Jakiego busa wybrać

03 Sie 2011, 14:41

Witam wszystkich,

Planuje zakup busa osobowego, miałoby to być auto na trasy dla zespołu (średnia trasa w przeciągu 14 dni około 6-8tyś km po Europie). Zależy mi najbardziej na tym, żeby auto było małoawaryjne bo wiadomo koszty naprawy w UE mogą wykończyć. Co do budżetu to w granicach 10-15tyś
Myśle nad T4, LT, Vito, Sprinter...
Doradzcie coś.

dzieki, pozdrawiam
nikodrive
Obserwowany

Auto: Mazda 626

03 Sie 2011, 15:15

Mając 15tys wybrałbym Sprintera.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Sie 2011, 15:17

A nie lepiej pomyśleć o jakimś leasingu czy wynajmowaniu czegoś? Czy ilość podróży jest na tyle duża, że jednak trzeba mieć coś swojego?

Z podanej wyżej listy również wybrał bym sprintera
Stefan888
Nowicjusz

Auto: Audi A4

03 Sie 2011, 15:22

Są to częste wyjazdy. Kilka razy do roku robimy trasy do 10tys km poza tym wyjazdy weekendowe od 500-1000km. Myślałem o wynajęciu auta ale ograniczenia kilometrowe, kaucje za wyjazdy zagraniczne oddalają mnie od tego pomysłu. Lepiej mieć swoję siadać i jechać.

A czy sprintera za 10tys zł idzie jakiegos wyszukać? nie musi wyglądać tylko jezdzić.
nikodrive
Obserwowany

Auto: Mazda 626

03 Sie 2011, 15:49

Na Twoim miejscu skierowałbym swoją uwagę w kierunku Mastera albo Movano. Są większe od T4 czy Vito i znacznie łatwiej kupić coś ogarniętego no i będzie to młodsze auto.
Sprintery lubi rdza bardziej niż T4 czy Vito. W dodatku napęd na tył w takim dużym busie zimą często sprawia problemy zwłaszcza jak się jedzie mniej - lub w ogóle nie dociążonym - kierowcy karetek Sprinterów tutaj by mogli coś ciekawego powiedzieć. Ale tak jak mówię - Master albo Movano bo T4 czy Vito za 15 tyś może być ciężko kupić no chyba że zadowoli Cię wolnossące 2.4 z lat 96-97.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

03 Sie 2011, 16:24

Zgadzam się z przedmówcą. Szukaj Mastera lub Movano. Jak chcesz robić dużo kilometrów to 15tys na sprintera trochę mało.
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

03 Sie 2011, 21:54

15tys wystarczy na Sprintera z początku produkcji.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

04 Sie 2011, 00:50

barol91 napisał(a):15tys wystarczy na Sprintera z początku produkcji.

heh smieszny jestes za 15 tys to kupisz padake ktora pojezdzi chwile czasu sprinetry nie jezdza jak lanos po 10tys km rocznie taka sztuka za 15tys to ma nalatane lekko kolo 800tys wiem zreszta mam takie 3 i od momentu jak przekroczyly magiczne 500tysi wiecej stoja niz jezdza dowiedz sie najpierw poznaj auto i pojezdz troche a nie czcze gadanie, pozatym kupic dostawczaka nie sztuka kupisz t4 nawet za 3 tysie ale wlozysz w niego kolejne nascie zeby zaczal normalnie jezdzic i byl w miare bezawaryjny. Predzej szukal bym ducato czy jak ktos wyzej pisal movano lepiej dolozyc pare groszy a miec cos co pojezdzi szczegolnie jak autor tematu pisze ze przebiegi nie beda male. Do autora przemysl i przelicz leasing zawsze cos sie znajdzie w miare korzystnego
marti77
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa
Auto: Nissan terrano2 2.7tdi

04 Sie 2011, 08:51

Sam jesteś śmieszny :roll:
Barol
Awatar użytkownika

04 Sie 2011, 08:56

Widze że mamy nowego znawce na forum :mrgreen: ja wiem jedno że za 15koła kupi spokojnie Sprintera no ale jak ktoś chce szukać w bdb stanie to niech szuka nawet rok :wink:
Ja zgadzam sie ze stasiowskim,porozglądaj sie za jakiś Movano czy Masterem.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

04 Sie 2011, 09:21

W sumie trochę racji ma, obojętnie czy to Sprinter, Master, Mouvano czy T4 to będzie bardzo wymęczony samochód.
Te auta harują przez całe swoje życie więc po kilkunastu latach najczęściej bez właściwej obsługi serwisowej.
Ja poradzę szukać tego co będzie w najlepszym stanie, niedawno pomagałem znajomemu kupić dostawczaka dla ojca też uparł się na Mastera(bo sam mu polecałem z autopsji) miał na to 20tys. i kupił po paru miesiącach, a dlaczego? bo większość z nich nawet na jego oko laika była zajezdzonymi do cna reanimowanymi na sprzedaż moto-trupami.
Za 15tys. zł w ogóle bym sobie je odpuścił, chyba, że ma się baaardzo dużo czasu na poszukiwanie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

04 Sie 2011, 19:34

No niestety trafić nie wymęczonego dostawczaka jest trudno,wiem też jak ma ojciec,wprawdzie auto firmowe ale on o niego nie dba.
Barol
Awatar użytkownika

05 Sie 2011, 13:29

zalezy czego oczekujesz od tego samochodu bardziej ladownosci czy "komfortu" jesli to drugie bral bym vito [link do oferty na Allegro wygasł] jesli pierwsze to sprinter

fakt ze nie beda za ta kase to super samochody ale mysle ze jeszcze troche pojezdza (moja autolaweta na sprinterze I-gen ma nalatane prawie 500kk km i 0 problemow :)) w koncu jest gwiazda jest jazda ;)
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

06 Sie 2011, 01:07

Nanek no niby masz racje z ta gwiazda, ale jak pisalem ja w swojej ze tak powiem flocie mam 3 sprintery i w momencie jak przekroczyly przebieg 500tys km i zaczely sie poprostu najnormalniej w swiecie sypac jak nie wtryski to cos i tak w kolo tu gnije tam gnije pozatym aktualnie wiecej na rynku masz przekladek z anglika wykonanych mniej badz bardziej udolnie jesli chodzi o sprintera, szczegolnie w tych pieniadzach wystarczy popatrzec na drzwi z ktorej strony sa przesuwane. Do pana barol zle mnie zrozumiales albo ja zle napisalem przepraszam jesli w jakis sposob Cie obrazilem nie ma co drzec kotow na samym poczatku
marti77
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa
Auto: Nissan terrano2 2.7tdi

06 Sie 2011, 07:55

No niestety w klasie busów/dostawczaków chyba najciężej kupić coś konkretnego, w miarę ogarniętego o oryginalnym przelocie już nie wspomnę. Można szukać i szukać.
Wystarczy wejść na allegro popatrzeć na np. Multivany T5 z ;at 2005/06 mają na liczniku po 300 tyś i więcej a T4 z lat 96/97 mają po 250-280 tyś. Myślę, że zdrowe w miarę ogarnięte T4 kupiłbyś za te pieniądze, rok ~ 96, silnik 2.4D - nie do zajechania, nawet po przekroczeniu 500 tyś nie sprawia problemów. Tyle, że np. Master jest większy i to na nim bym się skupił.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997