Hybrid, ma to w ogóle sens?

18 Wrz 2019, 14:37

Pytanie bardziej z ciekawości chociaż auto ciekawi rekordami (wiem, że normalna jazda to około 5l/100km) typu 2.1l/100km tylko cena wynosi około ~70 tys. zł. i najbardziej ciekawią mnie te pytania:
- czy używka za 40 tys. ma jakiś sens, zgaduje że poniżej są po prostu szroty, nie pytam o konkrety model tylko ogół.
- czy takie auto się w ogóle zwróci? Mówię o używanym i nowym aucie. Przykładowo zamiast kupić coś za 10 tys. kupuje się taką Yariskę i czy po paru latach będzie się na plusie niż kupując auto, które więcej pali - wiem, że to bardzo ogólnie, bo za 10 tys. można kupić różne auta, ale dam parę wyznaczników:
- corsa, zwykła yariska benzynówka i inne typowe mieszczuchy
- paliwożery typu audi czy bmw
- SUVy i inne hybrydy
Dla wyjaśnienia kwota 10 tys. to przykład, może być coś za 20 tys. ale mniej palącego i bardziej ekonomicznego.

Jak z eksploatacją, słyszałem że nie tam paru elementów i w efekcie wychodzi to dość tanio?

No i na koniec czy warto?
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

18 Wrz 2019, 14:45

Nie wiem czemu z działu toyoty wskoczyło to do działu zakupu :o
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Wrz 2019, 14:46

Ja kiedyś liczyłem chyba Aurisa wersję benzynową do hybrydy i kiedy ich ceny się zrównają. Wyszło mi że po przejechaniu około 200tkm biorąc pod uwagę nowe samochody i jazdę miasto/trasa w proporcjach 50/50.

Hybryda to bardzo fajne rozwiązanie i tańsze w utrzymaniu od zwykłej benzyny do czasu wymiany baterii. Jedna jak widać te auta potrafią jeździć po 15 lat i więcej bez ich wymiany. tu jednak przy używanym takim samochodzie warto by było sprawdzić sprawność takiego zespołu baterii względem nowych bo to chyba jedyny element w tym samochodzie który może nas na razić na bardzo wysokie koszty w przypadku awarii.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Wrz 2019, 16:49

Jeszcze jedna kwestia, by to wszystko działało trzeba jeździć tylko po mieście? Jak to wygląda poza terenem zabudowanym czy drogach ekspresowych, a nawet autostradach?
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Wrz 2019, 16:59

Marcel2727 napisał(a):Jeszcze jedna kwestia, by to wszystko działało trzeba jeździć tylko po mieście?
Generalnie tak, ponieważ hybryda najlepiej sprawdza się kiedy często ruszasz, hamujesz, stoisz w korku.
Marcel2727 napisał(a):Jak to wygląda poza terenem zabudowanym czy drogach ekspresowych, a nawet autostradach?
Jadąc w trasie na tempomacie spalanie będzie podobne do samochodu z silnikiem typowo benzynowym ponieważ wtedy nie korzystasz z silnika elektrycznego.

Dlatego jak ktoś jeździ w trasy to szkoda przepłacać za hybrydę i lepiej tu się sprawdzi np. benzyna + LPG lub nawet diesel (na gwarancji).
Cichy77
Forumowicz VIP

18 Wrz 2019, 19:44

Najpierw to trzeba się przejechać hybrydą, bo nie każdemu może ona odpowiadać. Jeździłem CHR hybrid i nie byłem zadowolony. Mimo, że Outlander żadną rakietą nie jest, to w normalnej jeździe jest dużo przyjemniejszy w swoich reakcjach na gaz.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na nocne przymrozki i oblodzenia na drogach
    Trwa pełnia jesieni. Panujące warunki atmosferyczne często okazują się prawdziwym wyzwaniem dla kierowców. Nowym elementem jesiennej aury są nocne przymrozki, oznaczające kolejne zagrożenia na drogach. Oblodzona nawierzchniaSymptomy ...

18 Wrz 2019, 20:39

To jedna z najbardziej znanych hybryd, a tysiące much nie może się mylić, w tej kupie coś musi być :roll: Tak na poważnie to nie wiem czemu o tym wspominasz, bo jazda próbna jest obowiązkowa zwłaszcza przy takich autach i chyba dało się mieć testową jazdę takim autem za darmo, a dalej to już kwestia gustu.

Jeszcze jedno pytanie, a mianowicie czy z używek są lepsze hybrydy? Słyszałem, że Prius jest całkiem fajny, pali troszeczkę więcej, ale z czego mi się wydaje jest znacznie tańszy.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Wrz 2019, 21:17

yeti65 napisał(a):Jeździłem CHR hybrid i nie byłem zadowolony. Mimo, że Outlander żadną rakietą nie jest, to w normalnej jeździe jest dużo przyjemniejszy w swoich reakcjach na gaz.

