Jaka wersja Fiata 126p - FL czy EL(X)?

01 Lut 2015, 19:05

kirin88 napisał(a):Maluch to żałosna imitacja samochodu nie nadająca się do normalnego użytku w dzisiejszych czasach.

Niby dlaczego ?
W latach 80-90 Polacy jeździli nimi na zachód po np. Niemieckich autobanach na saksy . A potem wracali nim wyładowanym po brzegi. I nikt nie narzekał

Trochę szacunku dla pojazdu który zmotoryzował Polskę :wink:

Ja sam zaczynałem od malucha i bardzo miło go wspominam.
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

01 Lut 2015, 19:41

Dokładnie,maluch zmotoryzował Polske i powinniśmy go wyżej cenić niż jakieś tam BMW...
Problem w tym,że oryginalnego malucha już prawie nie ma-zostały tylko imitacje coś jak Polska Astra F która nie ma nic wspólnego z Niemieckim Oplem.
Chociaż na Twoim miejscu kupiłbym sobie poloneza albo fiata 125p.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

01 Lut 2015, 20:44

Większość naszych rodziców czy dziadków jeżdziło maluchami i jakoś sie żyło. Mój znajomy mechanik też kiedyś miał malucha i pojechał nim na Czechy,widziałem nawet zdjęcia :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

01 Lut 2015, 20:48

W maluchu były bardzo dobre sprężyny z których jak już nie było pojazdu można było wykorzystać np. do przyczepki:)
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

01 Lut 2015, 21:15

Magda93 napisał(a): I nikt nie narzekał

Nikt nie narzekał bo na malucha byliśmy skazani :mrgreen: A choćby za starego golfa I każdy w czasach malucha dał by się pokroić :mrgreen:
Magda93 napisał(a):Trochę szacunku dla pojazdu który zmotoryzował Polskę

Ja malucha szanuję i mam do niego sentyment jednak obiektywnie na niego patrzę...
Magda93 napisał(a):Ja sam zaczynałem od malucha i bardzo miło go wspominam.

Też miło malucha wspominam. Pamiętam jak z rodzicami i z siostrą jeździliśmy maluchem na wakacje po całej polsce :mrgreen: bagaznik na dachu itd... :mrgreen: A mieliśmy malucha niezwykłego, podrasowanego, który szedł jak błyskawica:D oczywiście w stosunku do innych kaszlaków :mrgreen:
mateo199214 napisał(a):Dokładnie,maluch zmotoryzował Polske i powinniśmy go wyżej cenić niż jakieś tam BMW...

Cenić ale za co??? Na malucha to my po prostu bylismy skazani :( w myśl ,,jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma"
Barol napisał(a):Większość naszych rodziców czy dziadków jeżdziło maluchami i jakoś sie żyło.

Prawie każdy z nas miał malucha na jakimś etapie życia bądź był maluchem wożony przez rodziców. Ale jak wyżej, mielismy maluchy bo nic innego mieć nie mogliśmy :mrgreen:
Jak tylko pojawiała się możliwość posiadania normalnego samochodu to każdy z tej możliwości korzystał ;)
Kocham klasyki i brzydzę się nowoczesną motoryzacją jednak takie samochody jak maluch czy choć by polonez to klasyki w negatywnym tego słowa znaczeniu.
Można mieć do nich sentyment ale do użytku w obecnych czasach to kiepski pomysł.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Rok produkcji: 1995

01 Lut 2015, 21:19

Jeździłam maluszkiem przez 7 lat i bardzo dobrze to wspominam, Krk jest dość zapchanym miastem i ciężko zaparkować w wielu miejscach a maluszkiem nigdy nie miałam tego problemu :)
A że był to elx to niestety bardzo się polubił z rudą ;/
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

01 Lut 2015, 21:24

Wszystkie stare samochody miały w sobie dusze,dusze której nie mają obecne nawet z początku 2000 roku okrągłe/opływowe samochody.
Nie potrafie powiedzieć dlaczego podobają mi się samochody które są na swój sposób "kanciaste" nie podoba mi się nic po roku 2000-dosłownie,najgorsze jest to że coraz bardziej zaczynam wątpić że znajde coś w dobrym stanie jeszcze do użytku czym będe mógł pojeździć-a samochody bardzo szanuje i delikatnie nimi jeżdże.
Już dawno kupiłbym coś nowszego,ale samochód musi się podobać i innej opcji nie dopuszczam,
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika