KIA SORENTO CZY JEEP 99-2004 R ????

13 Sty 2010, 21:16

Witam mam wielki problem :( mam 30 gora 35 tys na auto i bardzo mi sie podobaja tylko te 2 modele ewentualnie moze opel frontiera ale najbardziej pasowalby mi te 2 piersie modele chyba ze frontiera jest taka super ? mam pytanie ktory jest najmnie zawodny ??? ktory jest najtaniszy w utrzymaniu nie chodzi mi tu o spalanie tylko o czesc serwisowanie itp zgory dziekuje :)

[ Dodano: Sro Sty 13, 2010 20:22 ]
i czy jak zarabiam 4000zl na reke to stac mnie na takie autka???
...
fanteo
Nowicjusz

Miejscowość: łódź

14 Sty 2010, 02:05

pasowalby mi te 2 piersie modele
mi niebardzo wole piersie u mojej kobiety :lol:
halsky11

14 Sty 2010, 02:54

:/
...
fanteo
Nowicjusz

14 Sty 2010, 09:48

czy cie stać to sobie sam musisz odpowiedzieć :wink:
KIA będie trochę tańsza w serwisie aczkolwiek części mniej popularne niż do Jeepa, awaryjność wiąże się głównie ze stanem technicznym i w jaki sposób auto jest użytkowane,
co do Jeepa to troche sprecyzuj model bo Wrangler do na przykład Compasa ma się trochę daleko :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

14 Sty 2010, 11:21

Pracowałem w serwisie amerykańców i szczerze odradze Ci jeep'a grand cherokee z prostego powodu były to auta które najczęściej wracały do serwisu z co chwile to inna usterką. co do Sorento to jak kolega napisał jezeli chodzi o serwis to czesto zostaje ASO często nawet klocków masz 5 rodzaji a łączniki stbilizatora to temat rzeka ;. tak czy siak jakbym miał wybierać wziął bym Sorento ;)

pzdr
Jest BMW e32 735i m30b35 86' 211ps
Bylo BMW e36 316i m43 95' 75kW
Ącki
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk

14 Sty 2010, 15:39

SLYSZALEM ZE DO SORENTO SA BARDZO ALE TO BARDZO DROGIE CZESC !!!!! CHODZILO MI O grand cherokee 99-04 R [link do oferty na Allegro wygasł] CZY SA JAKIES ZAMIENIKI TANISZE ??? CHODZILO MI JAK MYSLICIE CZY UTRZYMA AUTO ZA 4 TYS ???
...
fanteo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co piesi robią na jezdni?
    Może trudno w to uwierzyć, ale piesi leżą, siedzą i klęczą na jezdni. Ze statystyk policji wynika, że w 2016 roku zginęło w ten sposób w Polsce 81 osób, a 68 zostało rannych! Wśród wypadków spowodowanych ...

14 Sty 2010, 22:28

ty tyle nie słuchaj :mrgreen:
idż do JapanCarsu albo InterCarsu i porównaj ceny nowych części, bo chyba nie zamierzasz naprawiać auta szrotem z alledrogo :mrgreen: zresztą jak już nie raz się potwierdziło w tych sklepach części potrafią być o wiele tańsze niż zamienniki na alledrogo :mrgreen:
jak Jeep to tyko w benzynie, w KIA masz dowolność i diesel i benzyna są całkiem przyzwoite,
ja osobiście popatrzył bym za Rextonem jeszcze wygodne pożądne auto na podzespołach mercedesa :wink: na pewno lepsze na drodze niż jeep a spalanie nie przekroczy 9-10 ON na 100
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Sty 2010, 04:06

mnie najbardziej chodzi o nie zawodnosc i o ceny czesci ktora terenowka albo pseldo terenowka bo bedzie jezdzona po asfalcie :) powiem szczerze ze zakochalem sie w budzie jeepa ale dawajcie swoje typy :) co mozna fajnego kupic do tej ceny i jakie jest w miare tanie w utrzymaniu :0
...
fanteo
Nowicjusz

15 Sty 2010, 09:38

zadna terenowka nie jest tania zwłaszcza w utrzymianiu ;) ale jak i się podoba to kupuj ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Sty 2010, 18:12

WIDZE ZE JESTES WPOZADKU CHLOP :):):) A TY CZYM JEZDZISZ?????

