej pory jedynie co to doraźnie właśnie skrzynie i łożysko przez mechanika, ale mam zamiar spróbować z drugiego auta przełożyć i sprawdzić co się wydarzy, mniej więcej pokolei chciałem właśnie iść od łożyska/piasty aż po półoś i do mostu, ale zawsze wolę zapytać, bo akurat mize ktoś podobną sytuację przerabiał
malaficusss
Nowicjusz

20 Lut 2024, 14:05

A jeśli słychać dziwne dźwięki z silnika, zwłaszcza przy niskich prędkościach i podczas rozruchu - co może być nie tak?
Z góry dzięki za pomoc! :P
Waldek3i
Nowicjusz

20 Lut 2024, 14:44

a opisz dokładniej problem jeśli możesz
malaficusss
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Megane - kompaktowy hatchback do miasta
    Najbardziej ekonomiczny silnik zapewniający przyzwoite osiągi to 1,6 dCi o mocy 130 KM i średnim spalaniu na poziomie 4 l/100 km . Odmiana ta została wyceniona na od 88 tys. zł i nie występuje z automatyczną skrzynią biegów. ...
    Lexus NX w nowych wersjach
    NX, czyli jeden z najpopularniejszych modeli Lexusa doczekał się dwóch nowych wersji. Specjalne odmiany Spice & Chic oraz Cool & Bright wprowadzają w SUV-ie nowy wygląd, szersze wyposażenie standardowe i już ...