Jak rozróżnić poszczególne modele?

20 Lip 2020, 22:49

Witam,

Już kiedyś z tym miałem problem, ale dopiero dziś mnie to zirytowało, że faktycznie nie potrafię tego ogarnąć, a co dopiero znaleźć.

Problem polega na zidentyfikowaniu szczegółowego modelu mojego samochodu. Ponieważ szukam ubezpieczenia dla samochodu, zawsze jak to robię, jest tyle opcji do wyboru, że nigdy nie wiem który jest mój. Już przy wcześniejszych innych markach samochodów miałem ten sam problem..

Chętnie dowiem się, jak mam rozróżnić, który to mój model, nie potrafię znaleźć w necie szybkiego opisu jak mam rozróżnić model, bądź gdzie to jest napisane, ponieważ w dowodzie rejestracyjnym, nigdy tego nie ma wpisanego.

Mówimy o Reno Clio II 2005r. 1.2 16V 55KW

Tak jak widać na załączonym obrazu, taki jest wybór - czym te poszczególne modele różnią się od siebie?

Najlepiej gdyby ktoś mógł zdjęcia wrzucić różnic. Mega będę wdzięczny.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rayzo1991
Obserwowany

21 Lip 2020, 08:59

To są różne wersje wyposażenia i tak naprawdę ciężko jest ustalić jaką wersję ma się dokładnie jak nie masz oryginalnej faktury zakupu samochodu. Nawet w książce serwisowej rzadko jest taka informacja.

Musisz zobaczyć czy masz dużo dodatkowych opcji jeżeli tak to wybierasz wersję która wskazuje na bogate wyposażenie. Tak naprawdę najważniejsze jest odpowiednie wybranie silnika bo wszystkie wersje będą miały wartość ubezpieczenia podobną.

Z takim wyborem mają nawet problem agenci ubezpieczeniowi u których możesz kupić polisę więc nie dziw się że Ty również nad tym się zastanawiasz :)

Przy Renault można też spróbować zarejestrować się na stronie myr.renault.pl i dodać swoje auto wpisując numer VIN i tam jest szansa że Ci wyskoczy również nazwa wyposażenia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lip 2020, 13:31

Dzięki wielkie za odpowiedź, odkąd pamiętam to mam z tym problem :D Teraz to spokojniej już do tego będę podchodzić. Dziwi mnie to że dają takie wybory, skoro sami nie wiedzą czy to faktycznie to. Takie bez sensu dla mnie, jakby mogli wszystkie modele wrzucić w jedno :) No ale nie moja sprawa ;) Jeszcze raz wielkie dzięki!
Rayzo1991
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprawdź swoje punkty karne online
    Ministerstwo Cyfryzacji w ramach systemu Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców udostępniło nową, wygodniejszą metodę sprawdzenia punktów karnych jakie mamy na swoim koncie za wykroczenia w ruchu drogowym. ...