[ Dodano: Pią Sty 15, 2010 17:14 ]
A CZESC TO JEEPA TEGO MODELU 99 04 ROK SA DRGIE CZESC ??? I CZY MIALES DO CZYNIENIA Z TYM SAMOCHODEM ??? JAK TAK TO JAKIE WRAZENIA ??? SLYSZALEM ZE WMIARE TANIA TERENOWKA JEST FROTKA :) CZY TO PRAWDA?? TANISZA JEST W UTRZYMANIU OD JEEPA????
...
fanteo
Nowicjusz

15 Sty 2010, 19:03

Frotka to zupełnie inny rodzaj auta, niezależny przód (wygodniej bezpieczniej na drodze), masz szanse dostać względnego diesla, (aczkolwiek ja brał bym Montereya nie frote),
ale za te pieniądze którymi dysponujesz szukał bym Mitsu Pajero, w tej kwocie masz na prawde wiele do wyboru, 2,8TDI czy 3,0 V6 pajero z automatem jest o wiele żywsza na drodze niż zamulony jeep (pomimo że ma mniej mocy) o wiele lepsza jakość wykończenia, podobny standard wyposażenia,
jedyne co tzreba spradzić na prawdę dokładnie to rama (często są egzemplarze pognite a to droga naprawa)
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Sty 2010, 19:46

a ty czym zasowasz ???? :) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] bardzo fajny tylko roczniki sa stare a ceny duze :) ten jest super :)[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] :) a jak z czesciami do tego pajero ???
...
fanteo
Nowicjusz

15 Sty 2010, 20:34

z częściami jak z każdą inną marką :wink: nie ma problemu w zasadzie żadnego InterCars, Japan Cars mają w zasadzie wszystko.
a co do konkretnych samochodów musisz jeździć i oglądać niestety rzez internet nikt ramy nie obije młotkiem :mrgreen: anie nie sprawdzi kompresji na cylindrach :wink:
Ty celujesz w troche droższe auta niż ja więc żadnego z nich nie oglądałem ;)
ogólnie jak dla mnie w Pajero przydał by się reduktor super select (ma centralny mechanizm różnicowy) a reszta jak stryjenka woli , benzyna V6 pali przy spokojniej jeździe koło 15-16 (rozrząd na pasku), 2,5 pali koło 10 (troche słabawy ale daje rade, w końcu to nie wyścigówka rozrząd na pasku) a 2,8 to bardzo fajny motor na łańcuchu nie na pasku :wink: mocniejszy niż 2,5 a pali około litra na100 więcej, o nowszych silnikach się nie wypowiem :mrgreen:
skrzynie 3.0V6 i 2,5 to to samo 2,8 i 3,5V6 też to samo, identycznie jest z reduktorami (podobno różnią się przełożeniem)
ogólnie wygodne i przyjemne autko aczkolwiek musisz wsiąść i przejechać się czy ci pasuje :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Sty 2010, 22:45

a o oplu frontierze muglbys cos napisac ? tez sa jakies tanie firmy co robia zamieniki tak jak InterCars, Japan Cars ????
...
fanteo
Nowicjusz

15 Sty 2010, 23:42

Inter czy Japan to sieci sprzedające części głównie do japończyków :wink:
co do zamienników to zwykle trzeba popytać bo czasem się okazuje że oryginały w tej samej cenie albo nie warto sobie zawracać głowy zamiennikiem bo szkoda kasy i 2 krotnej roboty ;)
co do frotki to jest to kopia Isuzu (trooper) i Niemcy trochę popsuli Japończyków, nie ta jakość nie ta trwałość :wink: ale ogólnie OK,
frota ma niezależny zawias z przodu (jak w Pajero) kilka silników do wyboru (trwałość jest lepsza w Isuzu i na tym polu bije Opla na głowę) reszta w miare porządna ;) szkoda że Opel nie ma centralnego dyfra a blokada tylnej osi to w zasadzie dość rzadkie zjawisko :sad:

ogólnie koszty eksploatacyjne samochodów terenowych są bardzo zbliżone bo litr czy 2 różnicy w spalaniu to w zasadzie żadna różnica a koszty części są porównywalne u większości producentów.
to nie Aston Martin czy Bugatti żeby trzeba było tylko w ASO naprawiać ;)
pocieszny
Forumowicz VIP