Jaki olej wybrać. Peugeot 206 1.1

15 Lip 2021, 13:40

Witam. Zwracam się z prośbą o dobranie adekwatnego oleju do Peugeota 206 1.1(60km)+LPG z 1999 roku :?: . Ma przejechane na liczniku 250000 tys .Nie wiem jaki był poprzednio wlewany olej.Dziękuję. Ps: Proszę wpisać markę oleju ,który byłby dobry do takiego auta. :D
Qba100
Obserwowany

15 Lip 2021, 16:19

Długo jeździsz już tym samochodem na obecnym oleju? Zauważyłeś jakieś ubytki? Silnik pracuje równo nie kopci?
Qba100 napisał(a):Ps: Proszę wpisać markę oleju ,który byłby dobry do takiego auta.
Marka ma tu najmniejsze znaczenie bo w pierwszej kolejności musi się zgadzać specyfikacja oleju, a markę wybierasz sobie później w zaleźności od parametrów technicznych oleju tak żeby wybrać jak najlepszy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Lip 2021, 00:09

Olej jest od zakupu samochodu. Przejechałem nim dopiero 600km . Nie ma żadnych ubytków. Silnik pracuję równo ,a chcę zmienić wszystkie filtry i olej razem z rozrządem. Zatem jaki olej według Pana ,by pasował ?
Qba100
Obserwowany

16 Lip 2021, 07:28

Jeśli samochód nie bierze ci oleju zainwestuj w jakiś lepszy przede wszystkim żeby dalej taki stan się utrzymał
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

18 Lip 2021, 12:49

Peugeot oryginalnie leje i zaleca olej Total Quartz. Do twojego silnika powinien być Total Quartz Ineo ECS 5W30. I takim polecam zalać twój silnik. Jeżeli jednak nie wiesz, jaki olej był wlewany wcześniej ) przez producenta na pewno ten co napisałem ) to warto zrobić płukankę i dopiero zalać silnik wspomnianym olejem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Mokka otrzymał pięć gwiazdek w testach Euro NCAP
    Niezależna organizacja konsumencka Euro NCAP (Europejski Program Oceny Nowego Pojazdu) przyznała kompaktowemu SUV-owi Mokka pięć gwiazdek. A zatem kolejne auto wyprodukowane przez Opla otrzymało od Euro NCAP najwyższą ocenę. ...