Kontrolka grzania świec-polo 6n1

29 Lis 2013, 21:21

Witam :mrgreen:
Mam trochę laickie pytanie, a mianowicie jakiś czas temu kupiłem polo 6n1 1.9d Aef i chciałbym się dowiedzieć czy w tym modelu jest kontrolka grzania świec i jak jest to gdzie się znajduje.

Ps. może to dziwne ale to pierwszy "diesel" którego zostałem kapitanem :mrgreen:

pozdrawiam
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

03 Gru 2013, 00:05

Dodam jeszcze takie moję spostrzeżenie, że odnalazłem ową kontrolkę i jest ona obok innych kontrolek itp , ale zastanawia mnie czemu, świeci tylko 2-3 sekundy po przekręceniu kluczyka ( tak krótko to trwa więc myślałem, że jej nie ma, i z tąd to debilne pytanie gdzie ona się znajduje)

Dodam jeszcze, że auto czasem ciężko zapala bo pewnie za krótko czekam na grzanie świec i muszę to robić po omacku.Co to może być? Świece są sprawne, może coś nie tak z przekaźnikiem, albo z bezpiecznikiem? Może miał ktoś podobny problem :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Gru 2013, 11:38

Witam ponownie, sprawdziłem już bezpiecznik, oraz czujnik temperatury i wszystko jest ok, zatem problem leży po stronie przekaźnika, najprawdopodobniej coś mu się wydaje, że ma grzać świece tylko te kilka sekund, lecz jest to problem jak i rozwiązanie typowe dla elektryka, więc muszę się do jakiegoś udać :mrgreen:

Zrobię jeszcze dzisiaj taki test, że będę grzał świece gasząc i zapalając zapłon. Za każdym razem grzeją się tak z 3 sekundy, więc powtórzę to 5 razy co mi da jakieś 15 sekund podgrzewania, co powinno wystarczyć do bezproblemowego odpalenia, jak tak się stanie będzie to oznaczało, że to definitywnie przekaźnik.

Ps. Może to dziwne, że prowadzę tu monolog ale jak się to rozwiąże to będzie dla potomnych :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

12 Gru 2013, 00:27

Witam :mrgreen: po różnych kombinacjach okazało się, iż problem tkwi, w czujniku temperatury, który był sprawdzany komputerem i odziwo komputer nic nie wykazał. Po wymianie auto lepiej osiąga właściwą temperaturę i świece grzeją dłużej, ale od tego męczenia przy odpalaniu rozrusznik musi trafić na przeserwisowanie, bo coś z nim jest nie tak :naughty:

Dodatkowo założony został zaworek zwrotny, żeby paliwo się nie cofało.
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Tundra i Sequoia TRD Sport oraz RAV4 Adventure
    Na targach w Chicago Toyota zaprezentowała swoją ofertę dla rodzin lubiących aktywnie spędzać czas. Pick-up Tundra i pełnowymiarowy SUV Sequoia otrzymały pakiet TRD Sport. Nową wersję o nazwie Adventure otrzymał także RAV4. ...