Jakie podzespoły do buggiego 4x4 z kołami wys 110 szer. 40

08 Maj 2009, 15:37

Witam!
Chciałem zbudować sobie buggiego coś w tym stylu:
http://img.alibaba.com/photo/11566303/1 ... _Buggy.jpg
http://4wheeloffroad.automotive.com/968 ... index.html
Zależy mi na tym aby jeżdził on po zabłoconych polach jak również w bardzo cięzkim terenie ztąd pomysł na takie duże koła.
Dokładniej chodzi mi o podzespoły???
Chciałem oprzeć sie na Ladzie niwie ale obawiam się że jej mosty nie wytrzymają oporów które wytworzą koła.
Z jakiego samochodu mugłbym wziąść zawieszenie i mosty???
Jaki silnik?
Myślałem o silniku z audi 80. silniczek 2.0
Prosze pomóżcie.
chudson1
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

09 Maj 2009, 20:34

Hmmmmmmmmmmmmmm ??? Mi też coś takiego chodzi po głowie ale skutecznie czas i kasa nnie ograniczają niestety :mrgreen: Ja myślałem żeby coś takiego zbudować na osiach Stara tego co miał 4x4, stosunkowo często mają to jeszcze zakłady energetyczne, przyjżyj się pewnie tego szukasz :lol: Silnik 2,0 He myśle że za słaby w końcu to ma wszystko przejechać no i ma się przyjemnie jeździć (czytaj nie mulić). POZDRAWIAM ŻYCZĘ SUKCESÓW WYTRWAŁOŚCI I POWODZENIA!!!

PS. Niwy się nie czepiaj, rosyjskie niedopracowane auto, podzespoły ch... wykonane. Zdarzają się db. sztuki ale jak wiadomo każdy wyjątek poteierdza regułę. Pisze na podstawie obserwacji przeprowadzonych na kolegach.
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

10 Maj 2009, 14:26

Ale czy wtedy ten buggy nie będzie za dużo palił?

Jakie modele samochodów ciężarowych proponujesz? I jaki silnik, skoro ten od Audi jest za słaby?
chudson1
Nowicjusz

10 Maj 2009, 15:01

1 spalaniem nie powinienes sie przejmowac przeciez to nie jest pojazd do poruszania sie nim na codzien,
2 osie od stara beda raczej za ciezkie, od lady powinny dac sobie rade silnik z audi 2.0 tez slaby nie bedzie, jest wystarczajáco mocny i niezbyt ciezki, a frajda sie bierze ze stosunku mocy do masy, powodzenia zycze i podziel sie wynikami
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

10 Maj 2009, 20:43

Zakładam że silnik już masz to może osie i co potrzebniejsze podzespoły ze starego Nissana Patrola ??? Co powiecie na taką propozycję?
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

11 Maj 2009, 10:05

1.HUBI nie nie mam jeszcze silnika!
2.bodziokardasz właśnie o to mi chodzilo aby byl lekki lecz prawde mówiąc z tego co patrzyłem to koła będą ważyły najwięcej. I jesteś pewien że mosty łady poradzą sobie z kołami po około 80kg każde???

[ Dodano: Pon Maj 11, 2009 10:12 ]
HUBI prawde mówiąc to podzespoły z Nissana Patrola są dużo droższe od tych z niwy a moim zdaniem mają praktycznie taką samą wytrzymałość. Podobno mosty niwy są nie do zdarcia. W niwie może się zepsuć wszystko oprócz nich.
chudson1
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Astra OPC - najmocniejsza Astra w historii
    Podczas Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Genewie miała miejsce światowa premiera wysoce wyczynowej wersji Astry GTC, czyli nowej Astry OPC. Benzynowy silnik modelu OPC z bezpośrednim wtryskiem paliwa i turbodoładowaniem, ...

11 Maj 2009, 10:55

powiem szczerze ze nie mam takiej pewnosci, 80 kg na kolo to duzo, moim zdaniem rób z tego co masz dostepne, i tak zaczynasz od zera, poskladasz zobaczysz jak to jezdzi i ewentualnie wymienisz ten podzespól który ci nie bedzie pasowal badz pierwszy strzeli
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

12 Maj 2009, 20:19

Skoro wytrzymałość ww. mostów jest taka sama a ceny wiadome to rachunek jest prosty. Moim zdaniem jak mosty na takich kołach dostaną a d.. to pujdą się ... (Zepsują się).
Optujesz za kołami 110x40 - masz je, jeżeli tak to od czego? Jeżeli nie to może coś mniejszego i mosty Niwy sprawdzą się???
Bodziokardasz pozwolę sobie mieć inne zdanie niech kolega szuka i pyta, pyta i szuka bo robienie czegoś a nuż bedzie chodziło, bo i tak zaczyna od początku to nie tędy droga. Zbudowanie takiej maszyny to kupa szmalu i jeszcze więcej czasu. Jak zaczną zdychać mosty coiraz to nowe a co za tym idzie zaraz uchwytyzapewne do przeróbki, zaraz wejście wału może isć inaczej i co i prawie całość do przeróbki. Ale napisałem.
Może niech ktoś mądrzejszy odemnie coś napisze!
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

12 Maj 2009, 21:09

Tak, tylko że jak zrobię na mostach od Niwy, to potem przeróbka na mosty od jakiegoś samochodu ciężarowego będzie praktycznie niewykonalna. Nie chciałby robić metodą prób i błędów i po to napisałem o tym na forum. Macie może jakieś inne propozycje na podzespoły do buggiego?
chudson1
Nowicjusz

13 Maj 2009, 04:49

Mosty od Patrola są naprawdę mocne i komplet można kupić za jakieś 1000zł, więc to nie tak źle... To że koła są ciężkie to pół biedy, ważne jak są duże i jak szerokie. Myślę że mosty od Patrola dają radę.
O żesz ty kur..., w chu.. jeb.. twoja mać!!! - Powiedział marynarz, po czym szpetnie zaklął.
wolfenstein
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001