Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Generalnie tak, ponieważ hybryda najlepiej sprawdza się kiedy często ruszasz, hamujesz, stoisz w korku.Marcel2727 napisał(a):Jeszcze jedna kwestia, by to wszystko działało trzeba jeździć tylko po mieście?
Jadąc w trasie na tempomacie spalanie będzie podobne do samochodu z silnikiem typowo benzynowym ponieważ wtedy nie korzystasz z silnika elektrycznego.Marcel2727 napisał(a):Jak to wygląda poza terenem zabudowanym czy drogach ekspresowych, a nawet autostradach?
yeti65 napisał(a):Jeździłem CHR hybrid i nie byłem zadowolony. Mimo, że Outlander żadną rakietą nie jest, to w normalnej jeździe jest dużo przyjemniejszy w swoich reakcjach na gaz.
polecam google.pl, znajdziesz tam bibliotekę na tydzień intensywnego czytania o hybrydachMarcel2727 napisał(a):I tutaj mam dwie sytuacje: kiedy jeździmy ciągle po mieście i kiedy jedziemy czasami w dłuższe trasy. No i jaka jest różnica między "zwykłymi" autami, a hybrydą?
szybki napisał(a):Faktycznie porównanie chr i outek ...
Porównaj rav h i outka.
yeti65 napisał(a):Nie sprawdzałem aut, na które mnie nie stać. Po za tym na papierze osiągi Outka i CHR są prawie identyczne, więc cała różnica wynika z charakterystyki zespołu napędowego, a nie różnicy w mocy
Przy takich kwotach hybryda będzie miała min 15 lat. Jak sprawdzisz dobrze baterię i układ sterowania nią (tak bo czasem baterie są ok a te układy zawodzą) to można pomyśleć nad kupnem do takiej jazdy jak piszesz. jednak ja mając tyle przeznaczone na auto chyba bardziej bym szukał Pb + LPG które wyjdzie taniej w eksploatacji (w mieście będzie podobnie w kosztach za paliwo lub trochę taniej ale już na trasie wyjdzie sporo taniej).Marcel2727 napisał(a): od jakich cen zaczynają się hybrydy (widziałem takie do 15 tys.) i czy warto się w nie pchać?
Tu bardziej trzeba by było porównać jak ktoś wspomniał Outlandera PHEV do RAV4 Hybrid.yeti65 napisał(a):Po za tym na papierze osiągi Outka i CHR są prawie identyczne
Cichy77 napisał(a):Tu bardziej trzeba by było porównać jak ktoś wspomniał Outlandera PHEV do RAV4 Hybrid.
Czy już wiesz jaka jest ta różnica czy mamy Ci jeszcze wyjaśnić jakieś kwestie? Jak tak to pytaj konkretnieMarcel2727 napisał(a):No i jaka jest różnica między "zwykłymi" autami, a hybrydą?
Baza z danymi technicznymi samochodów marki TOYOTA. Znajdziesz tu informacje o silniku (moc, pojemność, moment obrotowy itp.), wymiarach nadwozia, spalaniu (trasa / miasto / średnie), osiągach, ukałdzie hamulcowym i jeszcze wielu innych parametrach które dotyczą tego modelu.
Sprawdź: dane techniczne TOYOTA