Jakie auto rodzinne 2+3? Uwaga długi temat :D

05 Paź 2023, 09:53

Witam wszystkich szanownych forumowiczów :)

Jestem (nie?)szczęśliwym posiadaczem Espasito IV z 2007r. (polift), wersja Grand, diesel 2.0dci, 150KM. Aktualnie na liczniku 280k. Kupiłem go w 2019r. gdy na horyzoncie majaczyło trzecie dziecko. Ostatni rok to fala usterek większych bądź mniejszych, no co tu dużo mówić - espasik zaczyna się sypać. Elementy zawieszenia, końcówki drążka, amortyzatory, osłony, tarcze, klocki to w zasadzie co roku do wymiany. W wakacje sprzęgło, dwumasa, potem akumulator. No i ta nieszczęsna elektryka. Padły mi czujniki parkowania przód i tył, radio już z 2 lata temu, system hands free (bezkluczykowa obsługa), elektryka tylnych szyb. Powoli ładowanie kasy w to auto przestaje się opłacać i nie wszystko da się naprawić. Poza tymi wiecznymi problemami, z auta jesteśmy bardzo zadowoleni pod kątem użytkowym: przestronne, wygodne, bardzo pojemne, nawet przyjemnie się prowadzi (wysoka pozycja za kierownicą prawie jak w SUVach, do tego bardzo sensownie przeszklony więc jest świetna widoczność i nie czujesz się jak w czołgu itp.).

Mam 3 dzieci: 2 w fotelikach i syna lat 12, jedno z maluchów zaraz przechodzi na podstawkę. Także w każdym aucie innym niż van, syn pomiędzy córkami jest dość solidnie ściśnięty.

Czego szukam?

- Auto musi być koniecznie dla rodziny 2+3, najlepiej żeby były 3 niezależne fotele w drugim rzędzie (wybór dość ograniczony).
- benzyna (raczej nie będę montował LPG, ale kto wie),
- rocznik minimum 2014, na pewno musi być po prostu nowocześniejsze (fajnie jakby był bluetooth, kamera cofania itp.),
- silnik musi mieć minimum 150KM żeby wszystkich nas uciągnąć :)
- przyjmijmy roboczo że spalanie nie ma dużego znaczenia.

Czego NIE CHCĘ:

- diesla, gdyż codziennie ja bądź żona robimy sporo km ale na krótkich odcinkach,
- waham się, ale chyba jednak odpadają amerykańskie woły robocze pokroju Grand Caravan, Pacifica, Voyagery i inne podobne kolosy... wszystkie posiadają układ 2+2+"3" gdzie 3 to w zasadzie 2,5 gdyż jest to trochę mniejszy osobny fotel plus mini kanapa. Niestety, bagażnika jest wtedy tyle, że chyba tylko butla z LPG się zmieści :) Zakładając więc, że jedziemy wszyscy czyli 5 osób, nie wyobrażam sobie ładowania bagaży obok dziecka, a na dachu w budzie też przecież wszystko się nie zmieści.
- z racji dużej rodziny, odpadają też pewnie typowe SUVy ze środkowym niby-fotelem,
- nie biorę pod uwagę też tych wszystkich dostawczaków, Proace, Vito, Doblo, Kangoo - mamy się wszyscy zmieścić, ale nie potrzebujemy autobusu.

Nad czym myślę / myślałem:

1. Ponownie Grand Espace IV tylko że z końcówki produkcji czyli 2013-2014. Problem jest tylko taki, że sztuki jakie są na sprzedaż mają już powyżej 200k na liczniku, co w gruncie rzeczy oznacza przesiadkę na auto tak samo zajeżdżone jak moje. I to przy zjechaniu z taśmy 7 lat później od mojego...
2. Peugeot 5008. Ma 3 fotele z tyłu, pytanie czy pełnowymiarowe czy krzesełka jak w przedszkolu.
3. Renault Espace V. Słyszałem, że lubi lawetę jak siostra Laguna, nie chcę się więc władować na minę.
4. Citroen C4 Grand Picasso / C4 Spacetourer - mieliśmy kiedyś cytrynkę Picasso, całkiem dobrze wspominamy. Poza elektryką jak to u francuzów. Żarówki wymieniałem co miesiąc.
5. Citroen C5 Aircross - niby 3 fotele z tyłu, ale wydaje się że jest tam mało miejsca...
6. Seat Alhambra / VW Sharan. Brzydkie, ale ponoć bardzo praktyczne no i wszędzie je widzę na ulicach.
7. Ford Galaxy / S-Max. W zasadzie nic o nich nie wiem.

Mój budżet: max 80k zł. Ja oczywiście chciałbym coś a'la Pacifica czyli van ale ze sportowym sznytem ;) Tatowóz nie musi być przecież kwadratem na kółkach... no ale wygląd ma jednak drugorzędne znaczenie.

Pozdrawiam!
DżonoSław
Obserwowany

06 Paź 2023, 07:52

DżonoSław napisał(a):- benzyna (raczej nie będę montował LPG, ale kto wie),

Lepiej się zastanów bo jeśli chciałbyś zamontować lpg to wszystkie twoje typy są do wywalenia.

DżonoSław napisał(a):- nie biorę pod uwagę też tych wszystkich dostawczaków, Proace, Vito, Doblo, Kangoo - mamy się wszyscy zmieścić, ale nie potrzebujemy autobusu.

A teraz sobie sprawdź wymiary tych aut w porównaniu do tych jakie bierzesz pod uwagę.

van ale ze sportowym sznytem ;) Tatowóz nie musi być przecież kwadratem na kółkach...

opel zafira c opc line

Popatrz na fiata freemont, ni to suv, ni to van, grunt, że kawał auta i dobrze wygląda. Kupisz ze sprawdzonym silnikiem pentastar, gazik założysz bez problemów np. https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/fiat-freemont-3-6-benzynagazautomattabletkameranawigwarancja-w-cenie-ID6FPxPc.html
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Citigo - nr 1 w segmencie aut mini!
    SKODA Citigo zajęła 1. miejsce pod względem sprzedaży w segmencie A na polskim rynku w styczniu 2013 roku. Model Citigo od momentu wprowadzenia na rynek cały czas zajmował bardzo wysokie pozycje, jednak pierwszy raz udało ...
    Dacia Duster Motrio Cup mistrzowskim pucharem
    Pomimo trudnej sytuacji związanej z pandemią COVID-19, firma Renault Polska postanowiła kontynuować puchar Dacii Duster, podtrzymując swoje motorsportowe tradycje. Trzy lata doświadczeń pokazały, że projekt markowego pucharu ...