Jaka nawigacja GPS na 2011 rok ?

06 Sty 2011, 20:42

Witam.

Do tej pory nie używałem nawigacji, ale planuje dalsze podróże i nie chciałbym zatrzymywać się co chwilę i patrzeć na papierową mapę, dlatego postanowiłem, że czas na nawigację.

Którą byście polecili, do powiedzmy 400zł ?. Kumpel polecił mi Mantę (MANTA GPS510 MS). W sumie brat używa Manty, ale starszy model, chyba 030 i nie narzeka, dobrze łapie satelity i takie tam (używa Automapa).
PaVLo
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: to cacko ?

12 Sty 2011, 20:46

Mój tata kupił ostatnio GPS firm Goclever i jest bardzo zadowolony:

[link do oferty na Allegro wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

07 Maj 2011, 21:01

Ja polecam nawigację 5 cali od tego allegrowicza (mam wersję z Polską mapą):
Link był niezgodny z regulaminem forum i został usunięty
Jeszcze nigdy mnie nie zawiodła, a trochę kilometrów z nią nabiłem. Sam GPS należy do czułych, wgrana standardowo mapa Polski jest co najmniej dobra, sytuacje typu spóźnione / za wczesne skręć w prawo nie zdarzają mi się tak często jak to miałem z Mio pożyczonym od kumpla. Nawet kiedy przegapimy jakiś skręt nawigacja nie drze "zawróć" przez najbliższy kimometr, tylko od razu wyznacza nową trasę (Mio miał tak samo - tyle dobrego, szkoda tylko że kilka razy wywiódł mnie w czyjeś pole orne...).
Głośniczki dają radę, mówią głośno i wyraźnie, ekran też jest przejrzysty, nawigacja fabrycznie odblokowana.
A teraz wady...
Bateria jest dość słaba, w zasadzie polecam ją prawie cały czas trzymać w gnieździe zapalniczki, drugą poważną wadą jest długi okres czekania na przesyłkę, ja czekałem odrobinę ponad dwa tygodnie (wysyłka z Chin).
Tak czy inaczej uważam że nawigacja jest godna uwagi.
Ostatnio edytowany przez arekk10, 07 Maj 2011, 23:17, edytowano w sumie 1 raz
arekk10
Nowicjusz

Miejscowość: Przemyśl

11 Maj 2011, 12:23

Polecam NavRoad. Używam 460 ale pojawił się ciekawy następca - NR470 Enovo. Z opini znajomych wiem sie ze to dobry sprzet pod AutoMapa za niewygorowana cene. Jak pewnie słyszales AutoMapa jest dobrym rozwiązaniem po Polsce, jesli za granice to polecalbym bardziej NavRoad map (dokładniejsza). Mozesz tam wgrac co chcesz bo system jest odblokowany. Sam pewnie bym wymienil ale na razie moja 460 dziala bez zarzutu. Polecam i markę i model. Podaje link do opisu urzadzenia Enovo
Stiven
Stiwen
Nowicjusz

Miejscowość: Płock

19 Maj 2011, 00:19

Polecam nawigację 7 cali od tego allegrowicza: Link był niezgodny z regulaminem forum i został usunięty
Wgrana mapa jest co najmniej dobra, moduł GPS też jest dobry (znaczy się moim zdaniem jest dość precyzyjny, choć oczywiście zależy to od miejsca gdzie jesteśmy). Ekran jest czytelny a głos z nawigacji wyraźny i głośny, bezproblemowo gmerało mi się w ustawieniach w czasie postoju, niestety w czasie jazdy jest znacznie gorzej (dotykowy ekran wymaga odrobinę przyzwyczajenia, a na wybojach ciężko o precyzję - dodam że robiłem to także jako pasażer, jest łatwiej niż z kierownicą w ręku, ale nadal trochę brakuje do mojego pełnego zadowolenia z funkcji głaskania).
Dodatkowe zalety które nie bardzo miałem okazję wykorzystać, a są wymienione u sprzedawcy:
- odblokowane urządzenie - wgrana mapa jest na tyle dobra że nie widzę potrzeby jej zmiany, niby i tak jest łatwiej niż z zablokowaną, ale nie chce mi się z tym bawić, szukać lepszej...
- oglądanie filmów (jestem w samochodzie, dzieciaki mają DVD przenośne, ja mam kierownicę)
- słuchanie muzyki (MP3) - od tego mam radio
- podłączenie kamery cofania - nie mam takowej
- gry - prowadzę, jak chcę pograć to mam do tego lepszy sprzęt niż nawigację
- oglądanie wgranych zdjęć - nie wiem po co mi to, mam aparat, komórkę...

