Kia Rio II CRDI - problem z pompą hamulcową

18 Maj 2021, 12:39

Witam wszystkich, piszę do Państwa w bardzo nietypowej (?) sprawie. Otóż jakiś tydzień temu podczas przeglądu wypadła mi dziura w przewodzie hamulcowym. Mój zwyczajowy warsztat był obłożony 2 tygodnie do przodu, znalazłem inny w pobliżu z dobrymi opiniami, zaniosłem tam kluczyki, opisałem problem, pojechałem do domu.
Tydzień z hakiem później auto nadal stoi w warsztacie, najpierw był problem z odpowietrzeniem przewodów, potem się okazało że pompa nie daje ciśnienia, bieżący kłopot jest taki, że ponoć nie da się zamówić pasującej pompy, przysłali im z hurtowni już 4 i żadna nie działa bo brakuje jakiegoś czujnika.
Mówiąc wprost, nie znam się, żyję z naprawiania innego rodzaju maszyn i w aucie nie grzebię bo nie mam czasu. Czy jest na tym forum ktoś, kto mógłby mi prostymi słowami wytłumaczyć na czym polega trudność i jak mogę pomóc mojemu nowemu mechanikowi oddać mi auto w jakimś rozsądnym terminie? Ktoś się w ogóle spotkał z podobnym problemem? Z góry dzięki za wszelkie wskazówki!
XVII
Nowicjusz

18 Maj 2021, 13:24

Jak miałeś tą dziurę to hamulce działały poprawnie po wciśnięciu pedału hamulca? Skoro dowiedziałeś się o tym na przeglądzie to przypuszczam że po hamowaniu nie zauważyłeś różnicy.

Nie wiem jaki to warsztat ale tu pompa raczej by dała wcześniej oznaki problemów, a nie przy samej wymianie przewodu chyba że ją zapowietrzyli i nie potrafią odpowietrzyć prawidłowo układu. Ciężko tak gdybać co tam mogło się stać.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Maj 2021, 19:10

Hamulce działały poprawnie jeszcze jak wjeżdżałem na stację, za to jak wsiadłem do samochodu już po odbiorze papierka itd. to nie działały praktycznie wcale. Zgaduję że gwałtowne hamowanie w trakcie przeglądu rozwaliło przewód na amen.
XVII
Nowicjusz

19 Maj 2021, 12:44

XVII napisał(a):Zgaduję że gwałtowne hamowanie w trakcie przeglądu rozwaliło przewód na amen.
a płyn wyciekł?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Maj 2021, 12:37

Wyciekł i to szybciutko, kałuża w kanale
XVII
Nowicjusz

24 Maj 2021, 08:48

A może poprostu pompa się zapowietrzyła, jest wysoko więc ciężko ma się odpowietrzyć. Proste do sprawdzenia, pompa do wyjecia w imadło zatykasz 2 dziurki od wężyków palcem i ciśniesz, jeżeli nie dasz rady utrzymać to znaczy że tłoczy, zresztą nie sądzę aby tako se padła poprostu ów mechanik sobie nie radzi
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bentley EXP 100 GT - elektryczny luksus
    Jak widać Bentley stawia na luksus w wydaniu samochodów elektrycznych. Na razie jest to prototyp ale w niedalekiej przyszłości może się okazać że takie samochody będą królowały na globalnym rynku. To nie tylko ...
    "SKODA Rapid" Nowy wymiar SKODY
    Pod takim hasłem rozpoczęła się właśnie największa kampania reklamowa marki SKODA w tym roku. Hasło reklamowe SKODY odnosi się bezpośrednio do modelu Rapid, który kontynuuje znaną z Octavii i Superba ideę samochodu ...