Kia czy Mercedes?, Nowy Sportage czy klasa B a może inne?

10 Lis 2010, 07:24

Witam,
Może to dziwny wybór ale szukam auta przestronnego i jednocześnie super wykonanego. Oglądałem klasę B i powiem szczerze, że wykonanie wnętrza jak dla mnie SUPER. Niestety w cenie ok.65 tys. (tyle zakładam) można kupić co najwyżej 2-latka. No i tutaj pojawia się nowa Kia Sportage. Cena NOWEGO ta sama, klasa pewnie inna, auta nie oglądałem w środku. Powstaje dylemat: nowe Kia z gwarancją czy używana B-klasa? W dodatku byłem nastawiony na B-klasę CDI (Diesel) ale po przeczytaniu sobie paru artykułów o filtrach cząstek stałych to nie wiem czy nie lepsza (bardziej bezproblemowa) jest benzyna? Roczne przebiegi to 15-17 tys. km, duża część tylko w mieście na odcinkach 2-5km... Uprzejmie proszę o opinie... robiw

PS.
Golf VI jakoś tam spełnia kryteria głównie dzięki bardzo dobremu wykonaniu wnętrza...ale za to mały w środku a bagażnik symboliczny. Moje kryteria to:
- super wykonane wnętrze,
- przestronne auto.

Klasa B pasuje jak ulał ale za te pieniądze tylko używana. Miała bardzo dobre opinie w testach niezawodnościowych a serwisowałbym nie w ASO. Dotychczas jeżdżę Oplem Merivą - spełnia wszystkie kryteria poza wykonaniem wnętrza a do tego już swoje "wyjeździł". Główna zaleta - bardzo tani serwis (poza ASO) i części. Rodzinka 2+2.

[ Dodano: 10 Listopad 2010, 08:17 ]
Widziałem, że w tej cenie łapie się jeszcze Mitsubishi ASX - co Wy na to? robiw
robiw
Nowicjusz

10 Lis 2010, 12:17

Oczywiście, że Mercedes, co to za pytanie w ogóle. Przy takim trybie jazdy tylko benzyna, ostatecznie LPG.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

10 Lis 2010, 12:20

Oglądałem kie SPORTAGE i mi się bardzo podobała. Może to nie ta sama klasa co Mercedes ale uważam, że jakością wykonania mu nie ustępuje. Wystarczy wziąć pakiet ze skórzaną kierownicą i gałką zmiany biegów i naprawdę w środku czuje się fajnie. Dodatkowo stylistyka jest naprawdę przepiękna. Za 65 tys. kupujesz nową Kiankę z silnikiem benzynowem (chyba z turbiną)1.6 140 KM. Dodatkowo gwarancja no i.... ten zapach nowego samochodu :mrgreen:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

10 Lis 2010, 12:37

No właśnie, B-klasa przemawia do mnie jakością wykonania wnętrza tylko czy nie będzie znacznie droższa w utrzymaniu. Do tego można się naciąć kupując 2-latka. Golf VI też jest fajny tylko tan mały bagażnik :-(. Kia - dzisiaj obejrzę wnętrze. Boję się "chorób wieku dziecięcego" tego auta jak to zdarzało się w Merivie... robiw
robiw
Nowicjusz

10 Lis 2010, 16:44

jak oglądasz TVN Turbo to jak widać można też się naciąć przy zakupie zupełnie nowego auta z salonu .B dobry wybór.
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

11 Lis 2010, 08:30

B klasa jak nic... :mrgreen:
Mam Kijankę w pracy...autko ma niecałe 3 lata lista awarii 3 strony A4 :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...

11 Lis 2010, 18:22

Witam,
No więc tak...
Kię oglądałem - to chyba jedno z ładniejszych aut jakie widziałem - dla mnie bomba!!! Tylko czemu w środku prawie wszędzie twardy plastik, nawet na boczkach drzwi :-(. Fotele także bardzo miękkie co nie wróży dobrze na dłuższepodróże. Ale ta stylistyka i wielkość auta - bomba. Wydaje sięogromne a ma wymiary...Mercedesa B-klasy, który z kolei wydaje sięniewiele większy od Merivy - ach teproporcje. Kię widziałem w pięknym pomarańczowym metaliku z czarno-pomarańczowym wnętrzem - podsufitka też czarna, bagażnik ogromny. Tylko czemu te plastiki :-(...

