Segment B do 15tys zl - drugie auto

30 Kwi 2025, 14:36

Że wszystkimi stronami uważaj, jak najbardziej korzystaj z nich ale one posiadają info oficjalne gdzieś pobrane w różnych miejscach w tym ASO danej marki. Jak nie zaciągnął danych to lipa. Jesteś zdany na papierki dołączone do auta. Ogólnie segment aut z dość sporym ryzykiem wpadki.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Kwi 2025, 14:51

15k to najgorszy przedział cenowy do kupowania auta. Ilość "min" jest wręcz przytłaczająca. To już łatwiej kupić coś za 5k, bo się ma świadomość, że to tanie auto i różnie może być, a w razie wtopy nie jest aż tak trudno przełknąć te kilka tys w plecy. Tutaj kasy 3 razy więcej, a stan techniczny często podobny, tylko rocznik nieco świeższy. Nie raz czegoś szukałem dla znajomych i rynek szybko weryfikował oczekiwania. Zazwyczaj kończyło się na dozbieraniu większej kasy by kupić coś świeższego.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

30 Kwi 2025, 14:55

Tak szczerze to przegladając oferty celowałem w cos za 10tys z 5tys w kieszeni na potencjalne naprawy. Zreszta wrzuce kilka ofert, które mi się podobają. dzieki panowie
mrow007
Nowicjusz

Auto: seicento

01 Maj 2025, 07:53

mrow007 napisał(a):Tak szczerze to przegladając oferty celowałem w cos za 10tys z 5tys w kieszeni na potencjalne naprawy. Zreszta wrzuce kilka ofert, które mi się podobają. dzieki panowie

To jest fundamentalny błąd większości osób szukających aut.
Szukasz auta za 15k mając taki budżet sumarycznie z serwisem.

Tak naprawdę to z Toyoty przy podziale 10/5k odpada Auris o wiele lepszy będzie corolla e12 po lifcie.

Nie orientuje się dokładnie w cenach pozostałych Twoich typów ale może być podobnie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

03 Maj 2025, 12:56

Z podanych aut w mojej opini celowałbym w Punto, moze by sie trafiła wersja evo, super autka pod wzgledem cen napraw i ogolnie bezawaryjnosci nom ale 15 tys w tych czasach to wiadomo nie ma co oczekiwać
Kris3646
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bez kichania, kaszlu i łzawienia oczu w samochodzie
    Przez kilka chłodniejszych miesięcy w przewodach i zakamarkach układu klimatyzacji zdążyły zebrać się szkodliwe dla naszego organizmu zanieczyszczenia, grzyby i pleśnie. U wielu ludzi wywołują one takie nieprzyjemne reakcje ...
    Ubezpieczenie samochodu krok po kroku
    Stając się właścicielem pojazdu, niezależnie od tego, czy jest to auto nowe czy używane, zachodzi konieczność wykupienia obowiązkowego ubezpieczenia OC. W przypadku zakupu auta używanego, które jest już zarejestrowane ...