Jak Zrobić Odcięcie zapłonu

17 Maj 2009, 09:41

Witam mam pytanko jak zrobic odciecie zapłonu

Mój kolega miał kiedys w Mercedesie załozone odciecie zaplonu miał guzik który sie naciskało przed odpaleniem auta ale po przekreceniu kluczyka, w innym wypadku gdy sie nie nacisneło to auto ujechało 10m i gasło właczał sie alarm, wiem ze jeden guzik miał w aucie koło siedzenia a 2 inny pod maska która go naciskała, zeby odblokowac ten alarm nalezało po zablokowaniu właczyc zapłon i trzymac ten guzik do czasu odblokowania, wiem ze mu to robił kolega i napewno mozna to wykonac samemu, Prosze o rade jak to sie robi. Pozdrawiam
Joker997
Nowicjusz

Miejscowość: Legnica

17 Maj 2009, 10:46

Czy można to zrobić samemu?Jak jeste3ś elektronikiem to bez problemu zrobisz taki układ.A jak nie,to mozesz takowe urządzenie kupić.Kosztuje coś około 20 - 30 zł.Podłączyć mozesz sam,jeżeli znasz się coś na elektryce samochodowej - w pudełku z tym urządzeniem jest schemat gdzie jaki kabelek należy podpiąć.Urządzonko to działa tak,że po wejściu do samochodu musisz nacisnąć jakiś przycisk(nie ma w komplecie)który powoduje włączenie przekaźnika i umożliwia uruchomienie silnika.Natomiast jeżeli silnik jest uruchomiony,a ktoś otworzy drzwi i nie naciśnie tego włącznika ponownie po ich zamknięciu,to po kilku sekundach samochód gaśnie i w zależności od wyposażenia włącza się alarm,zamyka centralny wyje syrena itd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Maj 2009, 11:36

a jak to sie nazywa to zerkne na allegro i kupie to urzadzonko
Joker997
Nowicjusz

17 Maj 2009, 12:20

Ja mam to na warsztacie pod nazwą Antynapadowy Włącznik Serwisowy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

17 Maj 2009, 14:07

W wiekszosci autoalarmow ta funkcja jest pod nazwa antynapad.
zibi58
Początkujący

17 Maj 2009, 16:01

dzieki wielkie a znacie jeszcze jakies zabezpieczenia antywłamaniowe albo atrakcyjne bajery do autka??
Joker997
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

7 premier Toyoty namieszało na rynku w 2019 roku
    Rok 2019 był dla Toyoty rokiem siedmiu premier. Japońska marka wprowadziła na rynek nowe auta różnych segmentów - kompaktową Corollę w trzech wersjach nadwozia, sportowe coupé GR Supra, SUV-a RAV4, sporego ...

17 Maj 2009, 16:57

Ja zabezpieczyłem sobie tak swego staruszka ze,nie mam stacyjki,zapalić go można po wciśnięciu przycisku i dopiero naciskam przycisk zapalający(ukryty tak,że ja sam czasami miewam problemy by na niego trafić :lol:) ,maski mego samochodu nie otworzysz za chiny i nie zapalisz go ,łatwiej podpalisz!!!Gdyż pod machą mam jeszcze przycisk odcinający zapłon (rozrusznik)Najlepszy złodziej zbaraniałby gdyby ten samochód chciał mi ukraść !!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

17 Maj 2009, 23:42

Najlepsze zabezpieczenia to nie żadne standardowe alarmy i im podobne,dostępne w sklepach,tylko coś co samemu się wymyśli - np. odcięcie pompy paliwa i schowany jej włacznik w miejscu wiadomym tylko temu co to zakładał.Można tez zrobić coś takiego,że po wejściu do samochodu trzeba włączyć jakiś przyciks,np. ogrzewanie tylnej szyby i dopiero można uruchomić silnik.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Wrz 2018, 20:15

Faktycznie to jest fajny pomysł na zabezpieczenie auta przed kradzieżą. Ja jednak w swoich autach firmowych stosuje innego rodzaju zabezpieczenie. Są to lokalizatory gps ( reklama ) - dla mnie są one niezastąpione i niezawodne.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 28 Wrz 2018, 09:57, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
Jacus64
Nowicjusz

28 Wrz 2018, 00:43

Ja kiedyś kupiłem Jeepa w dieslu i trzeba było palcem jakiejś śrubki dotknąć, jak to było skonstruowane? nie wiem sam :P
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4