Jakie auto wybrać? Focus 2 czy Grande Punto?

25 Lip 2021, 13:07

Witajcie, powoli zaczynam rozglądać się za nowym samochodem. Obecnie jeżdżę Fusionem z 2006 roku z 1.4 Duratec. Ogólnie jestem z Forda zadowolony i polubiłem auta tej marki. Stąd wogóle pomysł kupna Focusa MK2 z 1.6 Duratec. Cenię sobie pewność prowadzenia, bezpośredniość układu kierowniczego, umiarkowanie sztywne zawieszenie, niezawodność i wygląd zewnętrzny jak i design wnętrza. Co do Focusa mam kilka obaw tj. wytrzymałość tylnego zawieszenia wielowachaczowego, brak możliwości instalacji LPG, niewielkie aczkolwiek jednak, problemy z korozją. Po drugiej stronie barykady znajduje się Grande Punto 1.4 8V. Za wyborem Fiata przemawiają: trwały i prosty silnik, nieskomplikowana budowa zawieszenia, możliwość założenia instalacji LPG, czy wręcz możliwość pokuszenia się o kupno auta z silnikiem T-jet (120 KM). Oba samochody podobają mi się wizualnie (Focus przed FL), oba mają swoje plusy i minusy, stąd mój problem z podjęciem decyzji. Które auto według Was jest lepszym wyborem jeśli chodzi o moje założenia?
Astec
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Nie mam

25 Lip 2021, 13:11

Może nie na temat, ale pytanie z mojej strony - po co kupować Focusa 2, skoro jeździsz autem z 2006 roku? Nie szkoda pieniędzy na kolejne jakby nie patrzeć już stare auto?

Focus a Punto to różne segmenty.

I tak w ogóle to podaj budżet oraz przebieg, bo piszesz o LPG a w profilu masz 2kkm...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

25 Lip 2021, 13:45

Narazie jeżdżę mało (5 tys km rocznie), ale nie wiadomo jak się dalej życie potoczy i czy nie będę musiał kręcić tych kilometrów więcej. Dlatego nie mówię o zakładaniu LPG, ale według mnie dobrze posiadać taką możliwość w razie znacznego wzrostu rocznych przebiegów. Biorąc pod uwagę średnie ceny Fusiona i to że widuje się Focusy za podobną cenę, dopłata nie była by duża, a zawsze miło zmienić samochód na większy/mocniejszy/nowszy/ itp (niepotrzebne skreślić :)).
Segmenty różne, ale nie zamierzam się ograniczać do jednego segmentu. Samochód poprostu ma mi się podobać, a to do jakiego segmentu należy jest sprawą drugorzędną.
Astec
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Nie mam