Jak Działa samochód

15 Lut 2011, 19:40

Witam wszystkich odrazu mówie że moją pasją są samochody i chciałbym sie nieco o nich dowiedziec a mianowicie :
Prosiłbym o opisanie albo link:::
Jak działa napęd w samochodzie,co sie dzieje ze on jezdzi :) itd.
(mam dopiero 16lat ale chche isc do szkoly w kierunku mechanika samochodowego i chcialbym cos o tym wiedziec) Pzdr. Z góry Dzięki

aha i pytanie takie mam(nie ziązane z @up co zrobic jak autko nie ciągnie od niskich obrotów ,przerywa na nich i szarpie tylko jak sie na w miare wyższe da to leci normalnie jak co to jest Fiat Punto `95r.
piotrekp132
Początkujący

Miejscowość: Dallas
Prawo jazdy: 08 03 2013
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Bmw e39
Silnik: 523i (197km :D )
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

16 Lut 2011, 10:52

piotrekp132 napisał(a): co zrobic jak autko nie ciągnie od niskich obrotów ,przerywa na nich i szarpie

... wieczorem odpal auto i podnies maskę( w ciemnym miejscu) - być może zobaczysz dyskotekę ... będą kable do wymiany ... świece i kopułka do sprawdzenia ...
piotrekp132 napisał(a):Jak działa napęd w samochodzie,co sie dzieje ze on jezdzi

piotrekp132 napisał(a):chche isc do szkoly w kierunku mechanika samochodowego i chcialbym cos o tym wiedziec

... to przecież tam się wszystkiego dowiesz ...
...działanie silnika to chyba znasz - na fizyce było ... zamienia ruch posuwisto-zwrotny na obrotowy ... sprzęgło przenosi ten ruch na skrzynię biegów a ta juz działa na koła poprzez półosie ... i się kręci ... :lol: :lol: pozdro ...

P.S. Zapomniałem o najważniejszym - jeszcze dyferencjał jest po drodze bo nie szło by jeździć ... wygoogluj sobie te elementy i poczytaj ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

17 Lut 2011, 06:32

silvo44 napisał(a):
piotrekp132 napisał(a):
... to przecież tam się wszystkiego dowiesz ...

hehe dobre,
chyba nie znasz reali polskiej szkoły.
ziomek456

18 Lut 2011, 08:10

jestem po podobnej szkole i wiem czego się nauczy... Np jak zrobić samemu sobie młotek i za niego zapłacić lub malowanie bramy na dworze :mrgreen:
kabzioczek
Nowicjusz

Miejscowość: PT

18 Lut 2011, 10:39

ziomek456 napisał(a):nie znasz reali polskiej szkoły.

... zapomniałem dodać - teoretycznie ... sam tez chodziłem do szkoły i to niejednej ... zawsze coś się dowie ... resztę musi postudiować sam ... :lol: :lol:
kabzioczek napisał(a):jestem po podobnej szkole i wiem czego się nauczy

... słaby wywiad zrobiłeś przed wyborem szkoły ... poszedłeś tam gdzie nie uczą a może w sąsiednim miasteczku jest lepsza ... pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 1LR-GUE
    Silnik 1LR-GUE to prawdziwy klejnot w koronie Lexusa. Japońska marka stworzyła ten motor wyłącznie na potrzeby jednego modelu – supersamochodu LFA. W rezultacie wolnossąca jednostka trafiła pod maski zaledwie 500 samochodów. ...