Klima sama się wyłącza

02 Sie 2018, 12:26

Witam. Niedawno kupiłem Mazdę 3 rocznik 2005. Mam problem z klimatyzacją a mianowicie: Czasem występuje problem z włączeniem klimy, a jesli juz sie włączy to po paru minutach sama się wyłącza i włącza i tak w kółko. Dzieje się tak na każdym biegu wentylatora i zarówno w trakcie jazdy jak i na postoju. Dodam ze poprzednia wlascicielka wymieniała chłodnicę klimatyzacji, bo niby przestała chłodzić. Byłem w serwisach klimatyzacji, lecz kazdy wysyła mnie do elektryka, o którego w mojej okolicy ciężko. Do kogo więc mam się udać i co może być przyczyną? Czh=ytałem trochę o regulatorze obrotów, to może być to? Dzięki wielkie za pomoc :)
rafael
Obserwowany

02 Sie 2018, 13:09

Miałeś sprawdzaną ilość czynnika w układzie klimatyzacji?
Problemem może być zbyt duże ciśnienie w układzie klimatyzacji i przez to klima wyłącza się chroniąc układ.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

08 Sie 2018, 20:35

Cześć. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje ale nie miałem czasu wczesniej. Byłem wczoraj nabić klimę od początku, także ciśnienie jest prawidłowe. Problem trochę się poprawił tzn częstotliwość wyłączania jest mniejsza lecz nadal występuje. Macie pomysł, co z tym zrobić/ do kogo się zgłosić z tym ?
rafael
Obserwowany

09 Sie 2018, 10:02

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że problem leży najprawdopodobniej w sprężarce. Trzeba pojechać do warsztatu gdzie zajmują się klimatyzacjami i sprawdzają sprężarki pod kątem ciśnień. Może też być uszkodzony czujnik ciśnienia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Spider
    Renault Spider to samochód sportowy, który stawiał na mocne wrażenia z jazdy. Już podczas prezentacji na salonie w Genewie w 1995 roku Spider wywołał zaskoczenie i zadziwienie. Opracowany przez Renault Sport ...