25 Lip 2021, 13:07
Witajcie, powoli zaczynam rozglądać się za nowym samochodem. Obecnie jeżdżę Fusionem z 2006 roku z 1.4 Duratec. Ogólnie jestem z Forda zadowolony i polubiłem auta tej marki. Stąd wogóle pomysł kupna Focusa MK2 z 1.6 Duratec. Cenię sobie pewność prowadzenia, bezpośredniość układu kierowniczego, umiarkowanie sztywne zawieszenie, niezawodność i wygląd zewnętrzny jak i design wnętrza. Co do Focusa mam kilka obaw tj. wytrzymałość tylnego zawieszenia wielowachaczowego, brak możliwości instalacji LPG, niewielkie aczkolwiek jednak, problemy z korozją. Po drugiej stronie barykady znajduje się Grande Punto 1.4 8V. Za wyborem Fiata przemawiają: trwały i prosty silnik, nieskomplikowana budowa zawieszenia, możliwość założenia instalacji LPG, czy wręcz możliwość pokuszenia się o kupno auta z silnikiem T-jet (120 KM). Oba samochody podobają mi się wizualnie (Focus przed FL), oba mają swoje plusy i minusy, stąd mój problem z podjęciem decyzji. Które auto według Was jest lepszym wyborem jeśli chodzi o moje założenia?