Jazda w polsce na amerykańskich rejestracjach

04 Gru 2008, 14:25

Na początek witam wszystkich forumowczów.
Parę razy spotkałem się na ulicach z samochodami na amerykańskich tablicach rejestracyjnych . Jako, że w stanach zjednoczonych zarejestrowany jest oddzial mojej firmy mam mozliwość zakupu samochodu w stanach na tą firmę i sprowadzeniu go do polski.
I własnie o to mam pytanie:

Jak jazda samochodem zarejestrowanym na amerykańską firmę w polsce wygląda w świetle prawa? oraz jak jest z ubezpieczeniem takiego samochodu w polsce?
z góry dziękuje
Marek
samsung188
Nowicjusz

02 Cze 2011, 15:56

Więc tak. Ja nie jestem pewny, ale chyba jest to tak że:
Po 1,2 lub 3 (nie pamiętam dokładnie) nie zmienisz rejestracji na polską, tak jak by nie idziesz w stronę prawa. ;)
Proszę o nie mówienie o mnie że jestem głupi lub coś, bo mam 13 lat, a tak kiedyś gdzies usłyszałem.

Mam nadzieję że pomogłem! Pozdrawiam!
Nie sztuka zabić muchę przednią szybą. Sztuka zabić ją boczną.
macfil
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

02 Cze 2011, 19:27

zgodnie z polskim prawem masz 30 dni na zgłoszenie zmiany (tu zmiana właściciela) w swoim urzędzie komunikacji i przerejestrować samochód.

Reszta to kwestia szczęścia, czy zatrzyma Cie policja i jak się sprawa potoczy. Można dostać mandat - czytałem o takich przypadkach.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

03 Cze 2011, 10:58

macfil, DariuszSawicki, smakują wam odgrzewane kotlety sprzed pół roku ????
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pickup ŠKODA FUNstar
    Nowy samochód marzeń 23 stażystów ze Szkoły Zawodowej ŠKODA Auto to zuchwały Pickup ŠKODA FUNstar. Koncepcja tego pojazdu, opartego na nowej ŠKODZIE Fabia, jest rezultatem projektu "samochód ...
    Mamy już jesień na drogach - na co trzeba uważać?
    Jesienią kierowcy powinni pogodzić się z gorszymi warunkami na drodze. Mgła, wilgoć, wichury – taka aura wymusza, aby za kierownicą być bardziej czujnym i przygotowanym do błyskawicznej reakcji. Sezon jesienny nieuchronnie ...