LUBLIN I 94r długi czas grzania swiec zarowych

06 Wrz 2009, 19:58

WITAM:) Po przekręceniu kluczka lampka od podgrzewania Siwiec gaśnie po około 10 sekundach a mimo to świece dalej grzeją mniej więcej okol 1 min. Wymieniłem już sterownik świec a problem nie znikną gdzie szukać usterki. :sad:
marcin82zx
Nowicjusz

Miejscowość: lublin
  • 06 Lis 2009, 18:28

Witam, Powiem Ci Kolego tak: Też mam Lublinka (rocznik 1995) i u mnie też jest podobna sytuacja. Też mnie to irytowało (miałem możliwość jeździć Mercem Vito, gdzie "żarówki" nie paliły się dłużej jak 10 sek. i silnik w zimie palił niemalże na dotyk). Zrobiłem rozeznanie, wymieniłem sterownik (co nie było proste ze względu na dostępność tej części w sklepach) i wciąż jest podobnie jak u Ciebie: kontrolka świeci chwilę, a świece bardzo długo. Przyjrzałem się jak to jest w innych Lublinach "Jedynkach" i powiem Ci, że... tak musi być. Z tym że po zgaśnięciu kontrolki (zakładam że masz u siebie na tablicy woltomierz), jeżeli masz w miarę ciepły silnik to nie musisz czekać aż świece żarowe zgasną i podskoczy wskazówka woltomierza. gdy silnik zacznie pracować, automatycznie je odłączy. Pozdrawiam
    "Nie ważne przy czym stoisz, ważne jak tym jeździsz"
    Marcin-88
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki

07 Lis 2009, 10:50

tak było jest i będzie, to że w innych samochodach "lampka" gaśnie nie oznacza że świece nie grzeją :wink: oznacza to tylko że osiągnęły zadaną temperaturę, a dogrzewanie cylindrów zwykle jest o wiele dłuższe i działa też podczas pracy silnika, część samochodów ma inne świece do dogrzewania inne startowe ale w większości dogrzewanie cylindra jest z tych samych :wink:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

25 Lis 2009, 22:16

Witam. A u mnie jest tak ze na ciepłym silniku bo zapaleniu świece tez grzeją prawie minutę sporadycznie się zdarzy ze po zapaleniu gdy silnik zacznie pracować automatycznie je odłączy , świece dalej grzeją . Czy to tez jest normalne w tym aucie?? tak jakby sterownik miał maksymalny bezpieczny czas grzania ustawiony?
    marcin82zx
    Nowicjusz

Miejscowość: lublin
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajd Finlandii 2017 wygrywa młody fiński kierowca
      Tegoroczny Rajd Finlandii wygrał niespodziewanie młody fiński kierowca Esapekka Lappi, zdobywając najwyższe miejsce na podium dla zespołu Toyota GAZOO Racing. To jednak nie przypadek – mimo zaledwie 26 lat, młody Fin ...
      Nowa generacja Lexusa IS pierwsze oficjalne zdjęcia
      Światowa premiera całkowicie nowego Lexusa IS będzie miała miejsce 15 stycznia 2013 roku na Salonie Motoryzacyjnym w Detroit. Na rynku europejskim nowy model dostępny będzie między innymi w wersji IS 250 oraz w wersji IS ...