Jakie czesci wymienic po kupnie samochodu

29 Lip 2009, 21:38

Witam.

Mam zamiar kupic lanosa. I mam pytanie: Jakie czesci trzeba obowiazkowo wymienic przy kupnie samochodu uzywanego. Nie chodzi mi o te ktore sa ewidentnie "zjechane" tylko te ktore na wszelki wypadek trzeba wymienic i ile to moze kosztowac mniej wiecej.
robson0801
Nowicjusz

Miejscowość: chodziez

30 Lip 2009, 07:59

ja bym wymienil wszystkie plyny i filtry juz na starcie
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Lip 2009, 08:38

barol91 napisał(a):ja bym wymienil wszystkie plyny i filtry juz na starcie

+ rozrząd kompletny ! nawet jak poprzednik upiera się, że wymienił go 2 dni temu to lepiej sam sobie go wymień na kompletnie nowy
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)

30 Lip 2009, 19:40

adam-and1 napisał(a):
barol91 napisał(a):ja bym wymienil wszystkie plyny i filtry juz na starcie

+ rozrząd kompletny ! nawet jak poprzednik upiera się, że wymienił go 2 dni temu to lepiej sam sobie go wymień na kompletnie nowy

Popieram bo paska czy lancuszka nie poznasz czy jest zuzyty nie ma saldow zuzycia poprostu peka i koniec.
dawidbn
Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

31 Lip 2009, 11:17

Aa ile moze kosztowac(mniej wiecej) wymiana wszystkich plynów i rozrzadu w lanosie?
robson0801
Nowicjusz

31 Lip 2009, 12:37

robson0801 napisał(a):Aa ile moze kosztowac(mniej wiecej) wymiana wszystkich plynów i rozrzadu w lanosie?

nie dawno wymieniałem w lanosie 1,5 16V 100PS - koszt kompletnego rozrządu ok. 250-300zł z pompą wodną - części dobrej firmy - + płyny zależy jaki chcesz wlać olej ja stosuję Castrol 10W40 pół syntetyk . + płyn hamulcowy + płyn do chłodnicy razem myślę że zamkniesz się w 500zł o ile wszystko sobie sam wymienisz :-)
w lanosie 1,5 8V 80PS zapłacisz mniej za rozrząd ok 190 zł - 220zł jakiś czas temu też sąsiad wymieniał ...
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo V40 R-Design - sportowa odmiana nowego modelu
    Na targach motoryzacyjnych w Paryżu po raz pierwszy zostanie zaprezentowana sportowa odmiana nowego modelu Volvo V40 - R-Design. Auto ze zmienionym zawieszeniem i topowym silnikiem T5 o mocy 254 KM, będzie rywalizować ze ...
    Szukasz samochodu do XXX zł? Przeczytaj koniecznie!
    Jesteś na tym forum pierwszy raz? Szukasz porady co kupić do wybranej przez Ciebie kwoty? Użyj wyszukiwarki! Może znalazła się już odpowiedź na dręczące Ciebie pytanie, a Ty zaoszczędzisz swój czas! Dbaj o forum i ...

01 Sie 2009, 16:44

a w przypadku kupna samochodu na LPG trzeba wymienic filtr gazu lub jakies inne elementy? I podobne pytanie mam o diesla
robson0801
Nowicjusz

01 Sie 2009, 18:42

Jesli instalacja gazowa jest sprawna to nie.
A wymienic musisz tak jak pisali wyzej:
- rozrzad
- filtr - oleju, powietrza, paliwa, przeciwpyłkowy
- olej
- plyn hamulcowy
- plyn do chlodnicy
ewentualnie - pasek od klimy, wspomagania
Ceny popatrz sobie na allegro i ogolnie w internecie a u mechanika spytaj ile to by Cie kosztowalo ;)

edit// a i najwazniejsze, plyn do spryskiwaczy :D
udanego zakupu
JimiEx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

21 Sie 2009, 15:40

heheheh no płyn do spryskiwaczy to podstawa :p i jeszcze najlepiej zawieszke zapachową w środku wymienić :p nawet jesli poprzednik upiera sie że włożył nowe briz mini sprej :p hehehe (nie chce mi sie myśleć jak sie to pisało :P)
Japończyki ?? TAK
Amerykańce?? TAK
Niemieckie?? NIE
koreańce?? NIE!!
schibi
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy