Jak poznac ze malo oleju w skryzni?

08 Sie 2014, 13:52

witam, mam pytanie, jakie sa objawy malej ilosci oleju w skrzyni biegow??
pytam bo wlasnie kupilem samochod, sprawdzilem olej w silniku a tam grubo ponizej minimum, to dolalem, a w skrzyni niemam mozliwosci sprawdzic bo z mechanikiem jestem umowiony na poniedzialek a mam teraz do przejechania trase 400km, skrzynia pracuje cicho, biegi wchodza, choc raz mi jedynka nieweszla za pierwszym tylko za drugim razem na postoju, ale w nowym aucie z salonu tez czasami (b. zadko) jedynka za pierwszym niewchodzila, wiec moze tak ma byc, prosze o odpowiedz, skrzynia jest 5-biegowa manualna, pozdrawiam.
rpw_2005
Nowicjusz

Miejscowość: PL
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Skoda Octavia I
Silnik: 1.6 8v MPI 105km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

13 Sie 2014, 15:46

W skrzyni biegów jest specjalny korek który ustala poziom oleju. Można go odkręcić i sprawdzić. Warunek jest jeden żeby auto stało poziomo.
Generalnie jak nie słyszysz dziwnych dźwięków i biegi chodzą w miarę normalnie to raczej nie powinno być problemu z brakiem oleju w skrzyni.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi ASX 2013, Mocny – Bezpieczny – Prosty
    Od dnia premiery w 2010 roku model Mitsubishi ASX sprzedał się w 250 tyś. egzemplarzy, z czego 140 tyś. znalazło nabywców w Europie i Rosji. Tym samym pojazd stał się globalnym rynkowym przebojem firmy Mitsubishi Motors ...