Hyundai Accent I - Kontrolki

04 Sie 2010, 00:03

Witajcie!

Jestem nowym posiadaczem Hyundaia Accenta z 96 roku.

Mam limitowaną wersję z silnikiem 1.3 GLS 84 KM.

Chodzi mi tutaj o kontrolki na zegarach ponieważ gdy przekręcam kluczyk zapalają mi się kontrolki z oznaczeniem: akumulator, olej, check engine, air bag, (!)(P) - ta ostatnia nawet gdy mam nie zaciągnięty hamulec ręczny świeci aż do momentu odpalenia silnika czy jest to kontrolka ABS ?

Dodatkowy mankament który zauważyłem nie pali się ikonka rezerwy.

Wersja jest wyposażona w ABS i przy hamowaniu to czuć.

Może ktoś mi podpowiedzieć ile kontrolek powinno normalnie się zapalać po przekręceniu kluczyka na zapłonie?

Pozdrawiam
marcin5644
Nowicjusz

Miejscowość: Łomża

04 Sie 2010, 18:56

Kontrolka z oznaczeniem (!)(P) to kontrolka od układu hamulcowego - działa tak samo jak kontrolka silnika - układ hamulcowy jest sprawdzany i jak jest wszystko ok, to kontrolki te gasną. Nie jest to kontrolka od ABS-u. ABS ma kontrolkę (ABS). Jak ci te wszystkie kontrolki gasną, to oznacza to, ze wszystko jest ok.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Sie 2010, 21:44

Kolego ale czy kontrolka od ABS powinna się zapalać na zapłonie i gasnąć ?

Bo wiem że kontrolkę rezerwy mam przepaloną dlatego tez zastanawiam się nad tym abs
marcin5644
Nowicjusz

05 Sie 2010, 17:49

Kontrolka ABS-u zaświeca sie po przekręceniu stacyjki i powinna zgasnąć po kilku sekundach nawet bez uruchamiania silnika. Przez te kilka sekund moduł ABS-u sprawdza poproawność wszystkich czujników i elektroniki i jak jest wszystko ok, to kontrolka gaśnie. Nie może ona zaświecać się i świecić podczas jazdy. Jak świeci, to ABS nie działa i jednocześnie informuje o tym, że w układzie sterowania ABS-u pojawił się jakiś błąd. Tak samo jak kontrolka np poduszki czy silnika.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

05 Sie 2010, 22:13

A więc no właśnie u mnie się nie zapala... A żaróweczki dziś wszystkie wymieniłem i nie wiem co to może być. Błędów na silniku nie ma a sprawdzałem bezpieczniki i wszystko ok.

Wiesz dlaczego?

Dodatkowo nie wiem dlaczego nagle zapaliła się kontrolka AIR BAG ani wypadku nie miałem ani nic.
marcin5644
Nowicjusz

06 Sie 2010, 19:11

Specjaliści twierdzą, że poduszki są dobre do 10 lat. Po 10 latach trzeba zrobić przegląd tych poduszek. Ale z praktyki wiem, że nikt tego nie robi, bo to droga rzecz. No ale efektem jest właśnie zaświecanie się tej kontrolki co jakiś czas. Gaśnie po wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu. Co do kontrolki ABS-u, to najlepiej włóż tam inną, działającą żaróweczkę np. z akumulatora. Jeżeli to nie pomoże, to trzeba sprawdzić obwód tej żaróweczki. Jeżeli obwód od wtyczki przy module ABS-u do kontrolki jest dobry, to wina będzie leżała prawdopodobnie w samym module ABS-u.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na oponach letnich zimą to przepis na wypadek
    Jesienno-zimowa pogoda za oknem, a niebawem zapowiadana mroźna zima to także pogorszenie warunków jazdy na drogach. Kierowcy powinni przywyknąć do opadów deszczu i mokrych ulic – przymrozków, śniegu, ...
    15 lat sukcesów Toyoty Prius
    15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...

07 Sie 2010, 12:30

Ok.

Dziękuję za pomoc
marcin5644
Nowicjusz