Kia Sorento czy Jeep Grand Cherokee?

Kia Sorento czy Jeep Grand Cherokee?

Kia Sorento
4
25%
Jeep Grand Cherokee
12
75%
Razem głosów : 16

01 Mar 2007, 23:47

Powoli zastanawiam się nad kupnem samochodu do wszystkiego. Ze względu na walory estetyczne i użytkowe wybrałem te 2 modele.
Który z nich jest warty zainteresowania? Interesują minie samochody tak do ok. 50tys. (używane i najlepiej w dieselu), a więc najnowszy Grand odpada.

Jeep Grand Cherokee jest duży, i ładny ale jest niesamowicie awaryjny i od cholery pali! (i z całym szacunkiem dla posiadaczy, ale denerwują minie użytkownicy którzy mają cały czas problemy techniczne z tym suvem i tłumaczą się: "...bo to jeep"). No i te części! Oparty na samonośnym nadwoziu.

Kia Sorento - ostatnio słyszy że najmniej awaryjnymi samochodami są właśnie Kia;) Silnik w dieselu oferuje niezłą moc i ekonomikę. Tylko boję się jakości wykończenia innych rzeczy - np. plastików, deski rozdzielczej (nienawidzę jak coś trzeszczy jak jadę - ma być słychać tylko silnik;)).
Myślę że jest w miarę dobra dostępność części do tego modelu. Oparty na ramie.

Co Wy myślicie? Który z tych modeli wybrać? Który z nich będzie lepiej służył? Który ma lesze właściwości terenowe, a który jest lepszy na drogę?

Pozdrawiam
BlackSmith
Nowicjusz

04 Mar 2007, 21:17

nad czym się facet zastanawiasz :?:
oczywiście Jeep :wink: :wink:
don't worry be happy :wink:
Leo;))
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

05 Mar 2007, 14:33

nowłaśnie wybierz jeepa
pietrzyk
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: sosnowiec

07 Mar 2007, 21:10

No tak. Polecieliście na nazwę firmy 8) Tak naprawdę to już zdecydowałem bo jeździłem tym i tym. Wybór prosty - Kia Sorento. Dużo miejsca, wszystko o dziwo solidne, małe spalanie-> nie chcę tego mówić, ale muszę: jest lepszy od jeepa :wink: Ciekawe jak będzie radził sobie w terenie (teren w granicach rozsądku oczywiście;)) Już nie mogę się doczekać – teraz czekam na jakąś okazję.
BlackSmith
Nowicjusz

08 Mar 2007, 09:37

Ja równiez jeździlem obydwoma i wybrałbym Sorento jako samochód ktory ma sluzyć w średnim terenie a Jeepa do jazdy dla szpanu. Kia w środku jak dla mnie jest duzo wieksza od Jeepa. Kia ma o wiele mniejsze spalanie i jest mniej awaryjny nic nie trzeszczy...Dla mnie jednak wybor nie jest taki prosty bo jestem zakochany w ,, budzie " 1999-2004 jeszcze czarny metalik. ale weź Kie bedziesz zadowolony.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

08 Mar 2007, 17:57

BlackSmith napisał(a):(...) Ciekawe jak będzie radził sobie w terenie (teren w granicach rozsądku oczywiście;)) ...
Mógłbym Ci kilka słów o Sorento w terenie powiedzieć, ale z pewnych względów - jedynie osobiście... W każdym razie nie jest tak różowo, jak Ci się wydaje...

BlackSmith napisał(a):(...) Już nie mogę się doczekać – teraz czekam na jakąś okazję.
To zapraszam w sobotę (10 marca) do podolan k/Krakowa - będziesz miał okazję trochę poskakać, podrapać lakier i skorzystać z rad doświadczonych kierowców i instruktorów off-road...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Peugeot 3008DKR Maxi – dane techniczne
    Peugeot 3008DKR Maxi został zaprojektowany do jazdy na czas po drogach o nawierzchni miękkiej, wydmach oraz bezdrożach i jest przygotowany na najtrudniejsze warunki, spotykane na trasach rajdów terenowych całego świata. ...