Kia Pro Ceed 115km diesel

29 Sty 2011, 12:06

Witam,

Szukam samochodu dla siebie do max.37 000 PLN.Mocno zastanawiam się nad Kia Pro Ceed 115km w dieslu.Co sądzicie o tym aucie?.Diesel czy benzyna?.Może coś innego w tych pieniądzach i podobnym roczniku?.
mikepolarny
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

29 Sty 2011, 12:58

Jeździłem Cee'dem z takim właśnie silnikiem - wg mnie to najlepszy obecnie produkowany turbo diesel o tej pojemności +- 0,2 litra - jest lepszy nawet niż 1.6 TDI czy 1.4 D4D albo fordowskie 1.8 TDCI. Cichy, bardzo elastyczny niezależnie od obrotów, nie ma odczucia turbodziury tak dużego jak w innych. Jedynym jego mankamentem jest zużycie paliwa - jak na diesla mogłoby być mniejsze - duże nie jest no ale znam silniki oszczędniejsze (nie wiem czy to cecha 1.6 CRDI ogółem, czy też tego którym ja jeździłem - miał FAPa a to podobno podnosi zużycie paliwa)

Jeśli nie jeździsz więcej niż 15-20tys. km rocznie moim zdaniem warto zainteresować się benzyniakiem - 1.4 110KM będzie wprawdzie oszczędny, ale rajdowych emocji nie dostarczy. 1.6 125KM już bardziej, a jeśli chcesz coś jeszcze mocniejszego to 2.0 140KM który ma o wiele lepsze osiągi niż producent podaje (do setki przyśpiesza w mniej niż 9s, a nie tak jak na tronie KII - w ponad 10s...)

Takiego Cee'da warto kupić chociażby dlatego że mają 7-letnią gwarancję - więc nawet jak kupisz 2/3 letnią to i tak masz kilka lat względnego spokoju - wprawdzie niektórzy mówią tu o przeglądach w ASO które musisz robić, ale nie oszukujmy się - nawet auto po gwarancji musisz serwisować...

W podobnych pieniądzach masz jeszcze do wyboru Mazdę 3 - ma fajny układ kierowniczy, ale niektóre silniki nieco jakby z ubiegłej ery. Ale za to wysoko stoi w rankingach niezawodności :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

29 Sty 2011, 13:25

dzięki.

Jakie spalanie zarejestrowałeś?.Jakieś ewidentne minusy?.
mikepolarny
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

29 Sty 2011, 15:01

To najmniej awaryjne auto,plasujące się, tuż za Japończykami.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Sty 2011, 23:25

NIe wiem w którym roku ale część aut miało problemy z lakierem, więc zwróć na to uwagę.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

30 Sty 2011, 12:55

Rzekłbym że plasujące się przed większością japończyków - przynajmniej w porównaniu do Suzuki SX4, Toyoty Corolli i Mitsubishi Lancera z tych nowszych które znam i ma moja rodzina lub znajomi :)

Nie pamiętam dokładnie spalania, w trasie było ok 5-6 litrów w zależności od stylu jazdy, po mieście miałem powyżej 7. Niby dużo jak na diesla, ale muszę wspomnieć że to nie było moje auto, nie ja je tankowałem, więc generalnie gazem operowałem dosyć intensywnie :) Gdybym postarał się jeździć oszczędniej spalanie na pewno byłoby mniejsze.

Problem miał jeden z czerwonych lakierów (ten jaśniejszy) - niekiedy się łuszczył i w paru przypadkach wymieniono KIE na nowe.

To auto nie ma ewidentnych słabych stron - wszystko jest w nim albo dobre, albo najwyżej normalne. Ewentualne minusu mogą zależeć od indywidualnych wymagań - np. jeden woli pomarańczowe podświetlanie zegarów (takie ma Cee'd), a inny białe i wtedy uzna pomarańczowe podświetlenie deski za wadę, jedno wolą bardziej sztywny układ kierowniczy a inni lżejszy który pozwala na kręcenie kierownicą jednym palcem na parkingu, itp itd.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka