Jaki kredyt na auto?

09 Wrz 2007, 16:55

oprocentowanie w ofertach które przegladałem jest zróżnicowane ale nie przekracza 7 % no może 7,5:) ciekawe czy w tym przypadku nie lepiej byloby wziąść kredyt w CHF, orientuje się ktoś?
bobe
Początkujący

0

09 Wrz 2007, 22:01

kredyt w CHF na pewno bedzie duzo tanszy z tym ze przy wyborze takiego rozwiazania banki z reguly zwiekszaja wymagania co do zdolnosci kredytowej albo uniemozliwiaja rezygnacje z ubezpieczenia
bronek
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Siedlce
0

10 Wrz 2007, 13:05

tez racja, no chyba ze sie rozmyslisz w ostatniej chwili

macie info jak jest oprocentowana ta gotowka??

Z tego co wiem...to oprocentowanie tego okresu pomiędzy zmianą z kredytu gotówkowego na samochodowy...jest jak w gotówkowym...dokładniej - jest uzależnione dla każdego klienta...zależne od twojej "zdolności kredytowej" - podobnie jak w innych bankach...
Saimon
Początkujący

0

10 Wrz 2007, 19:44

Bronek, dzięki. Myślę jednak że te wymagania co do zdolności nie są zbyt wygurowane, wkońcu ludzie biorą mieszkaniowy na kilkadziesiąt lat na kwoty grubo ponad 300 k i z tego co się orientuję to nie wszyscy zarabiają krocie, a ubezpieczenie to ja i tak bym brał, bo mowisz o ubezpieczeniu kredytu tak?
bobe
Początkujący

0

11 Wrz 2007, 18:31

bobe napisał(a):Bronek, dzięki. Myślę jednak że te wymagania co do zdolności nie są zbyt wygurowane, wkońcu ludzie biorą mieszkaniowy na kilkadziesiąt lat na kwoty grubo ponad 300 k i z tego co się orientuję to nie wszyscy zarabiają krocie, a ubezpieczenie to ja i tak bym brał, bo mowisz o ubezpieczeniu kredytu tak?
dokladnie. jesli masz w miare dobra zdolosc kredytowa to raczej nie bedzie mialo wiekszego znaczenia dla banku czy bedziesz bral w PLN czy w CHF. w przypadku mieszkaniowych/hipotecznych to z tego co zauwazylem kredyty w PLN maja dluzsze dostepne okresy kredytowania niz te w CHF. to chyba jedyna roznica obecnie
bronek
Aktywny
Awatar użytkownika

0

11 Wrz 2007, 21:41

Dla banku nie ale dla Ciebie tak...Może i we frankach jest mniej bezpiecznie (bo nigdy nie wiadomo co będzie z frankiem za 20 lat) ale na pewno jest taniej niż w złotówkach...Zreszta kredyt można przewalutowac...
Saimon
Początkujący

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ford Sierra - samochód do driftu
    Sierra to model dobrze znany fanom motorsportu. Rajdówki oparte na tym aucie na przełomie lat 80. i 90. ubiegłego wieku szalały na odcinkach specjalnych Rajdowych Mistrzostw Świata. A w Polsce kojarzymy ten samochód ...

12 Wrz 2007, 20:55

Przewalutowanie jednak kosztuje, poza tym niedługo nie będzie złotówek i ciekawe co będzie wtedy. Na samochód można wziąść złotówkowy, ale na dom to już bym się zastanawiał.
bobe
Początkujący

0

14 Wrz 2007, 17:54

wlasnie tez jestem ciekawy co bedzie jak wejdzie u nas euro (o ile wejdzie :P )

co do przewalutowania to powoli banki odchodza od oplat. no. GE ostatnio zmodyfikowal oferte kredytu hipotecznego i przewalutowanie jest za free :)

tylko czekac jak zrobia tak ine banki, miejmy nadzieje ze z czasem obejmie to takze inne rodzaje kredytow
bronek
Aktywny
Awatar użytkownika

0

16 Wrz 2007, 20:27

Zmiana waluty na Euro czeka nas na pewno, ale to najprędzej okolo 2012 zaczniemy je wprowadzać (moje gdybanie).
Taki bank, z tradycjami i doświadczeniem na rynkach światowych, może sobie pozwolić na zniesienie opłat za przewalutowanie, czy promocje.
Mnie zastanawia jednak czy w przypadku zmiany w Polsce waluty nie zostaniemy poszkodowani w większym stopniu niż sama ewentualna opłata za zmianę waluty kredytu. W przypadku samochodu to może zdarzymy spłacić kredyt, ale mieszkaniowy?
bobe
Początkujący

0

18 Wrz 2007, 14:09

ok, przewalutowanie bezplatne, tylko ciekawe czy kurs bedzie korzystny dla klienta...
bronek
Aktywny
Awatar użytkownika

0

19 Wrz 2007, 18:58

Racja...Ale przewalutowanie kredytu obecnie w większości banków jest bezpłatne...także zawsze się można ratować w razie krachu ;)
Saimon
Początkujący

0

19 Wrz 2007, 19:43

Do tej pory myślałem ze CHF jest dobrym rozwiązaniem, ale widzę, że nie bardzo, podnoszą stopy i na tym nie koniec. Na samochód to chyba jeszcze można pokusić sie w złotówkach.
bobe
Początkujący

0

22 Wrz 2007, 16:19

u nas tez rosna stopy wiec jesli ktos ma kredyt ze zmiennym oprocentowaniem to tez mu rata wzrosla ostatnio
bronek
Aktywny
Awatar użytkownika

0

22 Wrz 2007, 21:05

Ale panowie...kredyt mieszkaniowy to nie kredyt na samochód...tu mamy raczej krótki okres kredytowania..i sume mniejszą :)
Saimon
Początkujący

0

23 Wrz 2007, 17:48

Saimon napisał(a):Ale panowie...kredyt mieszkaniowy to nie kredyt na samochód...tu mamy raczej krótki okres kredytowania..i sume mniejszą :)
racja, ale jak mamy zmienne oprocentowanie w samochodowym to tez odczujemy zmiany stop procentowych czy kursu waluty w przypadku kredytow np w CHF
bronek
Aktywny
Awatar użytkownika

0