Jak akumulator wybrać ??

26 Wrz 2015, 13:23

Witam,

Może pomożecie w wyborze akumulatora o prawidłowej AH / A ??

Mam Focusa MKII z 2005r. z silnikiem 2.0 benzyna jeszcze z fabrycznym akumulatorem no i czas na jego wymianę. Chciałbym sobie sam kupić i zamontować aby trochę zaoszczędzić.

Wyposażenie jakie auto ma to: klima dwustrefowa, radio/cd, sterowanie przy kierownicy, ele szyby i lusterka, komputer pokładowy.

BŁAGAM o pomoc :), chciałbym to dzisiaj załatwić żebym mógł spokojnie jechać. W Norauto mi zaproponowali: E38 N Varta SI DY 74AH/ 750 A L-
Kacpero223
Początkujący

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 0- 5-2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Focus MK2
Silnik: 2.0 Duratec
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

29 Wrz 2015, 10:54

Skoro masz fabryczny akumulator, to wymień na taki sam. Oczywiście firma nie ma znaczenia. Najważniejsza jest pojemnośc - powinna być taka sama, ewentualnie ciuteczek większa. Możesz wymienić na aku, który ma większy prąd rozruchowy - im większy tym lepszy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Paź 2015, 02:24

Na stronie jenoxa sprawdziłem, wychodzi 77 Ah, 770 A, więc nawet jeszcze ciut więcej. W ropniakach zresztą więcej nie zaszkodzi, dopóki się pod maską mieści ;)
izydor
Początkujący

Miejscowość: Stolica
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyprawa na narty: jak się do niej przygotować?
    Rodzinna wyprawa na narty może okazać się wspaniałą przygodą. Im więcej śniegu, im nowocześniejsze wyciągi i piękniejsza okolica – tym więcej wspaniałych wspomnień z takiego wyjazdu. By móc jednak korzystać z ...
    Toyota AA 1936 rok
    Napędzana 3,4-litrowym silnikiem z 6 cylindrami Toyota AA była pierwszym samochodem tego producenta. Prototyp wybudowany w domowych warunkach został zaprezentowany podczas pokazów w Tokio. Razem z modelem AA premierę ...