Jakaś alternatywa dla Laguny III 2.0 140 KM Bose edition

27 Wrz 2013, 13:53

Znajdzie sie jakaś alternatywa dla Laguny mk 3 2.0 140 KM w wieku do 3lat i cenie do 55 tys.zł ?
Chodzi mi o auta z silnikiami bez ręcznie regulowanych zaworów ,najlepiej zagazowanych , z ilością miejsca w środku nie mniejszą niż w lagunie ( laguna niestety ma ilość miejsca porównywalną z liftbackami klasy c z drugiej połowy lat 90-tych), może być nawet z segmentu C ,ale nie zwykły hatchbak (liftbaci żk jak już),żeby jakość wyciszenia była możliwie jak najcichsza ( laguna ma dobrą jakość wyciszenia) i żeby przyspieszenie miało nie słabsze niż 10 do setki.
Może być też diesel ,ale jakaś możliwie jak njbardziej bezproblemowa jednostka ,najlepiej bez FAPu (chociaż słyszałem ,że jest coś takiego jak defapizaja czyli usuwanie FAP i przeprogramowywanie komputera )
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

29 Wrz 2013, 14:33

Czy saab 9-3 albo astra 1.4 turbo byłby wyborem z deszczu pod rynnę jeśli chodzi o współpracę z LPG ?
mihau
Początkujący

29 Wrz 2013, 15:12

Jeździłeś astrą z tym silnikiem? Mi osobiście jego charakterystyka w ogóle nie odpowiada. Zresztą ja ogólnie nie lubię uturbionych, oplowskich silników benzynowych. Zarówno 120 jak i 140konne jednostki dupy nie urywają.

Saab wg. mojej opini posiada dużo lepsze jednostki turbo-benzynowe. I to na nim wolałbym się skupić.
DauK
Początkujący

Prawo jazdy: 08 01 2005
Auto: BMW e92
Silnik: 335i
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna

29 Wrz 2013, 20:31

Z tego co pisze zlomnik.pl to można wywnioskować ,że 2.0t Saaba źle znosi gaz i olej bierze.
Możecie wierzyć albo nie, ale w „moim” przedszkolu są aż trzy osoby które dowożą dzieci Saabami 9-5 kombi. Wszystkie kupiły je w podobnym czasie. Ależ jest piękne, poranno-popołudniowe kółko „Save Saab”, czyli „zreanimuj truchło”. W czasie gdy dzieci demolują szatnię i rzucają w siebie kapciami, tatusiowie wymieniają opinie na temat tego, czy czerwona kaseta pasuje za czarną, jaka instalacja LPG jest najlepsza i dlaczego wpieprza im tyle oleju. A dokładnie robi to dwóch z nich, którzy mają wersje 2.0 turbo, oczywiście z gazikiem, w tym jeden dodatkowo z automatem. Ten trzeci, właściciel 2.2 TiD do niedawna polewał z nich, mówiąc „a ja to mam Saaba-Opla, i dobrze zrobiłem, bo Wam się ciągle psuje”, ale ostatnio przyszedł niewesoły, okazało się bowiem że jak wracał z majówki Adwójką na dojeździe do Warszawy to coś mu huknęło w silniku i wylało mu cały płyn chłodzący, i przyjechał jego ojciec Vectrą B, a potem wszyscy dostali mandat za holowanie na autostradzie. Głowica pękła i napęczniałe węże pospadały powodując szwedzki potop. Dowiedziałem się tego wszystkiego odpalając z kabli od Starleta jednego z benzynowych Saabów.
mihau
Początkujący

30 Wrz 2013, 10:30

Są jeszcze kolejnealternatywy .Citroeny C5 z benzynowymi 2.0 140 KM i 1.6 turbo.
(Ch)aaa może ktoś sie z forumowiczow sie podzieli wiedza techniczna na temat wymienionych w tym temacie aut?
mihau
Początkujący

01 Paź 2013, 10:31

1,6THP to nieudana jednostka. Taka wpadka BMW i PSA. Niektóre rozsypywały się przed 100tys. km (panewki, rozciągający się łańcuch itd)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody użytkowe Volkswagena - szeroka paleta modeli
    Najważniejszymi punktami są ekologiczne koncepcje samochodów, napęd na wszystkie koła samochodów użytkowych VW i specjalistyczne zabudowy. Dodatkową atrakcją technologiczną jest Prototyp eT! Na najważniejszych ...
    Czy Honda Accord to dobra inwestycja?
    Decyzja o zakupie nowego auta dla wielu osób jest prawdziwą męczarnią. Bardzo duża oferta, bardzo dużo danych liczbowych, mnóstwo informacji. Jednak przyjrzyjmy się na przykładzie jednego z modeli Hondy jakie ...