Małe a upierdliwe wady:
- brak ładowarki domowej (trzeba albo w samochodzie, albo z kompa, łatwo można kupić zasilacz do którego się wpina USB, ale i tak uważam że to błąd)
- bateria trochę za krótko trzyma, mogli dać lepszą skoro wrzucili duży ekran...

To by było chyba na tyle. Z wysyłką nie miałem problemów, ale trzeba trochę poczekać aż przyjdzie - wysyłka z Chin. Tak czy inaczej polecam tą navi od norpen007
Ostatnio edytowany przez arekk10, 19 Maj 2011, 07:45, edytowano w sumie 1 raz
arekk10
Nowicjusz

Miejscowość: Przemyśl

26 Cze 2011, 12:30

Stiwen napisał(a):Polecam NavRoad. Używam 460 ale pojawił się ciekawy następca - NR470 Enovo. Z opini znajomych wiem sie ze to dobry sprzet pod AutoMapa za niewygorowana cene. Jak pewnie słyszales AutoMapa jest dobrym rozwiązaniem po Polsce, jesli za granice to polecalbym bardziej NavRoad map (dokładniejsza). Mozesz tam wgrac co chcesz bo system jest odblokowany. Sam pewnie bym wymienil ale na razie moja 460 dziala bez zarzutu. Polecam i markę i model. Podaje link do opisu urzadzenia Enovo

Właśnie zastanawiam się nad zakupem tej nawigacji w tym sklepie -> NavRoad NR470 Enovo + AutoMapa Polski 6.8.1 XL + karta 2GB

Będzie to moja pierwsza nawigacja, głównie potrzebuje do jazdy po Polsce.
Znalazłem sporo pozytywnych komentarzy na temat tej niedrogiej nawigacji (około 370 zł).
Raczej ją kupię.
lukaszz
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolska
Auto: Peugeot 406 2.0 HDi 110 KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

30 lat minęło... Renault Safrane
    Odkąd Renault Safrane pojawiło się na rynku, zastępując Renault 25 minęło już ponad 30 lat. Samochód po raz pierwszy został zaprezentowany na salonie w Genewie w 1992 roku. Renault Safrane było produkowane przez 8 ...

01 Lip 2011, 10:19

No bo w tym przedziale cenowym to dobra nawigacja, warto więc na nią postawić za te pieniądze ;)
Lokalizuj
Nowicjusz

Miejscowość: POLSKA

01 Lip 2011, 16:23

Kupiłem wczoraj, myślałem też o wersji bez mapy, ale myślę że w zestawie wyjdzie taniej.
lukaszz
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolska
Auto: Peugeot 406 2.0 HDi 110 KM

13 Kwi 2012, 10:55

ja uważam, że warto się przyjrzeć nawigacji Vordon, jeżdżę już na niej jakiś czas i uważam, że jest ok, ma fajny szybki system, wytrzymałą baterię i co ważne jest odblokowana, że spokojnie można do niej wgrać każdą mapę
motofreak
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

03 Maj 2012, 13:29

W zestawie zawsze wychodzi taniej.
navifan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

17 Kwi 2015, 20:39

Rocznie przejeżdżam około 100-150tys. kilometrów. Od kilku miesięcy prowadzi mnie nawigacja Vordon i szczerze powiedziawszy, nie wyobrażam już sobie jazdy bez niej. Jest po prostu świetna. Tak bardzo się do niej przyzwyczaiłem że obsługuję ją praktycznie bez patrzenia na nią. Cudo.
kamilstachura
Nowicjusz

Auto: Opel Zafira