Golfa VI oglądałem - wykonanie wnętrza bobma jak dla mnie choćmoże nieco gorsze niż w B-klasie ale generalnie ekstra! Obszerność wnętrza podobna do Merivy...tylko bagażnik mały :-(

Golf Plus - to wnętrze starego Golfa V (poza zegarami i kierownicą), które jest dużo gorsze niżw Golfie VI a do tego bagażnik ten sam - auto IMO bez sensu.

B-klasa - klasa sama w sobie choć martwi trochę niskie zawieszenie, koszty ewentulnych napraw (przy zderzeniu silnik wchodzi między płyty podłogowe - skąd inądz tego powodu nie siedzi się na takim wysokim fotelu jak w Merivie bo sporo zajmuje grubość podłogi) no i to, że nie ma gwarancji na dobry, używany pojazd.

Dylemat pozostał :-)))))))))))))

PS.
Policja ma Kia i nie narzeka a nie szanują aut, znajomi mająi też OK.
robiw
Nowicjusz

11 Lis 2010, 18:26

Na plastikach się nie śpi :wink:
Ja bym skupił się na Kii, bardzo chwalą ten samochód w prasie motoryzacyjnej-myślę, że nie bez powodu.
Poza tym to tylko moje zdanie ale Kia wygląda najatrakcyjniej z tej trójki.
Co do B-klasy to rzeczywiście czuć to premium i nie ma się do czego przyczepić ale mało kto sprzedaje samochód po dwóch latach no i trzeba się liczyć z dużym przebiegiem lub jakimś wypadkiem jeśli chce się zmieścić w 65tys. za dwulatka.
Moim zdaniem nie warto ryzykować.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lis 2010, 18:28

No ja w pracy jeżdzę Kią ceed i nie narzekam z kolegami. Całkiem zrywny samochód. Ja stoję na tym samym stanowisku co przedtem- Kia sportage :wink:

Powiem tak- gdybym nie miał S-Maxa, skusiłbym sie pewnie na Sportage'a.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

11 Lis 2010, 23:15

pinio124 napisał(a):No ja w pracy jeżdzę Kią ceed i nie narzekam z kolegami.

Co ma piernik do wiatraka? Ceed a Sportage to inne auta. To tak jak Mercedes kompaktowy i SUV.

Za 65 tys. zł można szukać też Opla Astry IV, ale również ma wnętrze na wysokim poziomie. Rozejrzałbym się też za BMW E90.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Lis 2010, 00:12

Dishman- oczywiście, że Ceed i Sportage to zupełnie inne samochody. Miałem na myśli to, że firma KIA nie robi "tekturowych" aut, które rozpadają się po 100 tys. km, więc uważam, że z modelem Sportage będzie podobnie.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

12 Lis 2010, 13:50

To, że KIA nie robi "tekturowych" samochodów to się zgadzam. KIA już od jakiegoś czasu pokazuje, że zaczyna dojrzewać jako marka. Póki co jednak jej najważniejszym atrybutem jest cena i długość gwarancji.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Lis 2010, 11:05

Generalnie to jakby sięzastanowićto cena bazowi Kii 67tys. + metalik+ubezpieczenie i jeszcze jakieśdrobnostki to z najmniejszym silnikiem wyjdzie cośkoło 72tys. Spoto. Golf zapewne (bo nie taka nowość) po nowym roku doczeka siępromocji ubiegłorocznego rocznika i myślę sobie że w 62tyssięzmieszczę - tylko ten design nie taki szałowy jak Sportage... no i wielkość :-(. Sam jużnie wiem. No chyba, że używana B-klasa się trafi...robiw
robiw
Nowicjusz

13 Lis 2010, 11:34

robiw- Widze, że dalej nie jesteś zdecydowany. Umów się więc na jazdę testową golfem, sportagem i B-klasą. Może wtedy będziesz mógł obiektywnie ocenić wszystkie trzy i wybrać ten, który najbardziej Ci się podoba :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

14 Lis 2010, 11:22

robiw napisał(a):Generalnie to jakby sięzastanowićto cena bazowi Kii 67tys. + metalik+ubezpieczenie i jeszcze jakieśdrobnostki to z najmniejszym silnikiem wyjdzie cośkoło 72tys. Spoto. Golf zapewne (bo nie taka nowość) po nowym roku doczeka siępromocji ubiegłorocznego rocznika i myślę sobie że w 62tyssięzmieszczę - tylko ten design nie taki szałowy jak Sportage... no i wielkość :-( . Sam jużnie wiem. No chyba, że używana B-klasa się trafi...robiw

Golf w salonie będzie trzymać cenę, za wersję z jakimś sensownym wyposażeniem trzeba u VW sporo zapłacić.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika