Ibiza 2 6-10tys czy ibiza 2FL, almera 12-16tys z klima?

06 Cze 2008, 20:33

Witam.
Mam do wydania 10.000 na pierwsze auto, które chciałbym żeby miało klimatyzacje i było tanie w zakupie jak i w utrzymaniu. dość solidnie przeglądałem internet przez ostatnie dni i wybrałem trzy propozycje z tematu głownie ze względu na dobre opinie o nich, że sie nie psuja itd.

z racji, że będę jeździł mało [~6000km/ROK] zrezygnowałem z zakupu diesel 'a i LPG. wiec będzie to benza.

Proszę więc was wiec o rady co do wersji silnikowych(spalanie mniej/wiecej wiem jak wygląda bo przegladalem na autocentrum), na co zwracać uwagę, co się najczęściej psuje.

Auto będę sprowadzał wraz ze znajomym który się tym zajmuje ale tez chciałbym mieć jako-takie pojęcie.

Myślę, że za jakiś rok wymienię je na coś ala focus 2002 więc zastanawiam się czy nie wystarczy mi tymczasowo tania corsa? co wy na to?
Ostatnio edytowany przez bleys 16 Lip 2008, 14:40, edytowano w sumie 2 razy
bleys
Nowicjusz

06 Cze 2008, 22:25

W takiej sytuacji, jak Twoja, nie ma większego znaczenia czy to będzie polo, corsa czy też ibiza. Jak już sam napisałeś auta te mają dobre opinie, więc kieruj się przede wszystkim wyglądem i ceną. Do tych aut polecałbym najbardziej silnik 1.4 8V - był on mało awaryjny, a myślę, że 60 kucy na początek wystarczy ;) ważną rzeczą w tych autach przy zakupie jest zwrócenie uwagi na rdzę, młodsze corsy miały już lepsze zabezpieczenie niż starsze, ale mimo wszytko i tak rdza mogła się pojawiać w okolicach drzwi i tylnej klapy, natomiast jeśli chodzi o polo i ibize to auta te raczej nie rdzewiały jeśli nie zaliczyły dzwona, więc należy zwrócić na to uwagę. Więcej informacji uzyskasz tutaj:
http://www.auto-swiat.pl/wydania,artykul/Opel_Corsa_B_1_4,Uzywane___Opel_Corsa_z_lat_1993_2000,Artykul-19852/
http://www.auto-swiat.pl/wydania,artykul/Seat_Ibiza_Cordoba__1993_2002_,Seat_Ibiza_Cordoba___Zmiana_w_dobrym_kierunku,Artykul-19609/
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

07 Cze 2008, 00:37

Po przeczytaniu artykułów które mi podałeś bardziej sie kieruje ku corsie,
Czy ktoś sie orientuje ile więcej spalają w/w samochody przy jeździe z włączoną klimatyzacja?

Tak trochę niechętnie ale chodzi mi po głowie jeszcze honda civic..
bleys
Nowicjusz

07 Cze 2008, 23:02

Honda jak to honda, wytrzymałe autko, ale jeśli nie była zadbana to rozleci się jak każdy samochód. Ale generalnie civic jest dobrym wozem.

Jeśli chodzi o klimę to myślę, że więcej niż o 0.5 litra nie powinno wzrosnąć spalanie - mój kolega jeździł corsą (1.4 8V) i mówił, że jest wyczuwalny spadek mocy przy włączonej klimie
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

08 Cze 2008, 09:11

czyli 1.0 + klima to odpada na miejscu?
bleys
Nowicjusz

08 Cze 2008, 09:32

Nie odpada, ale jest on mało żwawy. Jak już pisałem polecam silnik 1.4 ośmiozaworowy. Mimo że ma tylko 10 koni więcej to np różnica w przyspieszaniu do setki wynosi prawie 5 sekund (1.4 ~ 15.1s, 1.0 ~ 19.8s), a przy włączonej klimie ta różnica może być jeszcze większa. Silnik 1.0 jest o tyle fajny dla początkującego kierowcy, że nie musi on płacić wysokiego OC i spalanie jest mniejsze niż silnika 1.4, jednak częściej zdarzają się awarie niż w przypadku 1.4. No ale oczywiście decyzja należy do Ciebie ;)
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus zwycięża w stolicy elektromobilności
    Po raz 8. z rzędu Lexus zwyciężył w norweskiej edycji badania satysfakcji klientów Autoindex. Mieszkańcy tego europejskiego kraju, który w największym stopniu postawił na elektromobilność najlepiej ocenili samochody ...

16 Cze 2008, 12:56

Zdecydowałem sie jednak rzutem na taśmę na SEATA IBIZĘ 2 rocznik 97-00
Prosze o opinie na temat jakosci tych silników, które sie psuja a które są mało awaryjne ewentualnie jakie przebiegi(maksymalnie) są dla tych silników dobre i po czym najlepiej poznać ze nie są "kręcone" liczniki.