Faktycznie porównanie chr i outek ...
Porównaj rav h i outka.

Do tego dyskusja mocno ogólna bo są różne hybrydy i różne ich generacje...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

18 Wrz 2019, 21:25

Zdaje sobie z tego sprawę, ale chyba jest jakiś "passat" w hybrydach :roll: A jeśli chodzi o konkrety to od jakich cen zaczynają się hybrydy (widziałem takie do 15 tys.) i czy warto się w nie pchać? I tutaj mam dwie sytuacje: kiedy jeździmy ciągle po mieście i kiedy jedziemy czasami w dłuższe trasy. No i jaka jest różnica między "zwykłymi" autami, a hybrydą?
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Wrz 2019, 22:56

Marcel2727 napisał(a):I tutaj mam dwie sytuacje: kiedy jeździmy ciągle po mieście i kiedy jedziemy czasami w dłuższe trasy. No i jaka jest różnica między "zwykłymi" autami, a hybrydą?
polecam google.pl, znajdziesz tam bibliotekę na tydzień intensywnego czytania o hybrydach :ok: Tu za bardzo drukowanymi literami jest to opisane a tam sobie poczytasz pooglądasz jakieś opinie i testy na YT i zaspokoisz swoją ciekawość
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Wrz 2019, 05:23

szybki napisał(a):Faktycznie porównanie chr i outek ...
Porównaj rav h i outka.

Nie sprawdzałem aut, na które mnie nie stać. Po za tym na papierze osiągi Outka i CHR są prawie identyczne, więc cała różnica wynika z charakterystyki zespołu napędowego, a nie różnicy w mocy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Wrz 2019, 07:58

yeti65 napisał(a):Nie sprawdzałem aut, na które mnie nie stać. Po za tym na papierze osiągi Outka i CHR są prawie identyczne, więc cała różnica wynika z charakterystyki zespołu napędowego, a nie różnicy w mocy

Z ciekawości zapytam to ile kosztował out?
A na papierze to mrówke przyrównasz do słonia :D
Wiesz jak to jest z papierem...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

19 Wrz 2019, 11:57

Marcel2727 napisał(a): od jakich cen zaczynają się hybrydy (widziałem takie do 15 tys.) i czy warto się w nie pchać?
Przy takich kwotach hybryda będzie miała min 15 lat. Jak sprawdzisz dobrze baterię i układ sterowania nią (tak bo czasem baterie są ok a te układy zawodzą) to można pomyśleć nad kupnem do takiej jazdy jak piszesz. jednak ja mając tyle przeznaczone na auto chyba bardziej bym szukał Pb + LPG które wyjdzie taniej w eksploatacji (w mieście będzie podobnie w kosztach za paliwo lub trochę taniej ale już na trasie wyjdzie sporo taniej).
yeti65 napisał(a):Po za tym na papierze osiągi Outka i CHR są prawie identyczne
Tu bardziej trzeba by było porównać jak ktoś wspomniał Outlandera PHEV do RAV4 Hybrid.
Cichy77
Forumowicz VIP

19 Wrz 2019, 12:44

Cichy77 napisał(a):Tu bardziej trzeba by było porównać jak ktoś wspomniał Outlandera PHEV do RAV4 Hybrid.

Przecież mnie chodziło tylko i wyłącznie o porównanie napędu hybrydowego i zwykłego. Mnie napęd hybrydowy nie pasi, lepiej się czuję ze zwykłą skrzynią i zwykłym silnikiem. Oba te auta mają identyczne przyspieszenie do setki, dlatego dla mnie to porównywalnie dynamiczne auta. Ravka przyspiesza dużo lepiej i to nie charakterystyka napędu, tylko lepsze przyspieszenie wzięłoby górę.
Rav4 hybrid można porównać do innego podobnie przyspieszającego auta, np Tiguana. Jestem przekonany, że mnie bardziej pasowałby Tiguan z dsg niż Ravka hybrid z e-cvt
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Wrz 2019, 12:52

Ok rozumiem. To może tu kwestia jest samej skrzyni która jest bezstopniowa a przełożenia są symulowane? W takim przypadku porównując samochód nawet w benzynie z DSG i drugi z CVT będzie miał całkiem inne doznania podczas przyspieszania. Jednak to już zupełnie inny temat więc nie będę go tu ciągnął bo pytanie było o Hybrydy i wyszło w między czasie pytanie czy warto kupować takie do około 15tyś. zł.

Marcel2727 napisał(a):No i jaka jest różnica między "zwykłymi" autami, a hybrydą?
Czy już wiesz jaka jest ta różnica czy mamy Ci jeszcze wyjaśnić jakieś kwestie? Jak tak to pytaj konkretnie :sly:
Cichy77
Forumowicz VIP