Jaki silnik do jazdy wokół komina, na co zwrócić uwagę - Opel Astra H

30 Paź 2022, 21:22

Witam. Na wiosnę przyszłego roku pewnie gdzieś jak okolice marca/kwietnia planuje wreszcie zakup wymarzonej astry H, bo strasznie mi się ten samochód podoba wizualnie, ale do rzeczy. Chce się dowiedzieć w jaki silnik celować w kwocie do 10 000 zł i jaki będzie najlepszym wyborem? Trasy to głównie praca, jazda dosłownie wokół komina, czasami dłuższy wyjazd... Rocznie wychodzi z 3/4 tyś km. Od zawsze jestem przekonany do diesla, bo teraz też jeżdże dieslem, ale no jak wiadomo na krótkie trasy nie są wskazane, więc pytanie co polecacie z silników benzynowych, a co z diesla? I na co zwrócić uwagę szczególną i jakie bolączki wyłapać? Pytam, ponieważ dopiero wkręcam sie w świat Oplowski
gruber99
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Astra H Caravan
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005

31 Paź 2022, 11:15

gruber99 napisał(a):Rocznie wychodzi z 3/4 tyś km
Moim zdaniem nawet nie masz co myśleć o dieslu bo to szkoda kasy przy tak małych przebiegach.
gruber99 napisał(a):Od zawsze jestem przekonany do diesla, bo teraz też jeżdże dieslem, ale no jak wiadomo na krótkie trasy nie są wskazane
Jeżeli akceptujesz ewentualne problemy i koszty napraw to dalej możesz myśleć nad dieslem. Patrząc jednak z ekonomicznego punktu widzenia lepiej sprawdzi się benzyna która niestety dynamiką nie dorówna tu dieslowi CDTI.

Patrząc na silniki diesla to zarówno wersja 1.7 jak i 1.9 CDTi to dobre jednostki ale jak bym miał wybierać między nimi to raczej ten drugi. Choć warto wiedzieć że w tym pierwszym w odmianie 80-konnej nie było koła dwumasowego i była turbosprężarka o stałej geometrii (czyli chyba najtańszy diesel w eksploatacji ze wszystkich odmian w tym modelu), nie oferuje on dobrych osiągów, ale za to w miarę niskie koszty eksploatacji. W przypadku benzyny 1.4 są trochę za słabe i takie minimum to 1.6 16V 115M lub wersje z silnikiem 1.8. Oczywiście ciekawym rozwiązaniem są też jednostki 1.6T z mocą 180KM :) jak byś chciał mieć zapas mocy pod nogą.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Paź 2022, 13:09

Jeśli diesel to jakiś dosłownie najprostszy, bez dwumasy, bez DPF, bez całej otoczki. Zaproponowałbym CRDI, ale do 10k to nie masz co patrzeć nawet.

Ja bym Astrę w dieslu chyba odpuścił, sam model nie jest świetny po tylu latach, jeszcze w dieslu... Awaryjna elektronika, ruda, no nie wiem.

Prędzej bym jakiegoś VAGa z 1.6 MPI poszukał do takich "przebiegów".
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

31 Paź 2022, 19:02

No właśnie tak sam rozmyślam i jednak diesel na krótkie trasy jest zły, do pracy mam 5km, jeszcze dobrze nie zagrzeje się silnik, a już gaszę go, przez co więcej awarii. A zaraz problemy z dpf'em, eger'em i ogólnie. Benzyna mniej awaryjna chyba na krótsze odcinki z tego co widzę, a koszty paliwa podobne, a zawsze można założyć instalację gazową jak silnik okej. Czemu 1.4 słabe? Dużo ludzi z tego co czytałem właśnie poleca 1.4 w budzie GTC najlepiej. 1.6 też fajna opcja. Co do zapasu mocy to nie musze mieć, raczej jeżdżę spokojnie, lubię depnąć czasami, ale i 1.4 dało by radę. A który silnik najmniej awaryjny będzie z benzynki, 1,4 i 1,6 będą w miarę dobre? Bo chyba głównie je rozważę. :)

Co do odpuszczenia to raczej wątpię, od zawsze Astra H mi się podobała i jednak chce kupić ją. Co do vagów, to jeżdżę seatem aktualnie i jestem zadowolony, ale jednak gdzieś z tyłu głowy w marzeniach od zawsze Opel.
gruber99
Nowicjusz
Awatar użytkownika

31 Paź 2022, 20:12

gruber99 napisał(a):A zaraz problemy z dpf'em, eger'em i ogólnie.

Tak, tak, dpf, egr i jeszcze pewnie fap w trupie do 10k. Bez jaj

gruber99 napisał(a):a koszty paliwa podobne, a zawsze można założyć instalację gazową jak silnik okej. Czemu 1.4 słabe?

Bo ma osiągi jak seicento sporting?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Paź 2022, 20:24

franccc napisał(a):Bo ma osiągi jak seicento sporting?

Trasa 5km w jedną stronę, pewnie podmiejska i potrzeba czegoś więcej. Do tego 3-4k.km.rocznie.
Przy tej kwocie na dzisiejsze czasy ma ruszać, hamować i skręcać.
Na Opla bym się nie upierał tylko wybierał coś co trzyma się kupy i rokuje jakieś użytkowanie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

31 Paź 2022, 21:13

szybki napisał(a):Trasa 5km w jedną stronę, pewnie podmiejska i potrzeba czegoś więcej. Do tego 3-4k.km.rocznie.

Ale to nie ja tu piszę, że lubię sobie czasami depnąć i 1.4 da radę :ok:
Ja to się mogę z taką astrą co najwyżej szosą spróbować :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Paź 2022, 21:39

galakty napisał(a):ruda
był rok 1995 i pytał o Ciebie :ok:

Co do reszty odnośnie Opla - zgoda
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

31 Paź 2022, 21:42

Wiem, że szuka sie w tej kwocie czegoś co jeździ, skręca i hamuje. Dlatego ja chce znaleźć taką astrę, czy dam 10, czy 15 to i tak w ten i w ten coś zainwestować mus. 1.4 myślę, że wystarczy mi, wiadomo, że idzie przywyknąć i przyzwyczaić się do jazdy tym silnikiem. Cóż, będę przeglądał benzynowe silniki typu 1.4, 1.6, w sumie i 1.8 i coś może wyłapie i kupie, czas mam jeszcze, bo jest czym jeździć. To ile trzeba dać za dobrą astrę, by kupić i nie inwestować dużo? ;)
gruber99
Nowicjusz
Awatar użytkownika

31 Paź 2022, 23:29

franccc napisał(a):Bo ma osiągi jak seicento sporting?

Seicento Sporting jest sporo wolniejsze, szczególnie 100 km/h+
Z resztą 35 koni różnicy to raczej nie jest bez znaczenia.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Rok produkcji: 2017

01 Lis 2022, 11:29

gruber99 napisał(a):To ile trzeba dać za dobrą astrę, by kupić i nie inwestować dużo?

Przyjmij że będziesz inwestować tym bardziej że uparłeś się na auto które mistrzem bezawaryjności nie jest. Co do kwot to nie da się określić które dadzą jakąś pewność zakupu. Wszystko zależy od poprzednich właścicieli i szczęścia.
szybki
Moderator - Tuning

01 Lis 2022, 12:17

W cenie między 10 a 15 tys z benzyny kupisz Astra H 1,6 105 KM, albo Astra H 1.8 125 KM. Ja bym proponował tą drugą opcję, bo mocniejszy silnik. 105 KM na takie auto to chyba troszkę za mało. Do tego silnik EcoTec, a więc idealny do LPG. Jedyny mankament tego silnika, to pasek rozrządu - warto wymieniać go szybciej. No i zużycie oleju, co nie jest niczym dziwnym, a wręcz normalnym objawem w tym silniku. Ale to akurat nie problem. A poza tym, to jeździ i nic szczególnego się nie dzieje.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

01 Lis 2022, 12:45

Jak autor ma 10k, to raczej kolejnych 5k na samo auto nie wysupli... A gdzie jeszcze serwis i naprawy na start. To nie budżet żeby się napalać na jeden model, będzie szukać długo albo kupi trupa.

Rozszerzyć zakres poszukiwań.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

01 Lis 2022, 12:58

MotoAlbercik napisał(a):Jedyny mankament tego silnika, to pasek rozrządu

No ja bym tak nie pisał bo to jest tylko pasek ludzie potem kupują auto i wielkie zaskoczenie jak trochę więcej trzeba zrobić. Norma są wszędobylskie wycieki, cewki, przepustnica, sondy do tego są jeszcze takie dziwadła jak tzw.kombajn nagrzewnicy za który z tego co pamiętam płaciliśmy 500zł zresztą tak samo jak przepustnice już nie wspomnę że zmiana tego kombajnu oznacza rozłożenie przedniej części wnętrza auta. Taki sobie zawias nie wiem czemu sporo wymienialiśmy wylanych amorów i nie ważne czy to corsa z nalotem 70k.km.czy astra z 150k.km.

Jak miałbym tak mało kasy to szukałabym takiego czegoś:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Oczywiście może być 1,6 albo np.octavia ale generalnie w ten desen.

Auto może nie wybitne technicznie ale o wiele bardziej stabilne niż opel. Silnik 2,0 pod względem użytkowym bezawaryjne. Nie porywa osiągami ale jest w 100% wystarczająco.
szybki
Moderator - Tuning

01 Lis 2022, 13:20

Od dwóch lat mam astre H gtc z silnikiem 1.6 115km i przez ten czas zrobiłem 40k przebiegu (po zakupie założony gaz) to mogę powiedzieć co było u mnie robione. Z ewidentnych wad to wycieki. Układ chłodniczy dość tanio ogarnąłem, trochę więcej wydałem na pozbycie się wycieku oleju (wymiana uszczelki podstawy pompy oleju). Oprócz tego niewielkie wydatki na rzeczy, które się po prostu zużywają typu tuleje wahacza, łącznik stabilizatora.
Auto kupiłem z wymienionym sprzęgłem i zrobionymi hamulcami więc z tym nie mam problemu jedyne co to robiłem rozrząd. Wiem, że z droższych napraw to pozostaje jeszcze tylna belka ale szczerze nawet nie wiem kiedy i czy w ogóle była wymieniana ale obecnie nie mam z nią żadnych problemów (przebieg całkowity auta 170k).

To tak podsumowując auto oprócz wycieków mogę uznać za bezawaryjne, co do dynamiki to ujdzie, szczególnie przy trzymaniu wyższych obrotów. Więc jeśli podoba ci się to mogę polecić bo auto przynajmniej u mnie jest tanie w eksploatacji. Jakbyś miał więcej pytań to śmiało :)
lisiu005
Obserwowany

Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.6 115KM
Rok produkcji: 2009