Chciałbym dziś/jutro podać znajomemu za jakimi egzemplarzami ma się dla mnie rozglądać za zachodnią granicą :)

diesel (wszystkie 1.9)
sdi 64KM,
td 75KM,
tdi 90KM
tdi 110KM

benzyniaki
1.0 50km
1.4 60km

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc :)
bleys
Nowicjusz

16 Cze 2008, 21:44

Sam się interesuję zakupem Ibizki i pod uwagę biorę trzy silniczki...
1.4 8V 60 KM
1.9 TDI 90 KM
1.9 TDI 110 KM

Wszystkie są dosyć dynamiczne, z największym wskazaniem na 1.9 TDI 110 KM... :D
Ostatnio edytowany przez fredstw, 16 Lip 2008, 17:34, edytowano w sumie 1 raz
fredstw
Nowicjusz

Miejscowość: RST

16 Cze 2008, 21:59

Te 110 KM są najdroższe :P ale w Niemczech nie jest to aż taką przeszkodą :P

Ibiza według mnie jest bardzo dobrym wyborem. O jakości poszczególnych silników wiem niewiele, natomiast jeśli chodzi o kręcenie liczników to sprawa jest raczej ogólna - patrz na stan okładzin, koła kierownicy, nakładek na pedały, siedzenia kierowcy, czy nie są nadzwyczajnie zużyte w stosunku do cyferek na liczniku. Bywa też tak, że zużyte elementy są wymieniane, więc jeśli coś jest nowego, może to też świadczyć o jakichś przekrętach. Ale podkreślam - może, czyli nie musi.

A tak nawiasem mówiąc to Polacy mają w sobie takie coś, że zbyt często interesują się przebiegiem, a nie zwracają uwagi na faktyczny stan aut i to często bywa zgubne...
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

18 Cze 2008, 23:13

ibiza II PO FL ?
[link do oferty na Allegro wygasł]
cos takiego to juz tak na dobra sprawę byłoby auto które mi sie podoba i które chce a nie takie które chce z tych na które mi mnie stać :)

Czy tak jak poprzednik jest mało awaryjny i ogólnie się dobrze sprawuje?

Jak myślicie ile taniej będzie jak sprowadzę sobie sam takie [z pomocą mechanika - wiadomo] i jaki są koszty dokumentów wszystkich.. w moich 10k raczej sie nie zmieszczę ze wszystkim ale bardzo się zastanawiam nad dołożeniem tylko ile i czy warto?
bleys
Nowicjusz

16 Lip 2008, 13:32

troche przeczekałem i jest opcja na wydanie 15-16 tysiecy, ale to juz maks, z oplatami. cos rocznik 2000-2002 (warto?)

ibiza II FL czy astra II a moze cos innego? - caly czas najwazniejsza ekonomia w zakupie jak i w naprawach i w miarę mała awaryjność

do rywalizacji dołączyła Almera
bleys
Nowicjusz

16 Lip 2008, 16:29

Jak np. masz te 15 tysięcy na auto, to kup auto za 13, a 2 kafle miej na te wszystkie pierdoły, które się robi na początku, żeby doprowadzić auto do dobrego stanu (filtry, oleje, paski, drobne naprawy itd.)

Ibiza jest mniejszym autem niż astra, a jeśli wolisz auto bardziej przestronne to z tych dwóch lepsza będzie astra. Natomiast biorąc pod lupe wszystkie 3 auta to pod względem awaryjności na pewno najlepiej wypadnie almera. Ale jeśli już coś się zepsuje, to nie będzie to tak tanio jak w przypadku poprzednich aut.

Biorąc wszystko zusammen do kupy chyba skusiłbym się raczej na ibizę.

Pozdro ;)
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Lip 2008, 17:31

na to jakis 1-1,5tys bede mial dodatkowo..

a jak jest z ibiza II vs ibiza II Fl awaryjnosc, korozje itd.. nowsze wersje byly jakis bardziej ocynkowane czy cos w tym stylu

oraz jakie silniki w tej wersji po FL proponujecie?
bleys
Nowicjusz

17 Lip 2008, 07:55

Wydaje mi sie że samochody klasy Ibizy w tych czasach były cynkownane, ale każdy wie jak to jest z tym cynkowniem ;) Ople też były cynkowane a sypią się jak......właśnie :)
Ale Seaty jakoś się trzymają :) wiec powinno być dobrze, jeżeli kupisz dobry egzemplarz :)
A silnizek który polecam to TDI 90KM albo 110 :) który daje ogromna przyjemność z jazdy :)
Ciekawia mnie tylko ceny Ropy w listopadzie\grudniu....boje sie ze na Stacji Paliw bedziemy płacić nie 4,75 tylko 6,75 :(
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

17 Lip 2008, 09:45

Ja bym brał benzynę na miejsce autora, bo skoro będzie on mało jeździł, to pewnie będzie to miasta, a na krótkie miejsce odcinki z częstym gaszeniem i odpalaniem auta lepsza jest benzyna.

Jeśli chodzi o seata ibize II, to jeśli nie był bity (podobnie jak volkswagen) to gnić nie będzie
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika